Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Roos

Heb je last van een jeukende hoofdhuid? Zitten er witte schilfers in je haar en zelfs op je kleding? Dan heb je waarschijnlijk last van roos. Dit is helemaal niet erg, maar het kan wel erg vervelend zijn. In dit artikel bespreken we de oorzaken, de symptomen en de behandeling van roos.

Wat is roos?

Wat is roos nu precies? We hebben er allemaal weleens van gehoord en velen hebben al eens last gehad van deze nare witte huidschilfers. Roos is een droge huidschilfering van de hoofdhuid, vaak wit van kleur. Deze schilfering wordt veroorzaakt door de gist Pityrosporon ovale. Roos wordt door medici ook wel Pityriasis Capitis genoemd. Roos komt veel voor in België. Het is een irritante aandoening, die gelukkig wél te verhelpen valt.

Hoe ontstaat roos?

De hoofdhuid van een mens wordt continu vernieuwd. Op de hoofdhuid vindt celdeling plaats en deze vormen als het ware telkens een nieuwe laag. De oude cellen die achterblijven gaan dood en laten los. Deze laten kleine schilfers achter die onder de douche weg gaan. Deze schilfers zijn zo klein dat je er niks van merkt.

2 maal zo snel bij mensen

Als je als mens last hebt van roos, gebeurd deze celdeling twee keer zo snel. Er blijven meer dode huidcellen achter, dewelke aan elkaar blijven plakken. De schilfers zijn nu wel te zien met het blote oog en zullen voor klachten zorgen.

Wat is nu precies de oorzaak van roos?

De meest waarschijnlijke oorzaak van deze versnelde celdeling is een infectie met de gist Pityrosporon Ovale. Iedereen heeft deze gist, maar niet iedereen ondervindt problemen. Het verschilt per persoon hoe gevoelig je lichaam hiervoor is. De gist is gelukkiger in een warme en vochtige omgeving. Mensen die vaak hoofddeksels als een muts, pet, helm of hoed dragen hebben hier bijgevolg meer last van.

Wat zijn de symptomen?

Wat zijn nu precies de symptomen van roos? De meest voorkomende symptomen zijn de volgende:

  • Witte (droge) huidschilfers op de hoofdhuid
  • Omdat de schilfers makkelijk loslaten kunnen deze ook in de haren en op de kleding zitten
  • Lichte jeuk, veroorzaakt door de loskomende schilfers
  • Rode opgezwolle hoofdhuid, welke veroorzaakt wordt door overmatig krabben.
  • Pijnlijke en gevoeligxe hoofdhuid

Seborrhoïsch eczeem of roos?

Er bestaat nog een andere huidaandoening die erg lijkt op roos. Namelijk, seborrhoïsch eczeem. Roos is eigenlijk een ‘mildere variant’ van deze aandoening. Seborrhoïsch eczeem wordt wanneer deze voorkomt bij kinderen ook wel ‘Berg’ genoemd. Hoe weet je nu of je last hebt van roos of seborrhoïsch eczeem. Wij hebben hieronder voor jullie de verschillen op een rijtje gezet:

Kenmerken van roos

  1. Locatie: op de hoofdhuid
  2. Schilfers: droog en wit van kleur
  3. Kleur hoofdhuid: normaal van kleur
  4. Jeuk: Lichte jeuk

Kenmerken van seborrhoïsch eczeem

  1. Locatie: op de hoofdhuid, wenkbrauwen, neusvleugels en wangen.
  2. Schilfers: vettig en geel van kleur
  3. Kleur hoofdhuid: rode kleur
  4. Jeuk: heftig tot ondragelijk

Is roos gevaarlijk?

In principe is roos een vrij onschuldige aandoening. Mentaal kan roos wel heel érg vervelend zijn. Zo kan de jeuk voor irritatie zorgen en zullen in bepaalde gevallen de zichtbare witte schilfers voor onzekerheid zorgen. Met name wanneer iemand donkere kleding draagt, zullen de schilfers goed zichtbaar zijn.

Hoe is roos te behandelen?

Over het algemeen verdwijnt roos vanzelf weer. Er is echter wel een grote kans dat de roos weer terugkeert. Bijvoorbeeld elke zomer, wanneer het warm en vochtig is op de hoofdhuid. Er bestaan ook speciale shampoo’s  en crèmes die je kunnen helpen om van de roos af te komen.

Anti-roosshampoo

Met name Head & Shoulders heeft goede anti-roosshampoos. Let er vooral goed op dat in deze shampoos seleniumsulfide of zinkpytithion zit. Deze twee stoffen maken de gist, Pityrosporon Ovale onschadelijk. Het verschilt per persoon hoe goed de shampoo daadwerkelijk helpt. Heeft het geen effect? Probeer dan gerust een ander merk, iedere shampoo is anders.

Ketaconazolcrème

Heeft anti-roosshampoo geen tot weinig effect? Dan kun je ketaconazolcrème proberen. Deze crème smeer je na het douchen op je (licht natte) hoofdhuid. Laat deze ’s nachts intrekken en was deze er ’s ochtends weer uit. Herhaal deze behandeling tweemaal per week voor het beste resultaat.

Wanneer contact opnemen met de huisarts?

  • Wanneer de roos niet verdwijnt met behulp van anti-roosshampoos en/of ketaconazolcrème
  • Wanneer de huidschilfering maar op één specifieke plek van het hoofd zit
  • Wanneer de schilfering ook op je gezicht en/of nek plaatsvindt.
  • Wanneer de hoofdhuid rood is en branderig aanvoelt
  • Wanneer de schilfers vettig en geel van kleur zijn.

Heb je last van deze symptomen? Dan heb je waarschijnlijk last van seborrhoïsch eczeem. De huisarts kan middelen voorschrijven om deze extreme vorm van roos te laten verdwijnen.

Tips en Tricks

  • Was regelmatig het haar (om de dag) met goede shampoo
  • Draag zo min mogelijk een hoofddeksel
  • Controleer je hoofdhuid regelmatig: Voorkomen is makkelijker dan genezen!