Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Blaasontsteking: een aantal fabels en feiten op een rij

Lore
4 min read

Net omdat een blaasontsteking een vaak voorkomende, vervelende kwaal is, zijn er ook al heel wat uitspraken over gedaan. Sommige daarvan zijn correct, terwijl andere helemaal niet waar zijn. In dit artikel zetten we dan ook een aantal feiten en fabels over blaasontstekingen op een rij. 

Veroorzaakt door de kou: fabel

Een blaasontsteking wordt veroorzaakt door een bacterie. De bacterie dringt via de urinebuis de blaas binnen. Daar vermenigvuldigen de bacteriën zich en zo ontstaat een ontsteking. De bacteriën kunnen op verschillende manieren in de urinebuis en blaas terecht komen (verkeerd afvegen na toiletbezoek, te strakke kledij die niet voldoende verlucht, seks…), maar niet door kou. Dat je ook een  blaasontsteking zou kunnen krijgen door het dragen van een kort rokje is dus eveneens een fabel. Natuurlijk blijft het wel aangewezen om je voldoende warm te kleden. Doe je dat niet, kan je weerstand verminderen, waardoor je lichaam binnendringers, zoals de bacteriën die een blaasontsteking veroorzaken, minder effectief kan bestrijden.

Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen: feit

Hoewel blaasontstekingen zeker ook voorkomen bij mannen, zijn het net vrouwen die er het vaakst mee te kampen krijgen. Dat is in de eerste plaats een gevolg van de vrouwelijke anatomie. Bij vrouwen ligt de opening van de urinebuis immers dichter bij het rectum. Bovendien is hun urinebuis korter. Hierdoor kunnen bacteriën zowel de urinebuis als blaas sneller bereiken dan bij mannen. Verder kunnen er door seks eveneens bacteriën in de urinebuis en vervolgens de blaas terecht komen bij vrouwen. Ook tijdens de zwangerschap en menopauze is de kans op een blaasontsteking groter.

Een blaasontsteking is besmettelijk: fabel

Je hebt het je misschien zelf ook al eens afgevraagd: is een blaasontsteking eigenlijk besmettelijk of niet? Het antwoord daarop is duidelijk: een blaasontsteking is niet besmettelijk. Bij een blaasontsteking gaat het om een ontsteking van de binnenkant van je blaas, vanbinnen in je lichaam. Vandaar dat je dus geen blaasontsteking kunt krijgen door bijvoorbeeld hetzelfde toilet te gebruiken als iemand met een blaasontsteking. Een blaasontsteking kan evenmin doorgegeven worden via seksueel contact, al kan het daar wel door veroorzaakt worden.

Een blaasontsteking kan vanzelf over gaan: feit

Een ongecompliceerde blaasontsteking gaat in de meeste gevallen na twee à drie dagen vanzelf over. Een bezoek aan de huisarts is dan niet meteen nodig, al neem je beter wel een aantal maatregelen: probeer de mogelijke oorzaken van de ontsteking te elimineren, drink voldoende, ga vaak genoeg plassen en doe eventueel beroep op zelfmedicatie zoals  Uri·Cran®Forte (een medisch hulpmiddel op basis van propolis, hibiscus-extract, gelatine en xyloglucaan dat niet alleen de symptomen van een blaasontsteking vermindert, het kan ook voorkomen dat je hervalt).

In het geval van een gecompliceerde blaasontsteking is een doktersbezoek wel noodzakelijk. Zwangere vrouwen, mannen, kinderen raadplegen dus best hun dokter wanneer ze de symptomen van een blaasontsteking bij zichzelf herkennen. In andere gevallen is een doktersbezoek ook op zijn plaats bij koorts, ziektegevoel, pijn in de zij of rug of wanneer de klachten langer dan een week aanhouden. Ook wanneer 48 uur na het innemen van Uri·Cran®Forte geen verbetering optreedt, is een consultatie aangeraden.




Advertisement

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…