Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Ontstoken nagelriem

Een ontstoken nagelriem wordt ook wel paronychia genoemd. Als er sprake is van een ontstoken nagelriem, sluit de huid rondom de nagel niet meer goed aan op de nagelplaat. Zo kan er een kloofje of wondje ontstaan, waardoor er een toegangspoort wordt gevormd voor micro-organismen als bacteriën en schimmels om zich in de nagelriem te vestigen. Hierdoor kan er een ontsteking in de nagelriem ontstaan.

Ontstoken nagelriem: een korte inleiding

Een ontstoken nagelriem wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door bepaalde bacteriën of schimmels. Deze bacteriën of schimmels vestigen zich in de nagelriem, waardoor er een ontsteking ontstaat. Uiteindelijk kan deze ontsteking uitmonden in een klein infiltraat of een abces. Is er sprake van een ontsteking die plotseling opkomt, dan wordt deze ontsteking in de meeste gevallen veroorzaakt door een bacterie. Is er sprake van een ontsteking die geleidelijk aan opkomt en ook langer blijft zitten, dan wordt de ontsteking in de meeste gevallen veroorzaakt door een bepaalde schimmel die zich in de nagelriem gevestigd heeft.

De oorzaken van een ontstoken nagelriem

De reden dat bacteriën en schimmels in de nagelriem kunnen komen, is meestal omdat er een klein wondje op de nagelriem zit. Dit wondje kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een slechte hygiëne van de nagels, duimzuigen, nagelbijten en het afbijten van loszittende velletjes bij de nagels. Ook kunnen er wondjes ontstaan door peuteren aan de nagels en het onjuist afknippen van nagels. Tot slot kan een ontsteking aan de nagelriem ook veroorzaakt worden door en ingegroeide teennagel.

Risicogroepen die meer kans hebben op het ontstaan van een ontstoken nagelriem, zijn mensen die regelmatig natte handen hebben (bijvoorbeeld door hun beroep) of mensen die vaak hun handen wassen. Door natte handen of het vaak wassen van de nagels worden de nagels namelijk weker, waardoor deze gemakkelijker toegankelijk zijn voor micro-organismen. Andere risicogroepen voor een ontstoken nagelriem bestaat uit mensen met diabetes en mensen met een verminderde weerstand en een verzwakt immuunsysteem.

De symptomen van een ontstoken nagelriem

Als er sprake is van een ontstoken nagelriem, treedt in ieder geval één van de volgende symptomen op:

  • Pijn aan de betreffende plek bij de nagel.
  • Het ontstaan van een kloppend plekje bij de nagel.
  • Zwelling.
  • Roodheid rond de basis van de zijkanten van de basis.

Daarnaast is er bij acute ontstoken nagelriem vaak sprake van een klein infiltraat of abces aan de zijkant of onderkant van de nagel en kan men de betreffende vinger vaak niet goed gebruiken. Bij chronische ontstoken nagelriem heeft men last van een rode en opgezwollen nagelriem. Deze zwelling en roodheid kan snel verergeren, waarbij uiteindelijk zelfs de nagel af kan vallen als er geen behandeling gestart wordt.

De behandeling van een ontstoken nagelriem

De behandeling van een ontstoken nagelriem, verschilt per variant van de ontstoken nagelriem. Bij een acute ontstoken nagelriem wordt er vaak door de dokter een incisie gemaakt, waardoor het pus uit de ontsteking weg kan vloeien. Vervolgens wordt er vaak antibiotica voorgeschreven, waardoor de ontsteking snel zal verminderen. Het regelmatig nemen van een badje met soda kan de ontsteking nog sneller bestrijden.

In het geval van een chronische ontstoken nagelriem, wordt vaak eerst de nagelriem hersteld. Dit wordt gedaan door het wassen van de handen met water en zeep drastisch te verminderen, waardoor de nagels minder week worden. Vervolgens wordt er een behandeling gestart met anti-schimmel medicijnen.

Niets gevonden