Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Ben jij een snel- en veeleter? Doe de test!

11 min read

Volg Sonja Kimpen ook op Facebook en ontvang elke dag een extra tip! Snel eten en (te) veel eten gaan meestal samen. Voor velen is het een hardnekkige gewoonte, die je meestal hebt aangeleerd in je jeugd. ik wil je nu een nieuwe eetgewoonte aanleren, die je maag op een natuurlijke manier zal verkleinen. Het duurt amper twee weken om je maag te verkleinen en acht weken vooraleer je nieuwe manier van eten voor jou vanzelfsprekend zal zijn. Het resultaat: meer genieten van je maaltijden, een fit gevoel na het eten en meer energie. Bovendien zal die buik niet meer spannen en je niet meer in de weg zitten.

Test: ben jij een snel- of veeleter?

Bekijk de onderstaande lijst en vink elke klacht die je herkent of bekend voorkomt aan, want van die klachten wil je af. 

Ik sta nauwelijks stil bij de smaak van wat ik eet.  Ik spoel eten door met drank. 
Ik vind het normaal om twee borden (of meer) te eten.  Ik ben steeds het snelst klaar met eten en dan schep ik nog eens op. 
Nà een maaltijd neem ik me voor om minder te eten, maar nooit vóór een maaltijd.  Ik heb dikwijls het gevoel dat er niet genoeg zal zijn. 
Ik heb last van een onrustige geest en denk vaak aan eten zonder dat ik dat wil.  Terwijl ik eet denk ik al aan wat ik daarna ga eten. 
Ik heb een haat-liefdeverhouding met eten, omdat ik weet dat ik te veel eet en daardoor ook te veel weeg. Dikwijls herinner ik me niet meer wat ik bij de maaltijden gegeten heb. 
Ik stel me voor de maaltijd geen vragen over waar ik zin in heb of hoeveel honger ik eigenlijk heb.  Ik let absoluut niet op een bordschikking. 
Ik voel mijn maagzuur branden en/of ik heb last van zure oprispingen (reflux).  Ik pas het volume van mijn voeding niet aan aan mijn honger of het soort eten. Mijn bord is altijd even vol. 
Ik schrok mijn eten naar binnen. Ik steek een tweede hap eten in mijn mond terwijl mijn mond nog niet leeg is van de vorige hap. Ik heb niet het gevoel dat eten ontspant. 

De voordelen van een nieuwe manier van eten 

Veel mensen die snel en veel eten noemen zichzelf een Bourgondiër, een levensgenieter of een genotzoeker. Maar als je het klachtenlijstje hierboven even bekijkt, heeft dit toch weinig of niets te maken met plezier hebben in eten of van een maaltijd genieten. Een nieuwe manier van eten kan hen echter opnieuw plezier tijdens het eten bezorgen.

Die nieuwe manier van eten vraagt consequente training, maar de voordelen zijn enorm:

✔ Je kunt eindelijk ten volle alle smaken en aroma’s proeven.

✔ Elke maaltijd geeft je een heerlijk ontspannen ge- voel.

✔ Na je maaltijd ben je niet meer suf en loom, maar voel je je drie à vier uur lang fit en energiek.

✔ Brandend maagzuur, reflux, krampen en andere spijsverteringsproblemen behoren tot het verleden. Medicatie voor maagzuur heb je niet meer nodig.

✔ Je hebt steeds het vertrouwen dat er genoeg eten is.

✔ Je associeert voeding met goed zorgen voor je unie- ke lichaam.

✔ Je voelt hoe je lichaam alles rustig kan verteren.

✔ Je stopt zonder moeite op tijd met eten, want je vindt het ellendig om je maag te voelen.

✔ Je merkt dat je slank wordt en blijft.

✔ Je hebt niet het gevoel iets te missen, integendeel: de energie en de nieuw ontdekte smaken zijn een enorme verrijking in je leven.

Kortom: met deze nieuwe manier van eten zul je snel merken dat je veel meer kunt genieten van minder eten! Overtuigd? Dan gaan we nu voor genotstraining, maagtraining, tempotraining, portietraining, kauwtraining en voor een evenwichtsoefening!

Genotstraining

Als jij van iets echt geniet, dan wil je toch vooral dat het een tijdje duurt. Of het nu gaat over genieten van kunst, wijn, muziek, seks, literatuur of rommelmarkten: wil je er optimaal van genieten, dan moet je er tijd voor nemen. Zo ook met eten. Als je de tijd neemt om te eten, geef je al je zintuigen de kans om ten volle van de smaken, geuren, kleuren enzovoort te genieten. 

Nu ga je leren rustig de tijd te nemen om te eten. De bonus van al dat rustig genieten van deze sensaties, is massa’s energie na je maaltijd.

Maagtraining: van XXl naar Xl tot l

Als je eet tot je maag zo vol zit dat ze pijn doet, word je dik. Maar net zoals te snel eten, is te veel eten een gewoonte, die je door middel van acht weken training kunt vervangen door een nieuwe gewoonte. Ik start alvast met een van de allergrootste misverstanden rond honger en verzadiging uit de wereld te helpen: je gevoel van verzadiging hangt niet af van de hoeveelheid die je eet, maar wel van welk soort voeding je kiest en van de grootte van je maag.

De maag van een volwassene is ongeveer een toegevouwen handpalm groot. Door regelmatig veel te eten vergroot je je small maag gemakkelijk tot een XXL-maag. Dat heeft nare gevolgen want je kunt je pas verzadigd voelen als je maag minimaal voor 50 procent gevuld is met voeding. Dus als je lang gewend bent om veel te eten – en dikwijls ook heel snel te eten – dan heb je je normale maag uitgerekt tot een XXL. En die XXL-maag moet bijgevolg sowieso meer eten om een verzadigd gevoel te kunnen hebben. We gaan nu je maag kleiner maken door op een nieuwe manier te leren eten. Het goede nieuws is dat het slechts een weekje duurt om je XXL-maag terug te brengen tot XL en dan nog een weekje om naar je normale maat te gaan. 

Eten op zich is geen probleem. Stoppen met eten is de grote uitdaging. Het is de kunst om het patroon van eten en blijven eten te doorbreken. Het gaat erom te kunnen stoppen met eten als je bijna verzadigd bent. Die gewoonte heb jij misschien nog niet, dus die ga je je jezelf nu eigen maken. Ik vraag je vóór je gaat eten stil te staan bij het soort hongergevoel dat je hebt en tijdens het eten te voelen wanneer je verzadigd bent. Zo leer je op tijd stoppen met eten. 

Ik vraag je om tijdens deze training vooraf te voelen hoeveel honger je hebt, rustig te eten en ernaar te streven te eten tot je maag voor 60-70 procent gevuld is. Dit voelt aan als het moment waarop je nog nét zin hebt een béétje te eten. Stop dan. Je zal merken dat je amper enkele minuten later al het gevoel hebt dat je voldoende hebt gegeten. Al doende leer je de verschillende hongerniveaus (grote honger, middelgrote honger, beetje honger) te herkennen. ik geef je ook het advies om tijdens het eten regelmatig rustpauzes in te lassen: dit helpt om de overgang tussen ‘bijna verzadigd’ en ‘verzadigd’ te voelen.

Tempotraining

Heb je er een idee van hoe lang jij over een maaltijd doet? Houd dit eens gedurende een week in het oog. Veel mensen schrokken in vijf à tien minuten alles naar binnen. Tracht je tijd te verlengen tot je een twintigtal minuten rustig kunt genieten van je maaltijd. ik bedoel niet dat je urenlang moet tafelen. Maar door ongeveer 20 minuten uit te trekken om je lichaam even letterlijk op te laden met energie, laat je enerzijds zien dat je je lichaam respecteert en anderzijds dat je een maaltijd ziet als een genotsmoment.

Evenwichtsoefening

Je verzadigingsgevoel hangt af van welk voedsel je eet. Een optimale verzadiging krijg je als je evenwichtig eet. Met evenwichtig bedoel ik dat er een goed evenwicht is tussen koolhydraten, groenten en eiwitten. Die vormen samen een evenwichtig trio op je bord als je bord voor de helft is gevuld met groenten (1/2), voor een kwart met koolhydraten (aard- appelen, rijst, pasta, quinoa…) (1/4) en voor een kwart met eiwitten (vis, vlees, gevogelte, vleesvervanger) (1/4). Voeg bij elke maaltijd ook verwen- en smaakstoffen (een beetje plantaardige olie en kruiden).

Of  je nu opteert voor koud of warm, de keuze is aan jou: je eet evenwichtig op de manier die jou smaakt. Wissel je groenten, eiwitten en koolhydraten voldoende af. Als je steeds je triootjes goed in het oog houdt, ben je na je maaltijd lekker verzadigd. Zorg er dus voor dat je voor elke maaltijd je bord checkt. Kijk na of je op je bord het triootje eiwitten, koolhydraten en groenten terugvindt. Heb je geen vetten gebruikt tijdens de bereiding, voeg dan zeker nog wat noten, zaden of pitten toe, want vet is echt essentieel om een verzadigd gevoel te hebben.

Portietraining

Als je je maag voelt, wil dit zeggen dat ze heel veel last heeft van jouw eetgewoonten: te grote hoeveelheden, veel te snel en amper gekauwd naar binnen gehapt.

Om je de kunst eigen te maken op tijd te stoppen met eten, is het niet alleen nodig om trager en bewuster te eten, je gaat jezelf vanaf nu ook trainen op gezonde porties. De juiste portie is die hoeveelheid waardoor je je drie à vier uur lekker verzadigd en tevreden voelt zonder dat je zin krijgt in snoep of andere zoete of vette snacks die je dik maken. Dit moet je zelf een beetje uitzoeken. Normaal gesproken komt iedereen toe met één enkel evenwichtig bord. Natuurlijk zul je meer nodig hebben als je een man bent van 1m95 dan als je 1m70 meet. Je portie moet ook verhouding staan tot je inspanningen. Als je niet met je auto rijdt, dan moet je ook niet tanken! Verricht je dagelijks zware lichamelijke arbeid, of ga je elke dag minstens een uur intensief trainen, dan mag het wat meer zijn. Eet een portie die aangepast is aan jouw lichaam en levensstijl.

Kauwtraining

Nu je weet dat je steeds 20 minuten de tijd gaat nemen om van je maaltijd te genieten, kun je ook de tijd nemen om te kauwen. Als je je voedsel kauwt tot het vloeibaar is, bewijs je je maag een grote dienst omdat je al een stuk van het verteringswerk op voorhand doet. Je mond is de eerste etappe in je spijsvertering. in je mond bereid je al je voeding voor om het in optimale omstandigheden door te sturen naar je maag. 
Kauwen doe je niet alleen om je voedsel fijn te malen: door te kauwen komt de smaak van je voeding ook goed tot zijn recht omdat je met je speekselklieren alle aroma’s losmaakt. Door je voedsel te vermengen met speeksel wordt het ook al vloeibaar in je mond. Zo stimuleer je de hersenen om verzadigingshormonen (stophormonen) aan te maken. Door het kauwen zet je ook je maag aan om goede maagsappen aan te maken die je helpen je voeding goed te verteren. Een extra bonus van rustig kauwen is dat het je een heel rustig gevoel geeft. De beloningen voor je kauwwerk zijn meer smaak, sprankelende energie en een strakke buik. 

2-daagse energieboost door Sonja Kimpen

Tijdens het eerste weekend van juni organiseert Sonja een tweedaagse inspiratieboost. In deze cursus leert Sonja jou een manier van denken, strategieën en acties die jouw gereedschapskist zijn om af te slanken en slank te blijven aan. Een échte body- en mind reset. 

ClubGezond-leden krijgen €50 korting én ontvangen het boek Sterker dan suiker bovenop het cursusmateriaal (drie boeken van Sonja). 

Ontdek hier meer over de inspiratieboost!

 

Sonja Kimpen
Door Sonja Kimpen
Gezondheid

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…