Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Aha: daarom krijg je dus sneller een blaasontsteking in de zomer

Lore
4 min read

Tijdens de zomer wil je genieten van het zwembad, het strand, leuke vakanties aan de andere kant van de wereld… Maar met een blaasontsteking worden sommige zomeractiviteiten ineens een stuk lastiger. Hoe komt het eigenlijk dat je in de zomer sneller een blaasontsteking krijgt dan in de winter? Blijf lezen, we geven je meteen ook wat tips om de kans op zo’n vervelende blaasontsteking te verkleinen.

Hoe ontstaat een blaasontsteking?

Wanneer bacteriën de blaas bereiken, kan het slijmvlies van de urineblaas ontsteken. Je hebt het gevoel dat je vaak moet plassen, maar plast maar kleine hoeveelheden. Je ervaart meestal ook een brandend gevoel tijdens het plassen. Je urine kan ook troebel zijn en eventueel wat bloed bevatten.

Er zijn verschillende manieren waarop bacteriën in de urinebuis, en vervolgens de blaas, kunnen terechtkomen. De vaakst voorkomende oorzaken van een blaasontsteking zijn:

  • Slechte hygiëne (van achter naar voren afvegen na toiletbezoek, inlegkruisjes of maandverband te lang dragen…)
  • Strak ondergoed en strakke broeken
  • (Niet gaan plassen na de) geslachtsgemeenschap
  • Menopauze
  • Zwangerschap
  • Niet genoeg water drinken

Vrouwen hebben meer kans op een blaasontsteking dan mannen, vooral in de zomer

Door in de zomer gedurende meerdere uren natte zwemkleding te dragen, creëer je een vochtige en warme omgeving waarin bacteriën snel groeien. Hierdoor kan bij zowel vrouwen als mannen een blaasontsteking ontstaan. Maar omdat de urinebuis bij de vrouw dichter bij de anus zit en korter is dan bij de man, is bij vrouwen de kans groter dat de bacteriën de blaas bereiken. Daarom moeten vooral vrouwen extra voorzorgsmaatregelen nemen.

Een andere mogelijke oorzaak van een blaasontsteking is seks. In de zomer hebben we meer vrije tijd, zijn we extra vrolijk door de vakantiesfeer en hebben we vaker seks. Door de constante wrijving tijdens de geslachtsgemeenschap kunnen bacteriën de urinebuis betreden, vooral bij de vrouw. Daarom is het belangrijk altijd even te gaan plassen na de seks om eventuele bacteriën weg te spoelen. Let er wel op dat je de blaas helemaal leegt.

Te weinig vocht kan een blaasontsteking tot gevolg hebben

Zowel in de zomer als in de winter moet je 1,5 à 2 liter water per dag drinken. Maar in de zomer is dat extra belangrijk, omdat je door het warme weer sneller uit zult drogen, met alle gevolgen van dien.

Het is belangrijk om de hele dag door te drinken: ’s avonds een hele fles water drinken om een tekort in te halen heeft weinig zin. Door voldoende doorheen de dag te drinken, zal je ook meerdere keren per dag naar het toilet moeten. Hierdoor worden de bacteriën weggespoeld voor ze een ontsteking kunnen veroorzaken.

Let ook op wanneer je veel alcohol drinkt tijdens je vakantie of op een gezellige barbecue. Alcohol droogt namelijk uit en is dus zeker geen alternatief voor water.

Tips om deze zomer een blaasontsteking te voorkomen

De beste tips om te voorkomen dat je deze zomer met een blaasontsteking te maken krijgt, zijn:

  • Voldoende drinken. Minimaal 2 liter per dag, verspreid over de dag.
  • Niet (te lang) wachten om naar het toilet te gaan als je moet plassen.
  • Blaas volledig leeg plassen.
  • Wc-houding en -hygiëne verzorgen (goede houding, van voor naar achteren afvegen).
  • Niet te lang met natte zwemkledij rondlopen. Vermijd ook (te) strakke kledij en synthetisch ondergoed. 
  • Steeds plassen na seks.
  • Voorzie preventief zelfmedicatie. Een medisch hulpmiddel zoals Uri·Cran®Forte vermindert niet alleen de symptomen van een blaasontsteking, het voorkomt ook dat je later tijdens de zomer nog eens hervalt. Meer info over dit product, dat je bovendien zonder doktersvoorschrift kan krijgen, vind je op www.uricran.be




Advertisement

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…