Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Middenrifbreuk

Het middenrif is een spierplaat, die de borstholte afscheidt van de buikholte. Het middenrif heeft altijd een smalle opening. Door deze opening loopt de slokdarm, die de borstholte met de buikholte verbindt. Als deze opening wat groter is dan normaal, is er sprake van een middenrifbreuk.

Op deze pagina lees je meer over deze aandoening, die ook wel hernia diafragmatica, hiatus hernia of sliding hernia wordt genoemd. Zo lees je wat een middenrifbreuk inhoudt, wat de oorzaken zijn van een middenrifbreuk en wat de symptomen zijn van een middenrifbreuk.

Wat is een middenrifbreuk?

Zoals al eerder vermeld, is de opening in het middenrif bij een middenrifbreuk te groot. Officieel spreekt men alleen van een middenrifbreuk als deze al bij de geboorte bestond en spreekt men bij patiënten die op latere leeftijd een middenrifbreuk hebben gekregen van een hiatus hernia. Echter, in de volksmond wordt met de term middenrifbreuk beide vormen van deze aandoening bedoeld. Daarom worden beide vormen van de middenrifbreuk op deze pagina beschreven.

Omdat de opening in de middenrif bij mensen met een middenrifbreuk te groot is, kan de maag door deze opening omhoog komen en in de borstholte terecht komen. Zo komt de overgang van de slokdarm naar de maag in de borstholte te liggen, in plaats van in de buikholte. Als gevolg hiervan kan het sluitspiertje tussen de slokdarm en de maag minder goed sluiten. Hierdoor ontstaan er refluxklachten, zoals brandend maagzuur.

Wat zijn de oorzaken van een middenrifbreuk?

Een middenrifbreuk kan aangeboren zijn, maar kan ook op latere leeftijd ontstaan. Zo kan een middenrifbreuk op latere leeftijd ontstaan door een ongeval of verslapping van de spieren of door een verslapping van het middenrif. Een verslapping van het middenrif vindt voornamelijk plaats bij oudere mensen, bij wie de spieren van het lichaam wat verslapt zijn door hun ouderom. Hierdoor kan de opening van het middenrif wijder worden en kan er dus een middenrifbreuk ontstaan. Hoe een middenrifbreuk ontstaat voor de geboorte, is helaas niet bekend. Waarschijnlijk heeft dit te maken met een groeistoornis tijdens de zwangerschap, die om onbekende reden is veroorzaakt.

Daarnaast ben je extra gevoelig voor het ontstaan van een middenrifbreuk indien je:

  • Overgewicht hebt
  • Veel en heftig moet hoesten
  • Een vrouw van middenbare leeftijd bent
  • Rookt
  • Veel alcohol drinkt

Wat zijn de symptomen van een middenrifbreuk?

Over het algemeen geeft een middenrifbreuk geen klachten. Veel mensen weten dan ook helemaal niet dat zij een middenrifbreuk hebben, omdat zij nooit ergens last van hebben. Zo wordt een middenrifbreuk vaak per toeval ontdekt, bijvoorbeeld bij een controle in het ziekenhuis.

Mensen die wel klachten hebben door de middenrifbreuk, hebben deze klachten meestal omdat de maag in dit geval door de opening in het middenrif omhoog is gekomen. Zij kunnen last hebben van refluxklachten, zoals brandend maagzuur.

Ook kun je te maken krijgen met de volgende klachten:

  • Oprispingen
  • Braken
  • Uitstralende pijn
  • Misselijkheid
  • Een branderig gevoel achter het borstbeen
  • Een zure smaak in de keel en in de mond
  • Moeite met slikken

In welke mate je te maken hebt met deze symptomen, is geheel afhankelijk per persoon. Zo zijn er veel mensen die helemaal niet weten dat zij een middenrifbreuk hebben omdat zij totaal geen symptomen ervaren, maar zijn er ook mensen die erg veel last hebben van hun middenrifbreuk en de klachten van deze breuk. Dit verschilt dan ook geheel per persoon en per situatie. Daarnaast zijn de klachten of symptomen van een middenrifbreuk sterk afhankelijk van je lichaamshouding. Zo heb je meer last van de symptomen als je een zware maaltijd hebt genuttigd en als je plat ligt.