Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Apgar-score: Welke 5 Criteria worden getest?

Olivier
6 min read

De apgar-score is een test waarmee een snelle indruk van de algemene toestand van een pasgeboren baby (neonaat) verkregen kan worden. De test wordt één minuut, vijf minuten en tien minuten na de geboorte uitgevoerd door de verloskundige, gynaecoloog of kinderarts. Deze geeft inzicht in de conditie van de baby op vijf vitale criteria.

Na de bevalling van je kindje wordt er altijd meteen een test uitgevoerd om de gezondheid van jouw baby te testen. Bij deze test wordt de zogeheten Apgar-score bepaald: een score die inzicht geeft in de huidige toestand van jouw kindje. De test wordt niet alleen direct na de bevalling uitgevoerd, maar wordt ook na vijf en na tien minuten herhaald om de score nog een keer te bepalen.

In dit artikel lees je meer over de Apgar-score. Ga je binnenkort bevallen en ben je benieuwd wat deze score precies inhoudt of heeft jouw kindje net een Apgar-score gekregen en weet je niet zo goed wat dit betekent? Dan lees je meer over deze belangrijke score op deze pagina.

De Apgar-score: Waar wordt het kind op getest?

Als de verloskundige, de gynaecoloog of de kinderarts de Apgar-score heeft getest, wordt jouw kindje gecontroleerd op een paar onderdelen.

De vijf criteria van de Apgar-test, zijn:

  • De ademhaling
  • De pols- en hartslag
  • De spierspanning
  • Het aspect, ook wel de kleur van de huid genoemd
  • De reactie op prikkels

In het Engels wordt het volgende ezelsbruggetje gehanteerd: Appearance (kleur), Pulse (hartslag), Grimace (reactie op prikkels), Activity (spierspanning) en Respiration (ademhaling).

Op ieder van bovenstaande punten, kan een kindje 0, 1 of 2 punten scoren. Logischerwijs is een score van 0 punten de laagste score en is een score van 2 punten de maximale score. De scores op het gebied van de ademhaling en de hartslag zijn het belangrijkst, omdat deze punten de grootste invloed hebben op de gezondheid van jouw kindje.

Hoe wordt de score bepaald?

Natuurlijk geeft de arts niet lukraak 0, 1 of 2 punten aan je kindje. Er wordt een bepaalde richtlijn gebruikt bij het geven van de score en deze richtlijn wordt in onderstaande tabel uitgelegd. Heeft jouw kindje een bepaald aantal punten gekregen voor een bepaald onderdeel van de Apgar-score, dan kun je met onderstaande tabel achterhalen wat dit precies betekent.

 

0 punten

1 punt

2 punten

De ademhaling

Geen ademhaling

Onregelmatig en zwak, met veel huilen

Goed doorhuilen

De pols- en hartslag

Geen pols- en hartslag

Minder dan 100 hartslagen per minuut

Meer dan 100 hartslagen per minuut

De spierspanning

Slap

Een beetje beweging, maar matige spierspanning

Actieve beweging met stevige spierspanning

Aspect of kleur van d huid

Gehele lichaam is blauw of juist heel bleek

Blauwe armen

Gehele lichaam is roze

Reatie op prikkels

Geen

Reactie, maar niet huilen

Huilen

 

Tel je alle punten bij elkaar op, dan heb je de Apgar-score. Net zoals bij een toets, kan je kindje een maximale score van 10 halen.

Wat is een goede Apgar-score?

De meeste kinderen halen een Apgar-score tussen de zeven en tien punten. Dit is een goede score, die je vertelt dat jouw kindje gezond is na de geboorte. Vaak scoort het kindje bij de eerste test, die 1 minuut na de bevalling wordt uitgevoerd, overigens minder punten dan bij de tweede test (5 minuten na de bevalling) en de derde test (10 minuten na de bevalling). Heeft je kindje bij de eerste test een score van 4 tot 6 punten, dan heeft de baby het moeilijk gehad in de periode voor de bevalling, tijdens de bevalling en net na de bevalling. Soms heeft het kindje in dit geval extra zorg nodig, bijvoorbeeld in de vorm van zuurstof. In de tweede en derde tests haalt het kind vaak meteen betere scores. 

Heeft een kind bij de eerste test een score tussen de 0 en 3 punten, dan is het noodzakelijk om meteen in te grijpen. Zo kan een kindje meteen beademd worden, maar is het ook mogelijk dat je kindje een hartmassage moet krijgen. Ben je thuis bevallen, dan neemt de verloskundige meteen contact op met het ziekenhuis. Heeft je kindje hogere scores bij latere tests, dan is dit een goed teken en is er zeker geen reden tot paniek.

Mijn kind heeft of had een lage Apgar-score, hoe kan dit?

Het kan altijd voorkomen dat je kindje een lage Apgar-score heeft, ook als je een goede zwangerschap hebt gehad en geen noemenswaardige complicaties hebt gehad bij de bevalling. Een lage Apgar-score wordt namelijk vaak veroorzaakt door een zuurstoftekort in het bloed van de baby, bijvoorbeeld door de laatste fase van het persen. Komt het zuurstoftekort inderdaad door de laatste fase van de bevalling, dan heeft je kindje bij de tweede en derde test meteen een betere Apgar-score.

Is de Apgar-score betrouwbaar?

Over het algemeen is de Apgar-score betrouwbaar, maar het is geen wondermiddel om de gezondheid van een baby te beoordelen. Dit komt ten eerste omdat de score door een enkele persoon wordt uitgevoerd, wat betekent dat de score niet helemaal objectief is. De ene dokter kan een kindje bijvoorbeeld een 7 geven, terwijl de andere dokter toch een 8 geeft. Daarnaast is er nog de kans dat de score niet helemaal goed wordt uitgevoerd, bijvoorbeeld omdat de dokter in kwestie na de bevalling nog te veel bezig is met de moeder en hierdoor niet goed kijkt naar de verschillende controlepunten van de Apgar-score bij het kindje.

Heeff jouw kindje een lage Apgar-score gekregen, dan betekent dit niet meteen dat je een onderontwikkeld, ziek of zwak kind hebt gekregen. Vaak verbetert de gezondheid van het kind meteen na de bevalling, wat betekent dat je je nergens zorgen om hoeft te maken. 

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…