Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Migraine

Migraine is een heftig bonzende hoofdpijn, die 4 tot 72 uur aan kan houden. De hoofdpijn van migraine zit meestal aan één kant van het hoofd en gaat gepaard met symptomen als misselijkheid en overgeven. Zo kunnen de klachten van migraine zo heftig zijn, dat je door de migraine niet kan functioneren en de hele dag in bed ligt.

Op deze pagina lees je meer over deze veelvoorkomende aandoening, die bij miljoenen mensen voorkomt. Zo lees je op deze pagina wat de oorzaken zijn van migraine en wat de symptomen zijn van migraine.

Als je last hebt van migraine, dan heb je hevige hoofdpijn. De oorzaak van migraine is een vernauwing, later wordt dat een verwijding van de bloedvaten. Wist je dat het erfelijk kan zijn? Daarnaast kan het voorkomen op een bepaalde plaats van je hoofd, maar kan zich ook in je hele hoofd bevinden.

Weetjes over migraine

Hierbij een paar weetjes over migraine:

  • Veel mensen hebben last van migraine, 10% van de Belgische bevolking
  • 70.000 mensen in België hebben iedere dag een migraine aanval
  • Je kunt migraine herkennen aan flinke hoofdpijn die aanhoudend of kloppend kan zijn
  • Je kunt gevoelig zijn voor fel licht en voor geuren en geluid
  • Je kunt lichtflitsen zien
  • Het kan zijn dat je last hebt van gedeeltelijke verlamming
  • Iedereen kan last hebben van andere symptomen bij migraine.
  • De gemiddelde migraine aanval duurt minimaal vier uur

Kinderen en volwassen met migraine

Kinderen kunnen ook last krijgen van migraine. Er zijn in België heel wat kinderen die hier last van hebben en zeker wanneer op school de aanvallen vaak voorkomen, kan dit ervoor zorgen dat het kind een achterstand oploopt. Ook na de aanval blijft het kind moe en heeft moeite om zich te concentreren. Zeker bij kinderen is het van belang dat er medicatie in wordt gezet zodat zij zich beter kunnen concentreren, dat de kans op aanvallen zo laag mogelijk wordt gehouden zodat zij zo normaal mogelijk kunnen functioneren op school.

Kinderen kunnen net als volwassenen last hebben van migraine. Veel kinderen die migraine aanvallen krijgen, krijgen de eerste aanval al voordat zij tien jaar oud zijn. De helft van de kinderen groeit er overheen en de andere helft blijft er last van houden ook wanneer zij volwassenen zijn. Niet alle ouders hebben meteen door dat het bij kinderen over migraine kan gaan wanneer zij hoofdpijn hebben. Bij kinderen lijkt het namelijk niet op migraine zoals we het bij volwassenen kennen. De aanvallen duren korter en kinderen hebben vaak pijn aan beide kanten van het hoofd, let op, niet alle kinderen! De hele jonge kinderen hebben soms geen hoofdpijn. Daarbij komt nog dat het voor kinderen lastig is om te vertellen waar ze last van hebben. Soms wordt er gedacht dat een kind griep heeft en dan zijn ze na een paar dagen rust vaak weer fitter. Maar het kan terugkomen wanneer het bij de kinderen echt over migraine gaat.

Weetjes over migraine bij kinderen

  • Bij kinderen komt migraine vaker voor dan gedacht. In totaal heeft één op de twintig kinderen van ongeveer tien jaar regelmatig last van een migraine aanval.
  • Jongens en meisjes kunnen migraine krijgen. Ze kunnen het even vaak krijgen voor de puberteit, maar daarna hebben meisjes er drie keer vaker last van.
  • De eerste aanval komt bij kinderen vaak voor de tien jaar voor.
  • Bij een op de drie kinderen komt de eerste migraine aanval voordat zij zes jaar oud zijn.

Klachten van migraine bij kinderen

Kinderen die last hebben van migraine kunnen andere symptomen hebben dan volwassenen. In het begin zullen ze bonzende hoofdpijn hebben. Dit kan onverwacht op komen zetten. Het kan ook een kloppende hoofdpijn zijn en vaak zit het aan een kant van het hoofd maar bij kinderen kan het ook aan twee kanten voorkomen. Als kinderen zich inspannen en gaan bewegen dan worden de klachten erger. Als zij rusten kan het verminderen maar dat is niet altijd het geval.

De aanval duurt bij kinderen ongeveer een of twee uur. Het kan iets langer duren maar niet zo lang als bij volwassenen, waarbij een aanval gemiddeld vier uur kan duren. Kinderen kunnen zich misselijk voelen en moeten braken, net als volwassenen. Maar kinderen kunnen net als volwassenen ook overgevoelig zijn voor licht en geluid. Migraine kan ook samen gaan met autorijden. Kinderen kunnen niet goed tegen autorijden en kunnen er dan last van krijgen, ook buikpijnklachten horen hier bij. Het kan ook te maken hebben met een plotseling scheefstand van het hoofd. Na een paar uur gaat het vaak weer over. Men denkt dat dit een migraine variant is.

Verschillende migraine vormen

Er zijn verschillende migraine vormen:

  • Basillaire migraine. Dit is een vorm waarbij veranderingen optreden in je bloedvaten aan de achterkant van de hersenen. Kinderen die deze vorm hebben kunnen klagen over duizeligheid. Vaak is het evenwicht niet goed en praten ze onduidelijk.
  • Familiare hemiplegische migraine, bij deze variant van migraine hebben kinderen last van een halfzijdige verlamming van een arm, been en/of deel van hun gezicht. Dit kan een paar uur duren maar het kan ook en paar dagen duren.
  • Alice in Wonderland, bij deze variant zien kinderen de wereld in heel andere vormen. Het kan zijn dat voorwerpen sterk vergroot zijn voor hen.
  • Ophtalmoplegische migraine, de oogspieren bij kinderen kunnen verlamd raken tijdens een aanval. Dit kan een paar dagen na de aanval nog steeds zo zijn. De kinderen kunnen de ogen niet goed bewegen. Er kan ook geklaagd worden over dubbelzien. 

De oorzaken van migraine

Migraine wordt veroorzaakt door het samentrekken en het verwijden van de bloedvaten in het hoofd. Hoe dit komt is niet geheel duidelijk, maar waarschijnlijk heeft dit te maken met neurotransmitters. Dit zijn stoffen die hersenen zenuwprikkels doorgeven. Waarom de ene persoon wel migraine heeft en de ander niet, is helaas niet duidelijk. Wel kun je meer kans hebben op migraine als migraine in de familie voorkomt.

Als je migraine hebt, zijn er enkele factoren die een migraine-aanval uit kunnen lokken. Dit zijn de volgende factoren:

  • Spanning en stress
  • Bepaalde stoffen in voedsel, zoals smaakversterkers, surfiet, nitraat en kunstmatige zoetstof (aspartaam)
  • De overgang van stress naar ontspanning

Daarnaast kunnen vrouwen sneller migraine krijgen door uitlokkende factoren, zoals de periode rond de menstruatie, het gebruik vna de pil of hormonale anticonceptie en de overgang. Dit zijn allemaal zaken die een migraine-aanval kunnen triggeren en ervoor kunnen zorgen dat je dus sneller of vaker een migraine aanval krijgt.

Als je last hebt van migraine dan kan dat verschillende oorzaken hebben. Het is nog niet heel zeker waardoor  migraine ontstaat, maar er worden wel veel factoren genoemd die hier een rol in kunnen spelen. Er is steeds meer onderzoek gedaan naar de erfelijkheid van migraine. Een eerstegraads familielid van iemand van migraine zou namelijk 1,9 keer een grotere kans hebben om het ook te krijgen. Migraine zou genetisch bepaald zijn. Er wordt ook gezegd dat mensen met een gat tussen de hartboezems migraine krijgen. Er kan ook sprake zijn van vaatvernauwing. Het kan met de bloedvaten te maken hebben. Ook wanneer iemand minder zuurstof krijgt kan dat migraine aanvallen opwekken. Als laatste oorzaak wordt een verstoorde energievoorziening van de hersenen genoemd. Er zijn een aantal onderzoeken die laten zien dat de energievoorziening in de hersenen verstoord is. Hersenen zouden dan gevoeliger kunnen zijn voor hoofdpijn en dat zou dan migraine op kunnen wekken.

Uitlokken van de migraine aanval

De aanvallen van migraine kunnen uitgelokt worden. Dit kan gedaan worden door:

  • Lichamelijke inspanningen. Als je je in gaat spannen dan ben je druk bezig. De kans dat je dan een aanval krijgt is groter dan wanneer je rust.
  • Bepaalde geuren kunnen ook migraine aanvallen opwekken. Mensen die last hebben van migraine kunnen last hebben van overgevoeligheid van bepaalde geuren.
  • Hormonale veranderingen kunnen ook een rol spelen bij het uitlokken van migraine aanvallen. Als je in de overgang bent bijvoorbeeld heb je meer kans op een aanval en ook wanneer je moet menstrueren.
  • Stress is ook een belangrijke factor die migraine aanvallen uit kan lokken. Hierbij gaat het over emotionele stress. Wanneer je regelmatig last hebt van migraine, dan moet je zoveel mogelijk stress vermijden. Stress lokt aanvallen namelijk uit.
  • Als je te weinig vocht binnenkrijgt dan kan dat ertoe leiden dat je een migraine aanval krijgt.
  • Daarnaast zijn er nog genotsmiddelen waaronder wijn en chocolade die een (weliswaar ondergeschikte) rol zouden spelen bij het uitlokken van migraine aanvallen.

Oorzaken migraine aanvallen aanpakken

Nu je weet wat de uitlokkers zijn van migraine aanvallen zijn er een groot aantal aanvallen die je jezelf kunt besparen. Het is belangrijk dat je deze tips goed in acht neemt zodat je weet wat je er aan kunt doen. Mocht je nu toch een migraine aanval krijgen, dan kun je medicatie innemen. Als je last hebt van hevige migraine is het aan te raden dat je in ieder geval altijd medicatie bij de hand houdt. Waar je ook bent, je kunt altijd een migraine aanval krijgen. Dit geldt voor kinderen en volwassenen. Het is belangrijk dat je weet wanneer jij juist aanvallen krijgt, is dat in drukke ruimten, is dat wanneer je lichamelijke inspanningen hebt verricht of wanneer je bloot wordt gesteld aan fel licht of veel geluid? Als je dat weet kun je daar rekening mee houden en vertel dit ook aan anderen. Zij weten niet wat migraine inhoudt en zij maken het ook niet mee. Jij moet er zelf voor zorgen dat je zo min mogelijk migraine aanvallen krijgt. Houd je hier bewust mee bezig en vermijd zoveel mogelijk de situaties die aanvallen uitlokken.

De symptomen van migraine

Als je last hebt van migraine is het van belang dat je de symptomen kunt herkennen. Je hebt last van hoofdpijn, maar deze kan aanhoudend zijn maar kan ook kloppend zijn. Je kunt ineens gevoelig zijn voor geluid, maar ook voor licht of geuren. Je voelt je ineens heel misselijk en je ziet niet meer goed (troebel). Je kunt lichtflitsen zien, maar die zijn er niet. Het wil niet zeggen dat je bij migraine altijd last hebt van deze symptomen. Sommige mensen hebben minder klachten dan anderen, maar de aanval kan wel lang duren. Gemiddeld vier uur maar er zijn ook mensen die er dagen last van hebben.

Het klachtenpatroon van migraine verschilt per persoon. Zo ervaart ongeveer zestig procent van de mensen met migraine zogeheten prodromen. Dit zijn symptomen die enkele uren tot dagen voor het begin van de migraine-aanval plaatsvinden. Prodromen zijn veranderingen in de gemoedstoestand, zoals:

  • Hyperactiviteit
  • Snel geïrriteerd zijn
  • Concentratieproblemen
  • Veel trek in eten of juist een verminderde eetlust
  • Vergeetachtigheid

In de meeste gevallen heeft de patiënt niet zelf in de gaten dat er een verandering in de gemoedstoestand is, maar wordt hij of zij hierop gewezen door mensen in de omgeving.

Net voordat de aanval begint, krijgen mensen met migraine bovendien nog vaak te maken met auraverschijnselen. Dit zijn symptomen zoals het zien van schitteringen, het zien van sterretjes of het zien van streepjes. Daarnaast kan een aura ook bestaan uit tintelingen in één kant van het lichaam of spraakproblemen. Deze verschijnselen duren altijd minimaal vier minuten en zijn na zestig minuten weer verdwenen. Hier kun je niets tegen doen, want er zijn geen medicijnen tegen auraverschijnselen verkrijgbaar. Auraverschijnselen kondigen als het ware een migraine-aanval aan, want kort na de auraverschijnselen start de eerste hoofdpijn.

Het starten van de hoofdpijn kan op ieder moment van de dag gebeuren, maar komt altijd op binnen zestig minuten op de aura of zelfs tijdens de aura. De hoofdpijn die je ervaart, heeft een kloppend karakter en is altijd aan één kant van het hoofd gelocaliseerd. Als de hoofdpijnfase eenmaal gestart is, kan deze 4 tot 72 uur duren. Hierbij ervaart men eerst een geleidelijk begin, dan een piek en dan een geleidelijke daling. De hoofdpijn gaat bijna altijd gepaard met misselijkheid en braken. Daarnaast is er een overgevoeligheid voor licht en geluid.

Daarom willen de meeste patiënten met een migraine-aanval alleen maar in bed liggen, in een donkere kamer, zonder geluid en zonder eten. Als de migraine vervolgens minder wordt, kan de patiënt weer rustig uit bed komen en wat proberen te eten.

Steeds meer mensen met migraine

Er komen steeds meer mensen bij met migraine. Maar hoe weet je nu of dat het gaat over migraine? Het is van belang dat je de symptomen kunt herkennen. Als je last hebt van hoofdpijn dan hoeft dat niet meteen migraine te zijn. Als het wel over migraine gaat is het van belang dat je op tijd actie kunt ondernemen, er zijn namelijk medicijnen voor waar je je zelf mee kunt behandelen en dan heb je veel minder aanvallen. Veel mensen kunnen met migraine pijnloos alle dagelijkse dingen doen dus daar wil je natuurlijk ook meer over weten als je migraine hebt! Herken daarom nu de symptomen zodat je op tijd naar de huisarts kunt gaan voor advies.

De symptomen van migraine op een rijtje:

We hebben alle symptomen van migraine op een rijtje gezet, hierbij moet wel gezegd worden dat dit de meest voorkomende symptomen zijn:

  • Kloppende hoofdpijn, de hoofdpijn doet zich vaak voor aan een kant (dat is niet bij iedereen zo). Je hoofd kan aan een kant erg pijnlijk zijn.
  • Concentratieverlies kan optreden als je een aanval krijgt. Je hebt zoveel pijn dat je je niet op andere dingen kunt richten. Zelfs als er iemand tegen je praat kan dat al teveel zijn voor je, je dient je alleen op de migraine te concentreren, de rest is op dat moment niet van belang.
  • Misselijk voelen en over moeten geven, als het een heftige migraine aanval is dan kunnen deze klachten optreden en daar kun je je erg beroerd door voelen.
  • Je kunt overgevoelig zijn voor geluiden, maar ook voor geuren en licht. Als iemand een deur dicht doet kan dat al teveel zijn voor je en daar kun je al klachten van krijgen.
  • Bukken is een vervelende beweging. Als je hoofdpijn hebt en je gaat bukken en het wordt dan erger dan kan dat duiden op migraine. Ook als je andere inspanningen verricht zoals de trap oplopen dan kan de pijn al erger worden.
  • Lichtvlekken en wazig zien kunnen optreden bij zeer heftige migraine aanvallen. Je kunt zomaar flitsen zien of vlekken zien die er niet zijn.
  • Je hebt het gevoel dat je bijvoorbeeld een arm kwijt raakt. Het gevoel in een arm kan achteruit gaan en daar kun je veel last van hebben tijdens een heftige migraine aanval.

Hoe lang duurt een migraine aanval?

Hoelang de aanvallen zullen duren is afhankelijk van de ernst. Sommige mensen zijn er na twee uur vanaf, gemiddeld duurt het vier uur maar het kan ook een paar dagen duren.

Er zijn ook mensen die last hebben van een spraakgebrek, tinteling in de ledematen of ze voelen zich over het algemeen zwak. Dit kan het begin zijn van een migraine aanval. Wanneer de migraine aanvallen een paar dagen duren liggen de meeste mensen dagen in bed en willen ze niets. Ze kunnen vaak geen licht verdragen en geluiden kunnen ook al teveel zijn. Ze willen het liefst alleen zijn en niet teveel of eigenlijk geen mensen om zich heen hebben. Praten kan al teveel energie kosten zij hebben echt rust nodig en slapen, rust is vaak de beste optie.

Hoe kan je migraine behandelen?

Bij migraine zijn er verschillende behandelmethoden die ingezet kunnen worden. De meeste mensen gebruiken in het begin paracetamol. Wanneer je een kleine migraine aanval hebt kan dat voldoende zijn, maar bij de meeste mensen gaat het over zwaardere aanvallen en dan heb je NSAID nodig. Hierbij kun je denken aan ibuprofen. Er zijn ook andere geneesmiddelen die je kunt nemen uit de groep van de triptanen. Je vraagt je misschien af wat er beter werkt, maar dat is per persoon verschillend. Het ligt er aan hoe je lichaam op de stoffen reageert, aan de hand daarvan wordt gekeken welk medicijn bij jou het meest effectief is. Als je last hebt van migraine die samen gaat met misselijkheid en braken dat wordt er vaak gekozen voor een combinatiepreparaat van acetylsalicylzuur en metoclopramide, dit noemen we ook wel Migrafin.

Het kan zijn dat paracetamol bij jou voldoende helpt als je last hebt van migraine. Maar bij de meeste mensen werkt dat niet voldoende. Als je even gaat slapen kan dat wel helpen, sommige mensen hebben hiervoor een slaappil nodig, maar na rusten kan de migraine wegzakken en daarna kun je je weer beter voelen. Maar dat is helaas niet bij iedereen zo, want er zijn ook mensen die na het slapen nog steeds hele hevige hoofdpijn hebben en dat kan bij sommige mensen dagen duren. Gelukkig zijn er wel medicijnen tegen migraine:

  • Er kan een geneesmiddel uit de groep Triptanen worden gegeven tegen migraine.
  • Acupunctuur kan ook in worden gezet tegen migraine.
  •  Er zijn alternatieve geneeswijzen voor migraine.

Maar als je gewoon even rustig op bed gaat liggen kan dat ook al helpen. Je kunt je eventueel laten masseren en dan kom je ook tot rust, je gaat je lichaam even helemaal ontspannen. De migraine neemt dan vaak af als je aan het ontspannen bent. Het is echter wel lastig om vast te stellen wat je moet doen aan de migraine omdat dit per persoon kan verschillen. Het ligt er ook aan hoeveel last je hebt en of dat de medicatie die je tegen je migraine aanvallen hebt aanslaat. Soms is het even zoeken naar een speld in een hooiberg, maar als je eenmaal het juiste medicijn hebt dan kun je met migraine goed leven.

Bètablokkers voor migraine

Er zijn middelen die de aanvallen van de migraine kunnen verminderen. Hierbij kan er gedacht worden aan metoprolol, propranolol en flunarizine. Maar ook topiramaat kan helpen. Deze geneesmiddelen zijn niet speciaal voor migraine gemaakt, maar ze kunnen de frequentie van de aanvallen wel verminderen. Wanneer je tijdens de menstruatie hevige last hebt van migraine aanvallen dan kun je een behandeling met hormonen kiezen. Het is dan heel goed mogelijk dat je minder aanvallen krijgt. Bij kinderen kan er gekozen worden voor magnesium of voor Co-enzym Q10. De precieze werkzaamheid is nog niet duidelijk, maar hier wordt veel onderzoek naar gedaan.

Migraine aanvallen aanpakken

Wil je zelf maatregelen nemen tegen de migraine aanvallen? Dan is het belangrijk dat je weet hoe je met een aanval om moet gaan en hoe je de aanvallen zoveel als mogelijk kunt bestrijden. Je kunt zelf licht, scherpe geuren en lawaai vermijden en mocht je een migraine aanval krijgen dan kun je een natte doek op je voorhoofd leggen, dit kan ontspannend werken. Als je gaat ontspannen doe het dan in een donkere en rustige kamer zodat je even de tijd hebt voor jezelf en jij je ook op je migraine aanval kunt richten. Waar moet je nog meer aan denken?

  • Probeer te achterhalen waar je migraine aanval vandaan komt;
  • Je kunt een hoofdpijndagboek maken;
  • Migraine kan met voedingsmiddelen te maken hebben;
  • Er kan gekozen worden voor pijnstillers wanneer je een migraine aanval hebt;
  • Ontstekingsremmers kunnen ook worden ingezet (NSAID bijvoorbeeld);
  • Er kan een middel worden genomen tegen misselijkheid.

Als het over Triptan anti migraine middelen gaat, dan wil dat zeggen dat de bloedvaten vernauwen wanneer je dit geneesmiddel neemt. Tijdens een aanval worden de bloedvaten in de hersenen wijder. Ook hebben de geneesmiddelen een ontstekingsremmende werking. Het pijnsignaal komt minder hard aan bij de hersenen en daarom heb je ook minder klachten. Triptan krijg je alleen wanneer pijnstillers niet voldoende werken. Er kan daarnaast ook ergotamine met coffeïne worden gegeven. Het zorgt er voor dat de bloedvaten vernauwen. Je krijgt dit middel ook alleen wanneer pijnstillers niet voldoende werken. Zorg er voor dat je weet welke medicatie er bij jou aanslaat als je migraine hebt. Deze medicatie kun je overal waar je naar toe gaat meenemen, want als je een aanval krijgt kun je deze meteen innemen.

De beste manier om migraine te genezen

Als je last hebt van migraine dan wil je dat graag zo snel mogelijk genezen. Dit kan op twee manieren, of je kiest voor medicatie of je kiest de natuurlijke wijze om migraine te genezen. Uit onderzoek van Center for Disease Control in de VS blijkt dat 21% van de vrouwen last heeft van migraine en dit is bij 10% van de mannen het geval. Er is gekeken hoe migraine op een natuurlijke manier behandeld kan worden, hier zijn vijf methoden uit naar voren gekomen:

  • Het is belangrijk dat je voedselintoleranties gaat identificeren en gaat elimineren. Veel mensen krijgen hoofdpijn wanneer zij last hebben van voedselintolerantie. Het komt in de VS bij 20% van de mensen voor en hierdoor hebben veel mensen last van hoofdpijn. Er zijn mensen die een allergie hebben ontwikkeld voor bepaalde voedingsmiddelen waardoor ze snel hoofdpijn krijgen wanneer zij deze producten nuttigen. Er kan een voedselintolerantietest worden gedaan om te kijken of je intolerant bent voor voedingsmiddelen en welke dan migraine veroorzaken.
  • Er moet gezorgd worden voor voldoende magnesium, want dan kan migraine worden voorkomen. Er zijn al veel onderzoeken gedaan en deze tonen allemaal een positief effect aan wanneer mensen voldoende magnesium hebben. Ons sympathische zenuwstel wordt namelijk beïnvloed door magnesium.
  • Je kunt hoefblad gebruiken als je last hebt van migraine. Dit geeft meteen verlichting. Als je langdurig hoefblad gebruikt dan kan dat de duur en de frequentie van de migraine aanvallen verminderen. Ook kan het de intensiteit verminderen. Er zijn een aantal actieve bestanddelen in het hoefblad dat zijn isopetasine (dit zorgt voor verlichting van pijn en ontsteking) en petasine (dit zorgt voor vermindering van het samentrekken van glad spierweefsel en vaatwanden).
  • Er kan gekozen worden voor een soft tissue behandeling voor permanente verlichting.
  • CoQ10 kan worden ingezet om migraine pijn te verlichten. Dit is een nutriënt co-enzym. Als je dagelijks een dosis neemt van 10mg dan geeft dat optimale verlichting bij migraine aanvallen.
  • De natuurlijke methoden zijn een manier om de migraine aan te pakken, maar je kunt ook denken aan medicatie. Veel mensen nemen namelijk dagelijks medicatie om de migraine aanvallen te onderdrukken. Maar wat zou je doen als je een aanval krijgt? Dan dien je het volgende te doen:
  • Licht vermijden dat is van groot belang. Ook scherpe geuren en lawaai moet je vermijden als je een migraine aanval hebt! Je moet een donkere kamer opzoeken waar je alleen kunt zijn.
  • Je kunt een koude doek op je voorhoofd leggen en op je slapen zodat je even af kunt koelen.
  • Ontspanningsoefeningen doen, zodat de klachten minder worden.

Het is van belang dat je je op jezelf gaat richten zodat de migraine aanval af zal nemen. Je moet je niet bezighouden met de omgeving maar met het aanpakken van je aanval. Wanneer er mensen bij je zijn geef dan aan dat zij stil moeten zijn omdat praten al klachten kan geven. Je kunt ook vragen of zij jou alleen willen laten zodat jij de tijd hebt voor jezelf en even kunt slapen. Wellicht wil je meteen je medicatie hebben wanneer het een heftige migraine aanval is en wanneer je wilt slapen kun je ook een slaappil pakken, dat wordt ook vaak gedaan.

Wat is de manier om migraine te voorkomen?

Migraine is een aandoening waar je veel last van kunt hebben. Maar er zijn wel een paar manieren waarop je migraine kunt voorkomen. Zwangere vrouwen kunnen de tips ook opvolgen! We geven je eerst een paar adviezen, lees ze goed door want je wilt migraine natuurlijk maar al te graag voorkomen:

  • Het is belangrijk dat je regelmatig blijft eten. Je lichaam moet gewend raken aan een ritme. In ieder geval dien je drie keer per dag op vaste tijden te eten en vaak neem je nog een tussendoortje. Zo zorg jij er voor dat je de rest van de dag geen honger hebt en dat je genoeg energie hebt om de dag door te komen en activiteiten te verrichten.
  • Water drinken is van groot belang. Als je veel water drinkt dan kun je de kans op hoofdpijn verkleinen.
  • Op tijd rusten is ook van belang. Als je namelijk goed rust dan is je lichaam ook uitgerust. Mensen die last hebben van migraine zijn vaak vermoeid. Na een lange dag werken kun je maar beter even een uurtje rusten voor je weer verder gaat. Je zorgt er op deze manier voor dat je lichaam even tot rust kan komen en weer op kan laden.
  • Je kunt een therapievorm zoeken waarbij je leert relaxen. Ontspannen is van belang. Als je hoofdpijn krijg en je kunt jezelf daarna ontspannen dan kan dit ertoe bijdragen dat de hoofdpijn snel zal verminderen.
  • IJsblokjes helpen je wanneer je hoofdpijn hebt, leg ze op je hoofd om af te koelen en om te ontspannen.

Aanval voorkomen met medicatie

Er zijn medicijnen voor je migraine die een aanval kunnen voorkomen. Maar welke medicatie ga je dan gebruiken? Er zijn bijvoorbeeld bètablokkers die je in kunt nemen en uit onderzoek blijkt dat deze een positieve werking hebben op je bloedvaten. Ze zorgen er voor dat ze niet teveel gaan vernauwen. Er kan ook voor Pizotifeen worden gekozen. Het remt de effecten van de lichaamseigen stoffen af. De bloedvaten gaan zich op deze manier ook verwijden. Dan is er het middel estradiol. Dit middel bestaat uit het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. De hoeveelheid hormonen daalt niet teveel wanneer je dit middel inneemt. Dan is er nog het middel methysergide.

De bloedvaten blijven hierdoor verwijd. Het heeft ook een remmende werking op je lichaamseigen stoffen. Het middel amitriptyline kan ook worden ingezet en dat remt de werking van de lichaamseigen stoffen die een rol spelen bij de migraine aanval. Je krijgt dit middel als de bètablokkers niet helpen en pizotifeen ook onvoldoende effect heeft. Zoals je kunt zien zijn er verschillende middelen die ingezet kunnen worden om aanvallen van migraine te voorkomen.

Er moet per persoon worden gekeken welke middelen het beste aanslaan omdat de ernst en de frequentie van de migraine aanvallen bij iedereen anders zijn. Daarnaast reageert ieder lichaam anders op de aanvallen en medicatie die wordt gegeven.

Wat is menstruele migraine?

Als het over menstruele migraine gaat dan gaat het over migraine die optreedt in de periode dat je menstrueert. De aanvallen treden vaak op de eerste dag van de menstruatie op. Het kan ook de eerste twee dagen zijn die hier aan vooraf gaan. Iedere maand ontdek je hetzelfde ritme en weet je van te voren wanneer je de menstruele migraine weer kunt verwachten. Het zijn heel vervelende aanvallen, ze zijn vaak ernstiger en duren langer dan de migraine die je kent. Je moet bij de menstruele migraine vaak braken en je kunt last hebben van misselijkheid. Het kan zijn dat je ook last hebt op andere momenten tijdens de cyclus dat er dan aanvallen zijn, dan noemen we het geen menstruele migraine maar wel menstruatie gerelateerde migraine. Veel vrouwen maken het iedere maand opnieuw mee. Maar je kunt hier gelukkig wel wat aan doen.

Oorzaken van menstruele migraine

Het is belangrijk dat je de oorzaken van de menstruele migraine kent. Het heeft namelijk te maken met je hormonen. Net voor en tijdens je menstruatie treden de klachten op en dan neemt de hoeveelheid oestrogeen en progestageen af. Progestageen is het vrouwelijke geslachtshormoon. Men denkt dat de daling van het oestrogeen de oorzaak is van het ontstaan van de aanvallen. Als vrouwen menstruele migraine hebben dan zijn ze vaak ook extra gevoelig voor normale schommelingen in de hormoonhuishouding. Er zijn veel vrouwen die de anticonceptiepil slikken, wanneer hier een hoge dosis oestrogeen in zit dan kan dat ook zorgen voor menstruele migraine. Je kunt dan overstappen naar een andere pil met dus een lagere dosis oestrogeen.

Wat kun je doen aan menstruele migraine?

Er zijn verschillende medicijnen die je kunnen helpen bij menstruele migraine, namelijk:

  • De oestrogeenspiegel moet op peil worden gebracht, dit kan door middel van een oestrogeen injectie.
  • Je kunt een paar dagen voordat je ongesteld bent ontstekingsremmers nemen.
  • Er kan ook een keuze worden gemaakt op triptanen te slikken. Deze geneesmiddelen zijn er echt om migraine te bestrijden. Uit veel onderzoeken komt naar voren dat deze goed helpen.

Veel vrouwen met menstruele migraine

Helaas zijn er maandelijks veel vrouwen die last hebben van menstruele migraine. Maar het probleem is vaak dat veel vrouwen niet weten dat ze hier last van hebben. Ze hebben last van hoofdpijn en zij denken dat het met de menstruatie te maken heeft en dat het vanzelf over gaat. Maar het zou zomaar menstruele migraine kunnen zijn en dan heb je hier iedere maand opnieuw last van. Daarom is het goed dat je hier nu wat aan gaat doen zodat je weet wat je iedere maand aan pijn en last kunt verminderen voor jezelf!