Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Blaasontsteking: dit kun je zelf doen om het te voorkomen

Lore
4 min read

Zij die er al eens eentje gehad hebben kunnen het weten: niets zo vervelend als een blaasontsteking. Maar ook als je er nog nooit mee te maken kreeg, loont het om een aantal maatregelen te nemen om een blaasontsteking te vermijden.

In vrijwel alle gevallen wordt een blaasontsteking veroorzaakt door bacteriën (vooral dan darmbacteriën of bacteriën die in de buurt van de urinebuis voorkomen). Om een blaasontsteking te voorkomen, dien je er dus in de eerste plaats voor te zorgen dat die bacteriën de urinebuis of blaas niet kunnen bereiken. Hoe je dat precies kan doen lees je hieronder.

Een goede basishygiëne

Een goede basishygiëne is natuurlijk aangewezen om te voorkomen dat bacteriën in de blaas terechtkomen. Was daarom de geslachtsdelen voldoende, steeds met lauw water en zonder zeep.

Kies daarnaast bij voorkeur voor katoenen ondergoed. Ander ondergoed verlucht vaak niet voldoende, waardoor de ideale leefomgeving voor schimmels en bacteriën ontstaat. Hetzelfde geldt voor te strakke kledij.

Verder is het tijdens de menstruatie aangewezen om tampon of maandverband tijdig te vervangen.  Na een aantal uur zitten deze immers vol met bacteriën, op een tampon nog meer dan op een maandverband.

Drink voldoende

Probeer elke dag voldoende te drinken, over het algemeen wordt 1 à 2 liter per dag of minstens 1 glas per uur aangeraden. Vocht is erg belangrijk voor het goed functioneren van je lichaam (het speelt een rol bij de opname van voedingsstoffen in de darm, transport van voedings- en afvalstoffen in het lichaam, regelt de lichaamstemperatuur etc.). Door meer te drinken zal je ook meer moeten plassen (minder urineren is namelijk een signaal dat je lichaam uitgedroogd is). En hoe vaker je plast, hoe kleiner de kans dat er zich bacteriën in de blaas kunnen nestelen.

Vermijd wel te zoete drankjes, hierdoor wordt je urine eveneens zoeter en bacteriën leven op suiker. Water is sowieso het gezondste drankje dat je kan drinken.

Probeer voldoende en goed te plassen

Voldoende drinken zorgt er dus voor dat je meer zult moeten plassen; daarbij is het van belang dat je een zekere 'plashygiëne' respecteert.

Zo is je plas ophouden geen goed idee. De bacteriën hebben dan meer kans om zich in de blaas te vermenigvuldigen. Ga daarom steeds naar het toilet wanneer je daar de aandrang toe voelt.

Plas ook steeds je blaas volledig leeg, want in de achtergebleven urine kunnen eveneens bacteriën achterblijven. Een goede toilethouding kan daarbij helpen: zorg ervoor dat je mooi rechtop zit, de urinebuis bevindt zich dan in een verticale positie. Je blaas volledig leeg plassen betekent niet dat je moet ‘persen’ tijdens het plassen, dat heeft net een averechts effect. De urinebuis wordt dan immers dichtgedrukt, waardoor er urine kan achterblijven in de blaas. Als je denkt klaar te zijn, kan je wel nog even ‘persen’ om je ervan te verzekeren dat de blaas echt volledig leeg is.

Besteed ook de nodige aandacht aan hoe je je afveegt: doe dat van voren naar achteren. Zo vermijd je dat darmbacteriën in de urinebuis kunnen terechtkomen.

Voedingssupplement

Ten slotte kunnen ook voedingssupplementen je helpen om je urinair comfort te verzekeren, bijvoorbeeld Uri·Cran®Comfort. Uri·Cran®Comfort is een droogextract van volledige cranberries, wat betekent dat niet alleen alle droogextracten uit de sappen aanwezig zijn, maar ook alle essentiële elementen van de zaden en de schil. Uri·Cran®Comfort neem je dagelijks en voor een langdurige effect idealiter enkele maanden lang in.




Advertisement

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…