Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Mondhoekkloofjes

Mondhoekkloofjes zijn scheurtjes in de huid vna de mondhoeken en het aangrenzende lipslijmvlies. Bijna iedereen heeft wel eens te maken met mondhoekkloofjes, die vrij veel voorkomen. Daarom lees je op deze pagina meer over kloofjes in de mondhoeken, hoe deze ontstaan en hoe deze eruit zien.

Hoe ontstaan mondhoekkloofjes?

Mondhoekkloofjes worden ook wel perlêches genoemd. Deze worden veroorzaakt door speekselophoping in de mondhoekplooi. De verteringsenzymen in dit speeksel irriteren de huid en vormen bovendien een goed milieu voor infecties met gisten. Op deze manier ontstaan er dan ook scheurtjes in de mondhoeken, ofwel mondhoekkloofjes.

Andere oorzaken voor het ontstaan van mondhoekkloofjes, zijn de volgende:

  • Een contactallergie.
  • Speekselvloed bij jonge kinderen (kwijlen).
  • Een tandartsbezoek, waarbij de mond gedurende langere tijd open wordt gehouden.
  • Het dunner worden van de boven- en onderkaak bij ouderen. Hierdoor is de kringspier van de mond te ruim en gaan de boven- en onderlippen plooien. Door speekselvloed (kwijlen) kan de situatie verergeren en kunnen er mondhoekkloofjes ontstaan.
  • Een tekort aan vitamine B2, foliumzuur en ijzer. Deze stoffen zijn nodig om een gezonde huid en gezonde slijmvliezen te krijgen.
  • Een stoornis in het afweersysteem, waardoor er gemakkelijker een infectie in het mondslijmvlies kan ontstaan.

De symptomen van mondhoekkloofjes

Mondhoekkloofjes zijn gemakkelijk te herkennen. Zo heeft iemand met mondhoekkloofjes te maken met een rode mondhoek met kleine scheurtjes, waarbij er soms korstjes ontstaan met schilfering. Deze korstjes kunnen wit of geel zijn. De korstjes zijn wit als er sprake is van een gistinfectie en de korstjes zijn geel als er sprake is van een bacterie-infectie. Daarnaast is de mondhoek bij de kloofjes vaak wat vochtig.

Het bestrijden van mondhoekkloofjes

Afgezien van het feit dat mondhoekkloofjes pijnlijk zijn, zien de kloofjes er ook vaak ontsierend uit. Hierdoor willen de meeste mensen zo snel mogelijk weer af zijn van de mondhoekkloofjes. Hoe je dit doet, lees je in onderstaande vier tips.

Tip 1: Behandel je droge, pijnlijke en schrale mondhoeken goed

Dit kun je doen door je mondhoeken regelmatig schoon te maken met lauwwarm water en de mondhoeken vervolgens goed in te smeren met vaseline of uierzalf. Op deze manier voorkom je dat enzymen, bacteriën en schimmels in je mondhoeken nestelen en nog meer schade aanbrengen. Op het moment dat je lippen of mondhoeken droog aanvoelen, kun je starten met het schoonmaken en insmeren van je mondhoeken.

Tip 2: Eet steeds Gezond

Door gezond te eten, geef je jouw mondhoeken beter de kans om te genezen. Bij gezond eten kun je denken aan het nuttigen van voedingsmiddelen als groenten en fruit en het drinken van water en groene thee. Groenten en fruit zitten namelijk vol mineralen en vitamines, waardoor je mondhoeken sneller genezen.

Tip 3: Ontstoken mondhoeken? Behandel deze met antibacteriële zalf

Als je mondhoeken geïnfecteerd zijn met een bacterie en hierdoor ontstoken zijn, dien je deze ontsteking te verhelpen met antibacteriële zalf. Op deze manier gaan de bacteriën dood en gaat de ontsteking weg. Doe je dit niet, dan is de kans aanwezig dat er diepere wondjes ontstaan. Deze diepere wondjes kunnen littekens veroorzaken, waardoor je ook na het verdwijnen van de mondhoekkloofjes ontsierde mondhoeken hebt.

Tip 4: Gebruik je mond zo min mogelijk

Het is misschien lastig, maar als je mondhoekkloofjes hebt is het aan te raden om je mond zo min mogelijk te gebruiken. Natuurlijk kun je gewoon praten, eten en drinken, maar het ver openrekken van de mond wordt ten zeerste afgeraden. Als je dit doet, kunnen de mondhoekkloofjes namelijk verder uitscheuren. Hierdoor kunnen de wondjes dieper worden en kunnen er grotere littekens ontstaan. Het ver oprekken van je mond wordt dus ook zeker afgeraden. Om dit te bereiken, kun je je mond het best zo min mogelijk gebruiken.