Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Blaasinfectie: Symptomen & Behandeling

Olivier
5 min read

Bijna elke vrouw kan er wel over meepraten: een blaasinfectie. Het is een vervelende ontsteking die bij vrouwen namelijk veel vaker voorkomt dan bij mannen. Gemiddeld overkomt het 20 procent van de vrouwen minstens een keer per jaar. Bij mannen ligt dit percentage onder de 10 procent. Een blaasinfectie zorgt voor vervelende klachten bij het plassen. Wat zijn de symptomen en hoe kun je het behandelen?

Wat is een Blaasinfectie?

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan het gebeuren dat je toch een blaasinfectie oploopt. Tijdens het plassen ervaar je opeens een branderig en pijnlijk gevoel. Ook heeft je urine een troebele kleur. In dat geval heb je meestal last van een blaasinfectie. Dit betreft een ontsteking aan de urinewegen of het slijmvlies in de blaas. Aan de hand van diverse symptomen is het bijna zeker dat je een blaasontsteking hebt.

Deze zijn als volgt:

Blaasinfectie Voorkomen

Wanneer je bewust bent van bepaalde risico’s kun je een blaasinfectie helemaal voorkomen. Zo is het als verstandig om na geslachtsgemeenschap meteen te gaan plassen. Vrouwen die niet naar het toilet gaan lopen namelijk een verhoogd risico op een ontsteking. Daarnaast dienen zowel vrouwen als mannen te zorgen voor een goede hygiëne. Regelmatig douchen en/of de geslachtsorganen wassen verkleint de kans op een vervelende blaasinfectie.

Huisarts inschakelen voor medicatie

Wellicht denk je aan de hand van bovenstaande symptomen zeker te weten dat het een blaasinfectie betreft. Toch is het verstandig om bij klachten even een huisarts in te schakelen. Door je urine in te leveren in een potje wordt namelijk vastgesteld of het echt een blaasontsteking betreft. Vervolgens kan de arts je medicijnen voorschrijven om de blaasontsteking te laten verdwijnen. Meestal volg je een meerdaagse kuur met het medicijn trimethoprim-sulfamethoxazol, simpelweg TMX genoemd. Deze antibiotica dien je ongeveer drie dagen te slikken tijdens het eten. Een ander medicijn tegen een blaasinfectie is Fluoroquinolonen. Deze eveneens 3-daagse kuur is geschikt voor mensen waarbij TMX geen effect heeft. Voor zwangere vrouwen is dit medicijnen echter verboden terrein.

Behandel de infectie meteen

Hoewel een blaasinfectie geen reden is tot grote zorg, is het niet verstandig om er mee door te blijven lopen. In dat geval kunnen de symptomen namelijk verergeren. Daarnaast kan een vergevorderde ontsteking zich verplaatsen naar andere delen van je lichaam. Denk bijvoorbeeld aan een ontsteking van de blaaswand en zelfs je nieren. De bacteriën die voorkomen in je blaas hebben zonder een behandeling namelijk de kans om zich te verplaatsen naar de nierbekken. In dat geval ben je een stuk verder van huis. Het is dan ook verstandig om bij klachten zo snel mogelijk met een kuur te beginnen.

Blaasinfectie bij vrouwen

Opvallend veel vrouwen krijgen minstens een keer per jaar last van een blaasinfectie. De kans op een infectie ligt bij vrouwen zelfs 50 keer zo hoog als bij mannen. Bij jonge vrouwen is de kans 20 keer zo groot als bij jonge mannen. Dit heeft te maken met de vrouwelijke anatomie en bacteriën in de armen. In het vrouwelijk lichaam ligt de urinebuis dichter bij de anus dan die van de man. Daardoor nestelt de zogeheten E coli darmbacterie zich veel sneller in de blaas van een vrouw. Het verplaatst zich in dat geval via de urinebuis naar de blaas. Daarnaast treft een blaasinfectie veel zwangere vrouwen. De blaas is tijdens de negen maanden namelijk zeer gevoelig.

Lees ook: Blaasinfectie bij vrouwen

Blaasinfectie bij mannen

Een blaasinfectie komt niet alleen voor bij jonge en zwangere vrouwen. Met het ouder worden lopen ook mannen een grotere kans. Niet goed uitplassen op het toilet vergroot bijvoorbeeld de kans op een ontsteking. De symptomen van een blaasinfectie bij mannen zijn hetzelfde als bij vrouwen. Desondanks dienen mannen bij klachten extra voorzichtig te zijn, omdat een blaasinfectie vaak samenhangt met een aandoening aan de prostaat. Zo kan een prostaatontsteking erg vervelend zijn. Als man ervaar je hierbij klachten als koorts, buikpijn, rugpijn en koude rillingen.

Eenvoudig te voorkomen en te verhelpen

Een blaasinfectie is relatief eenvoudig te voorkomen of te verhelpen. Goed drinken en hygiënisch handelen voorkomt deze vervelende aandoening. Zowel bij mannen als vrouwen is het bij klachten die duiden op een blaasinfectie verstandig om een huisarts te raadplegen. Na een meerdaagse kuur ben je al snel van bepaalde klachten af. Bovendien wordt voorkomen dat bacteriën zich verplaatsen naar andere organen, zoals de nieren en de prostaat.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…