Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Reisziekte

Ben je wel eens op reis geweest, alleen, met je partner of met je kids, dan weet je ongetwijfeld dat een geval van reisziekte de kop op kan steken. Ook als je er zelf geen last van hebt zal je ongetwijfeld iemand kennen die er wel ervaring mee heeft. Het is zonder meer vervelend, zeker als je een lange reis hebt gepland. Gelukkig is er een heleboel aan te doen om ook met reisziekte toch te kunnen genieten van je trip.

De klamme huid, het overmatig transpireren, misselijkheid, het zijn allemaal symptomen van die ogenschijnlijk eenvoudige reisziekte. Veel mensen worden er ongewild mee geconfronteerd en het zal niet de eerste keer zijn dat een vakantie hierdoor minder plezierig verloopt dan je in de eerste instantie had gedacht. De oorzaak is echter heel eenvoudig: een storing in het binnenoor. De door een zich herhalende beweging van een voertuig zoals een schip of een vliegtuig krijg je het sterke gevoel in onbalans te zijn. Door het ontbreken van een goede ruimtelijk coördinatie gaat je lichaam protesteren met de bekende verschijnselen die bij de reisziekte horen.

Het evenwichtsorgaan en de signaaloverdracht

Het evenwichtsorgaan speelt dus een belangrijke rol bij het ontstaan van reisziekte. Het is een minuscuul klein orgaan wat goed verborgen zit in het oor, achter het rotsbeen. Samen met het gehele gehoororgaan vormt het een belangrijke eenheid. In de gehoorgang bevinden zich diverse zenuwen waaronder de gehoorzenuw, het slakkenhuis en de buis van Eustachius. De kans is dus groot wanneer je te maken krijgt met evenwichtsproblemen, je ook problemen met je gehoor ervaart.

De signalen die vanuit het oor de hersenen bereiken zijn bepalend voor onze oriëntatie. Een verstoring van de manier waarop die signalen worden getransporteerd en geïnterpreteerd kan dus leiden tot de symptomen die we gemakshalve reisziekte noemen. Dit wordt veroorzaakt doordat het lichaam niet tijdig reageert op de plotselinge bewegingen. Door het ontbreken van de juiste signalen ondernemen de spieren en weefsels geen actie om het gevoel van onbalans te corrigeren. Met andere woorden, er is sprake van een coördinatieconflict.

Dat reisziekte vervelend is en voor vervelende situaties kan zorgen is bekend. Sommige mensen vermijden zelfs het maken van lange reizen hierdoor. Er kan echter wat aan gedaan worden om de kans op reisziekte te verminderen. We zetten een aantal tips op een rij zodat je bij een volgende reis er beduidend minder last van zult hebben:

Nuttig een lichte maaltijd

Eet niet te veel voor je vertrekt. Dit voorkomt dat je tijdens een moment van reisziekte een misselijk gevoel gaat krijgen. Mocht je ondanks dat toch last krijgen, dan zorgt het in ieder geval niet voor vervelende situaties.

Accupunctuur

Geloof het of niet maar acupressuur werkt goed tegen reisziekte. Dit is niks meer dan een polsbandje wat een bepaalde druk geeft tijdens het dragen. De druk vindt plaats op specifieke lichaamspunten waardoor de heftigheid van symptomen van de reisziekte worden onderdrukt. Deze lichaamspunten staan ook bekend als de zgn. meridianen, deze zijn bekend vanuit de acupunctuur. Het zal niet bij iedereen hetzelfde effect hebben maar het is zeker de moeite waard om het te proberen.

Pleisters

Heb je echt veel last van reisziekte, ga dan voor de reis naar de huisarts. Deze kan je specifieke pleisters voorschrijven die je kan gebruiken tijdens de reis. Doordat de pleisters gedoseerde hoeveelheden scopolamine afgeven aan het lichaam (vergelijk het met de werking van nicotinepleisters), worden de symptomen onderdrukt. Scopolamine heeft een werking die vergelijkbaar is met antihistaminica, het verhinderd de interactie tussen de zenuwen en de hersenen waardoor symptomen als misselijkheid en de neiging tot overgeven worden onderdrukt. Mocht je trouwens zelf autorijden tijdens de reis, gebruik deze pleisters dan niet, ze hebben een redelijk versuffende werking waardoor het beruik in combinatie met autorijden niet aan te raden is.

Reisziekte voorkomen door een goede voorbereiding

Neem je liever niet je toevlucht tot allerlei vormen van medicatie, tracht dan een situatie te bereiken waarbij de kans op reisziekte aanmerkelijk minder aanwezig is. Door een goede voorbereiding kan je zelf een heleboel doen om reisziekte te voorkomen:

  • Voorkom stress door te zorgen voor voldoende ontspanning tijdens de reis. Stress bevordert reisziekte.
  • Let op je ademhaling, een ontspannen manier van ademen voorkomt veel symptomen.
  • Zorg voor voldoende ventilatie als je met de auto of trein reist. Frisse lucht zorgt voor verlichting.
  • Lezen tijdens de reis kan ontspannend zijn, maar niet als je gevoelig bent voor reisziekte. Het kan juist de eventuele misselijkheid versterken.
  • Kinderen met reisziekte zijn gebaat bij voldoende afleiding. Zorg dus voor voldoende speeltjes.

Reis je met de auto? Zorg dan voor voldoende rustmomenten.