Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Whiplash

Whiplash is een aandoening die vooral ontstaat na een auto-ongeluk. Door een heftige beweging ontstaat er een soort zweepslag in de nek. Vaak klinkt een whiplash heel onschuldig, maar de nasleep van de klachten kan nog erg lang duren. Er kunnen namelijk door de whiplash beschadigingen ontstaan in het nekwervel, de banden, spieren en gewrichten van de nek. Vaak worden de klachten die hierdoor ontstaan onderschat, maar het komt voor dat slachtoffers met een whiplash tijdelijk arbeidsongeschikt worden.

Oorzaak van een whiplash

Vaak ontstaat een whiplash bij een aanrijding van achteren. Door de klap wordt je hoofd naar voren geslagen en direct weer naar achteren, waardoor de zweepslag ontstaat. Soms kan een whiplash ook in andere situaties ontstaat waarbij de nek ineens heftig opzij of naar achteren gebogen wordt.

Een whiplash ontstaat niet alleen bij een auto-ongeluk, maar ook bij ongelukken tijdens het sporten of zelfs door van de trap te vallen kan de whiplash ontstaan. Soms kan er letsel zijn ontstaan door de whiplash en dit wordt ook wel CAL genoemd. Gelukkig genezen de meeste slachtoffers van een whiplash gewoon volledig. Dit gebeurd meestal vlug, maar sommige patiënten kunnen ook nog weken last houden van de klachten.

Symptomen whiplash

  • Hoofdpijn
  • Nekpijn
  • Het is lastig om de nek te bewegen.
  • Direct na het ongeval gevoelig voor licht.
  • Pijn in de schouder
  • Problemen om zich te concentreren.
  • Vermoeidheid (treed alleen op na het ongeval zelf).
  • Verhoogde irritatie
  • Depressieve klachten
  • Angst
  • Soms uitstralende pijn naar de schouders en armen.
  • Het gevoel van krachtverlies in de armen.
  • Stijve nek
  • Soms ontstaat de pijn pas na enkele uren.
  • Pijn in de rug.
  • Soms tintelingen in de handen.

De meeste symptomen ontstaan direct na het ongeluk en verdwijnen na een dag alweer. Vaak lijken de symptomen op een gebroken nekwervel, waardoor hier vaak voor gevreesd wordt. Pas na het nemen van foto’s wordt vaak door een arts vastgesteld dat het om een whiplash gaat. De meeste symptomen verdwijnen, maar de verminderde manier van bewegen, pijn en een stijve nek kan soms nog weken aanhouden.

Behandeling whiplash

Ongeveer 80% van de patiënten met een whiplash geneest in een relatief korte tijd. Dit maakt de behandeling van whiplash succesvol. Helaas is er een risico dat een deel van de klachten chronisch wordt, waardoor een behandeling niet succesvol is. Er bestaan verschillende manieren om een whiplash te behandelen. Soms wordt er direct na het ongeluk een injectie met corticosteroïden gegeven. Dit dient binnen 8 uur na het vaststellen van de whiplash te gebeuren. Als dit gegeven wordt dan kunnen de symptomen van een whiplash verminderen en genees je sneller.
Een behandeling met pijnstillers is in principe normaal. Vaak worden er geen injecties gegeven omdat je de beweging van de nek dan kan forceren. De arts kan vaak in overleg de juiste pijnstillers voorschrijven die op vaste tijdstippen worden voorgeschreven. Dit kan helpen tegen de nekpijn, maar vaak niet tegen de stijve nek. Vaak wordt er naast de pijnstillers rust voorgeschreven en dien je na één week weer terug te komen voor een na controle. Mocht het beter gaan met de pijnklachten dan worden de pijnstillers alweer afgebouwd.

Het dragen van een halskraag wordt soms ook voorgeschreven bij slachtoffers van een whiplash. Dit kan de nek wat rust geven en extra ondersteuning. De halskraag mag vaak een aantal uren per dag gedragen worden om de pijn te verminderen.

Duren de klachten langer dan drie weken? Dan wordt er een programma bij een fysiotherapeut geadviseerd. Met behulp van oefeningen worden de spieren in de nek weer sterker gemaakt en leer je weer bewegen zonder pijn. Als dit na zes weken nog geen effect heeft dan wordt je vaak doorgestuurd na een speciaal revalidatieprogramma en kom je vaak in de ziektewet terecht.

Niets gevonden