Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zonnebrand

Zonnebrand is vaak een eerstegraads verbranding van de huid. Deze verbranding ontstaat vaak als de straling te hoog is geworden voor de huid. De kracht van de zon zorgt er dan voor dat de huid compleet verbrand. Vaak is zonnebrand onnodig doordat je deze verbranding kan voorkomen. Een zonnebrand is niet alleen pijnlijk, maar kan ook zeer gevaarlijk zijn vooral als de brand te ver doortrekt. Het is dan ook belangrijk om jezelf goed te beschermen tegen verbranding. Je zorgt er dan niet alleen voor dat de verbranding minder wordt, maar je voorkomt ook nog eens risico’s zoals huidkanker. Huidkanker kan namelijk ontstaan als je onbeschermd aan het zonnen bent en je huid regelmatig verbrand.

Oorzaken zonnebrand

Vaak wordt er gedacht dat zonnebrand veroorzaakt wordt door de warmte die op je huid schijnt. In de praktijk ligt dit helaas iets anders. De zonnebrand wordt namelijk veroorzaakt door de ultraviolette straling die op de huid brand. Doordat de straling de verbranding verzorgt kan je niet alleen in de zomer verbranden, maar ook tijdens het wintersporten als het buiten -15 is. Vaak ontstaat de verbranding als je te lang onbeschermd in de zon hebt gezeten. Dit is niet alleen direct schadelijk voor de huid, maar je kan hierdoor ook huidkanker ontwikkelen.

Symptomen zonnebrand

  • Eerstegraads verbranding
  • De huid is rood verkleurd.
  • De huid doet pijn bij aanraking.
  • Soms is er een zwelling.
  • Na een aantal dagen verdwijnt de verbranding en de kleur van de huid.
  • Soms is er sprake van een tweedegraads verbranding.
  • Brandblaren.
  • De pijn is nog heftiger dan bij een eerstegraads verbranding.
  • Koorts
  • Koude rillingen
  • Het gevoel ziek te zijn van een verbranding.
  • Hoofdpijn
  • Hartkloppingen
  • Braken
  • Misselijkheid

Behandelen zonnebrand

Het is belangrijk om jezelf eigenlijk vooraf te beschermen tegen de UV straling. Dit kan met zonnebrand van een hoge factor. Ga nooit onbeschermd in de zon zitten want dan loop je het risico op zonnebrand. Als je dit nog niet ernstig genoeg vind dan loop je ook nog eens het risico om huidkanker te ontwikkelen door een zonverbranding. Zorg er dus altijd voor dat je goed bent ingesmeerd zodat je beschermd bent tegen kanker. Mocht je het idee hebben dat je huid toch begint te verbranden dan is het slim om direct uit de zon te gaan. Je hebt dan nog het geluk dat je zonnebrand kan proberen te voorkomen.

Als je door de zonnebrand veel pijn hebt dan is het slim om pijnstillers te slikken. Paracetamol kan helpen tegen hoofdpijn en de pijnklachten die ontstaan. Slik de medicijnen eventueel gewoon vooraf door dagelijks een dosis aspirine te nemen. Eventueel kan je voorzichtig proberen de huid te koelen. Neem hiervoor een paar handdoeken en maak deze vochtig met lauw water. Leg deze doeken op de verbrande huid en je zal merken dat dit iets verkoeling geeft.

Eventueel kan je de huid insmeren met after sun of aloë vera om de verbranding af te remmen. Als er blaren ontstaan dan kan je deze het beste compleet laten. Als je een blaar gaat doorprikken dan kan er een ontsteking ontstaan en ben je nog verder van huis. Zorg er tevens voor dat de huid niet meer langer in de zon komt en je deze goed beschermd tegen de uv-straling. Vaak trekt de verbranding binnen drie dagen in de zon en kan je mits je jezelf goed insmeert weer in de zon zitten. Ben je op vakantie en wil je toch in de zon zitten? Trek dan een t-shirt aan of beschermende kleding ook als je de zee ingaat.

Als je ziek wordt en een groot deel van de huid bedekt is met blaren dan kan het slim zijn om even contact op te nemen met de huisarts. Maar je kan dit ook doen als er een extreme zwelling optreed die niet vanzelf overgaat.