Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Babyvoeding in potjes: hoe en waarvan wordt het gemaakt

Lore
10 min read

Uiteraard wil elke ouder het beste voor zijn kind. Een gezonde, evenwichtige voeding vormt daar een belangrijk onderdeel van. Neem nu babyvoeding in potjes: het is begrijpelijk dat je wil weten wat er precies in die potjes babyvoeding zit en hoe ze gemaakt worden. In dit artikel overlopen we dan ook het volledig proces: van het veld, tot in het glazen potje. We baseren ons hierbij op het productieproces van de potjes babyvoeding van Olvarit.

Hoe & Waarvan wordt babyvoeding gemaakt? Waar komen de ingrediënten vandaan en zitten er niet teveel suikers in?

Waar komen de ingrediënten voor babyvoeding in potjes vandaan?

De groenten en fruit die in de potjes van Olvarit zitten, zijn niet dezelfde als die die je in de supermarkt kunt kopen. Babyvoeding moet immers aan strenge gezondheids- en kwaliteitseisen voldoen, vandaar dat de groenten en fruit voor in de potjes van Olvarit op speciale velden worden geteeld.

Maar wat is er dan precies zo bijzonder aan die velden? Ten eerste liggen ze nooit langs een autosnelweg. Zo is er geen kans op vervuiling van de ingrediënten voor de babyvoeding door uitlaatgassen. Ook de velden rond de babyvelden worden daartoe uitvoerig gescreend. En de boeren? Die zijn gespecialiseerd in het verbouwen van babyvoeding.

Deze video laat je bijvoorbeeld zien waar de erwtjes in de potjesvoeding van Olvarit vandaan komen.

De groenten en fruit worden ook aan heel wat verschillende tests onderworpen. Wortels ondergaan bijvoorbeeld zo’n 600 verschillende testen. Een groot deel van de testen vindt plaats voor de ingrediënten in de fabriek aankomen, maar ook daarna worden ze nog meermaals getest.

In de fabriek wordt alles met de hand immers nogmaals goed nagekeken. En als er dan toch slechte stukken groenten of fruit zijn tussen geraakt, worden die uiteraard meteen weggehaald.

Hoe wordt babyvoeding gemaakt?

Wanneer alleen de beste ingrediënten overgebleven zijn, begint de volgende stap: het bereiden van de babyvoeding. Het productieproces bestaat uit 6 stappen en lijkt eigenlijk heel erg op hoe je thuis voor je kindje babyvoeding klaarmaakt.

Dit zijn de 6 stappen:

  • Wassen
  • Snijden
  • Stomen (dat duurt zo’n 7 à 15 minuten, afhankelijk van de ingrediënten)
  • Pureren indien nodig
  • Potjes vullen
  • Potjes verhitten (steriliseren) en vacuüm afsluiten

Deze komen ook nog eens duidelijk aan bod in onderstaande video, waarin ‘in het klein’ getoond wordt hoe babyvoeding in potjes gemaakt wordt.

Er wordt bewust gekozen om de ingrediënten te stomen: met stomen behoud je de vitamines, mineralen en smaak namelijk het beste. Een potje babyvoeding bevat dan ook alle voedingsstoffen die je kindje nodig heeft.

Zoals je hierboven wellicht al merkte, worden op geen enkel moment bewaarmiddelen aan de potjes toegevoegd. Toch zijn potjes babyvoeding vaak lang houdbaar. Dat heeft alles te maken met de laatste stap waarbij de potjes kort verhit worden.

Het resultaat van dat verhitten is dat de potjes gesteriliseerd worden. Sterilisatie is een vaak gebruikte techniek om voedsel langer houdbaar te maken.

Om er zeker van te zijn dat alleen veilige potjes de supermarkt in gaan, wordt de fabriek regelmatig gecontroleerd. Het hele productieproces wordt constant in de gaten gehouden, om eventuele problemen meteen op te lossen. Deze strenge controles zorgen ervoor dat de potjes alleen gezonde, veilige voeding bevatten. Want uiteraard is alleen het beste goed genoeg voor je baby!

Suiker in babyvoeding?

Baby’s hebben een natuurlijke aanleg voor zoete dingen, vandaar dat er aan sommige babyvoeding extra suiker of een vorm van suiker is toegevoegd. Dat is natuurlijk niet erg gezond. Het kan echter ook anders: de potjes van Olvarit bevatten bijvoorbeeld geen extra toegevoegde suiker. De enige suiker die in de potjes te vinden is, is de suiker die natuurlijk in de ingrediënten aanwezig is.

De fruithapjes zijn van nature al zoet, omdat de fruitsoorten ook zoet van smaak zijn. Maar ook de minder zoete groentehapjes vallen goed in de smaak bij baby’s, zeker als je ze even tijd geeft om aan de smaak te wennen. Vandaar dat aan beide soorten hapjes geen extra suiker wordt toegevoegd.

Het leren eten van natuurlijke producten is in elk geval erg belangrijk. Zodra je kindje oud genoeg is om met je mee te eten, wil je natuurlijk gezonde maaltijden op tafel zetten. Een kindje dat van jongs af aan al de smaak van natuurlijke groenten en fruit (zonder toegevoegde suikers) heeft leren kennen, heeft een grotere kans om later deze smaken ook lekker te vinden.  

Wat met suiker in babyvoeding?
Wat met suiker in babyvoeding?

Babyvoeding met pure smaken van groenten en fruit

In elk potje is steeds één groente- of fruitsoort duidelijk op de voorgrond aanwezig. Hierdoor kan je kindje aan elke smaak wennen, ze leren herkennen en bovenal waarderen. De potjes bevatten daarnaast uiteraard ook steeds alle voedingsstoffen die je kind nodig heeft.

Om je kindje veel verschillende smaken aan te leren, is het slim om stap voor stap nieuwe smaken te introduceren. Begin eerst met groentesmaken. Je kindje heeft immers een aangeboren aanleg voor zoet, waardoor de groentesmaken iets moeilijker aan te leren zijn.   Zeker als ze al fruitpapjes gewend zijn.

Er zijn potjes met wortel, bloemkool of courgette. Maar ook pompoen, broccoli en tomaat zijn echte aanraders. Reken ongeveer drie dagen voor één smaak.

Qua fruit heb je ook genoeg keuze, zoals aardbei, appel, perzik, banaan en abrikoos. Begin met fruitpotjes eenmaal je kind een aantal enkelvoudige groentesmaken heeft leren kennen, minimaal twee weken nadat je met de groenten gestart bent.

Blijf ook nadat je verschillende smaken hebt geïntroduceerd voldoende afwisselen, zo krijgt je kindje alle nodige voedingsstoffen binnen en dat is uiteraard erg belangrijk.

Babyvoeding bestaande uit groenten en fruit
Babyvoeding bestaande uit groenten en fruit

Babyvoeding in potjes: het voordeel van glazen potjes

Babyvoeding in potjes, zoals die van Olvarit, zit vaak in glazen potjes. Daar zijn verschillende redenen voor. De kwaliteit en smaak van de maaltijden blijven bewaard, je kan duidelijk zien wat er in het potje zit, het stevige glas beschermt de voeding etc. Bovendien zijn de potjes goed voor het milieu, want ze zijn recyclebaar. Je wil dan ook goed zorgen voor de planeet waarop je baby zal opgroeien.

Natuurlijk zijn de glazen potjes ook erg handig. Omdat ze stevig zijn kun je ze makkelijk in je tas meenemen wanneer je een paar uur het huis verlaat met je baby. Met zelfbereide voeding is dat sowieso al moeilijker, omdat die typisch minder lang houdbaar is dan potjesvoeding.

De voordelen van potjesvoeding

Voordelen van babyvoeding in potjes

Wil jij je kind van jongs af aan gezonde eetgewoontes aanleren? Dan kan je hem/haar gerust babyvoeding uit een potje geven. De potjes van Olvarit zijn in elk geval vergelijkbaar met zelfgemaakte voeding: ze bevatten alle voedingsstoffen die je kindje nodig heeft en zijn ook volledig vrij van bewaarmiddelen, kleurstoffen, toegevoegde suiker of zout. Daarbovenop wordt potjesvoeding nog eens aan strenge eisen en controles onderworpen. Allemaal maatregelen om de gezondheid van je baby te garanderen.

Bovendien zijn de potjes van Olvarit lang houdbaar doordat ze op het einde van het productieproces kort verhit en daarna luchtdicht afgesloten worden. De potjes zijn dus ideaal om mee te nemen op uitstap, maar ook voor dagelijks gebruik, om af en toe te variëren of wanneer je niks in huis hebt zijn ze uitermate geschikt.

Meer weten over hoe babyvoeding in potjes gemaakt wordt?

In dit interessante filmpje zoekt mama Ellen Volders uit hoe een potje van Olvarit precies gemaakt wordt. Had jij je het productieproces zo ingebeeld?

Lees ook zeker dit artikel met daarin 5 verrassende dingen die je nog niet wist over babyvoeding.

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…