Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Adoptie: waar moet je rekening mee houden?

Bram
3 min read

Als je ongewenst zwanger bent en het kind niet kunt of wil houden, is het mogelijk het kind af te staan voor adoptie. Kies je ervoor om je kind af te staan voor adoptie, dan zijn er enkele zaken waar je rekening mee dient te houden. Op deze pagina lees je meer over de belangrijkste zaken waar je rekening mee moet houden bij een adoptie. Deze zaken worden verdeeld in de periodes voor de bevalling, na de bevalling en na de adoptie.

Voor de bevalling

Hoewel je niet helemaal zelf kunt kiezen wie de adoptieouders van jouw kind moeten worden, kun je wel aangeven wat je wensen en voorkeuren zijn voor een adoptiegezin. Zo kun je aangeven welke leeftijd de ouders (ongeveer) moeten hebben, of ze een bepaalde geloofsovertuiging moeten hebben of niet, of het gezin andere kinderen moet of mag hebben of niet en of de adoptieouders van hetzelfde of van een ander geslacht zijn.

Door jouw wensen en voorkeuren aan te geven voor de adoptie, kun je toch voor een groot deel bepalen in wat voor adoptiegezin jouw kindje terecht komt. Vind je het bijvoorbeeld belangrijk dat de ouders nog jong zijn, dan kun je dit aangeven. Vind je het leuk als het adoptiegezin al andere kinderen heeft, dan kun je dit ook aangeven. En vind je het belangrijk dat de adoptieouders een bepaalde geloofsovertuiging hebben, dan kun je ook hier rekening mee houden bij het doorgeven van jouw voorkeuren

Na de bevalling

Ten eerste heb je altijd drie maanden bedenktijd na de bevalling. In de meeste gevallen heeft de moeder al maanden geleden besloten dat zij het kind af wil staan voor adoptie, maar twijfelt ze na de geboorte van het kind of dit wel de juiste beslissing is geweest. In sommige gevallen beslist de moeder in de drie maanden bedenktijd alsnog om het kind te houden. Hier heb je recht op als moeder. Tijdens de drie maanden bedenktijd kun je met een hulpverlener of mensen uit jouw omgeving bekijken of je nog steeds achter je keuze staat. Vervolges maak je jouw keuze voor het verstrijken van de bedenktijd definitief. Kortom: als je hebt gekozen voor adoptie, is dit niet meteen definitief en een afgedane zaak. 

Als je zeker weet dat je jouw kind wil afstaan, onderteken je een afstandsverklaring. Indien je getrouwd bent, dient jouw partner deze verklaring ook te ondertekenen. Als de verklaring getekend is door de juiste personen, wil dit overigens niet zeggen dat de adoptie helemaal rond is en je geen voogdij meer hebt over je kind. Pas als de adoptieouders het kind één jaar hebben verzorgd, kunnen ze bij de rechter een adoptieverzoek indienen. Als dit gedaan wordt en in zijn geheel behandeld is, is het kind officieel geadopteerd.

Na de adoptie

Is het kind eenmaal geadopteerd, dan kan het zo zijn dat je nog contact hebt met het kind. Dit komt echter niet regelmatig voor. In de meeste gevallen kiezen de biologische ouders ervoor om contact te onderhouden met de adoptieouders, bijvoorbeeld door regelmatig brieven en foto’s te ontvangen van de adoptieouders. De adoptieouders zijn de juridische ouders van het kind, dus zij beslissen of ze dit wel of niet willen. Hier dien je als biologische ouder dan ook rekening mee te houden.

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…