Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Prostatitis

Bij prostatitis is er sprake van een ontsteking aan de prostaat. Deze klacht komt vooral voor bij mannen boven de 35 jaar. Prostatitis is een aandoening die niet zo vaak voorkomt. Gemiddeld treft het minder dan duizend mannen per jaar.

Meestal gaat prostatitis gepaard met pijn in de genitale streek of in de onderbuik, koorts, koude rillingen, kleine beetjes plassen of pijn bij het plassen. De klachten hebben iets weg van een blaasontsteking bij een vrouwen. Echter, bij prostatitis zijn de klachten minder aanwezig, duren ze langer en komen ze vaker terug. Sommige mannen merken echter helemaal niets.

Verschillende soorten

Er worden verschillende soorten prostatitis onderscheiden:

  • Acute prostatitis
  • Chronische prostatitis
  • Prostaatabces
  • Niet- bacteriële prostatitis
  • Tuberculeuze prostatitis

A. Acute prostatitis

Hierbij is er sprake van een hoge hoeveelheid bacteriën in de prostaat. Deze veroorzaken de ontsteking. Heb je hoge koorts, koude rillingen of voel je je erg ziek? Neem dan contact op met je huisarts. Deze kan acute prostatitis snel en goed behandelen. In de meeste gevallen worden er antibiotica voorgeschreven. Deze moet je dan twee tot vier weken slikken.

Als je acute prostatitis hebt, dan is het een aanrader om veel rust te nemen en te drinken. Wanneer je aandrang voelt om te plassen, dan is het beter om direct naar de wc te gaan en niet te wachten. Het is ook een advies om een aantal weken niet te fietsen. Als je op het zadel zit, kan dit de prostaat alleen maar meer gaan irriteren. Iets dat de genezing dus niet bevordert. Een warm bad helpt wel. Probeer dan ook de prostaat de masseren, zodat je deze wat meer tot rust brengt.

B. Chronische prostatitis

Bij deze aandoening zijn er bacteriën de prostaat binnengedrongen. Je hoeft hiervoor niet direct naar de huisarts te gaan, maar het is wel verstandiger om je klachten met de huisarts te bespreken. Deze aandoening wordt weer anders behandeld, dan acute prostatitis. In sommige gevallen wordt een langdurige antibioticakuur van een aantal maanden voorgeschreven. Dit kan soms ook helpen, als er geen bacterie gevonden kan worden. Echter, meestal komen de klachten terug na de kuur. De meeste mannen wordt geadviseerd om hun levensstijl te veranderen. Verder worden ze doorverwezen naar een fysiotherapeut, waar ze gerichte bekkenbodem-spieroefeningen krijgen voorgeschreven. In sommige gevallen kan iemand worden doorverwezen naar een uroloog.

C. Prostaatabces

Bij een prostaatabces is de ontsteking geheel geïsoleerd. Je lichaam kan de bacteriën dan niet meer wegwerken. In de prostaat ontstaat er dan een holte, die gevuld is met pus en bacteriën. Er kan dan een lichte ontstekingsreactie optreden en soms heb je vage klachten.

D. Niet-bacteriële prostatitis

Bij niet-bacteriële prostatitis is een bacterie niet de oorzaak van de aandoening. Je lichaam heeft de infectie dan bestreden en de afweerreactie heeft de ontsteking veroorzaakt. Deze aandoening geeft dezelfde klachten als de chronische vorm, alleen.

E. Tuberculeuze prostatitis

Tuberculose leidt meestal tot een longaandoening, maar het is ook mogelijk dat deze ziekte in de prostaat voorkomt. Je hebt dan nauwelijks klachten.

De oorzaken

Prostatitis kan drie oorzaken hebben:

A. Bacteriën

Meestal zijn bacteriën de oorzaak van prostatitis. Deze dringen de prostaat binnen. Het is dus een urineweginfectie, oftewel blaasontsteking. Het is niet duidelijk op welke manier de bacteriën de urinewegen en de prostaat binnendringen. Meestal zijn het bacteriën die in het maag-darmkanaal voorkomen.

B. Een SOA

In sommige gevallen is een seksueel overdraagbare aandoening de oorzaak. Elk jaar krijgen gemiddeld zestigduizend mensen te maken met chlamydia. Stel je partner hier altijd van op de hoogte. Zo voorkom je dat de SOA zich nog verder verspreidt.

C. Een te gespannen bekkenbodem

Een bacterie is niet altijd de oorzaak van chronische prostatitis. Een gespannen bekkenbodem kan ook de oorzaak zijn. Als je veel zit, stress hebt of er een drukke, gehaaste levensstijl op nahoudt, dan kan dit invloed hebben op je bekkenbodem. Deze kunnen zich dan onbewust gaan aanspannen. Dit kan de klachten alleen maar verergeren.

Diverse onderzoeken

Als de prostatitis blijft terugkomen, dan kan de huisarts je doorverwijzen naar het ziekenhuis voor wat onderzoeken, zoals een

  1. lichamelijk onderzoek,
  2. een urineonderzoek
  3. en een bloedonderzoek.

A. Lichamelijk onderzoek

In geval van een lichamelijk onderzoek, wordt de prostaat via de anus onderzocht. Door middel van dit onderzoek kan de huisarts voelen of de prostaat een andere, afwijkende vorm heeft, iets dat weer kan wijzen op prostaatkanker.

B. Urineonderzoek

aDoor middel van een urineonderzoek, kan een prostaatontsteking (prostatitis) worden aangetoond. Er wordt dan een kweekje genomen, waarmee kan worden onderzocht welke bacterie de ontsteking veroorzaakt. Zo kan de huisarts de juiste medicijnen en behandeling voorschrijven.

C. Bloedonderzoek

Bij een bloedonderzoek wordt de PSA-waarde getest. PSA is de afkorting voor ‘Prostaat Specifiek Antigeen’, een eiwit welke de prostaat aanmaakt. Een hoge PSA-waarde kan een teken zijn van een ontsteking of een infectie. Het kan ook duiden op een trauma of prostaatkanker. Als je een hoge PSA-waarde hebt, is de kans op prostaatkanker erg klein.