Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Melanoom

Een melanoom is een kwaadaardige tumor, die ontstaat doordat cellen ongecontroleerd gaan groeien. Deze afwijkende cellen kunnen zich vervolgens door het lichaam verspreiden, waardoor de kans op verspreiding van de kwaadaardige cellen en dus de kwaadaardige tumor erg groot is. Daarom zijn herkenning en behandeling van een melanoom erg belangrijk. Op deze pagina lees je wat een melanoom precies is, welke soorten melanoom er zijn en welke symptomen melanoom met zich meebrengen. Op basis van deze gegevens kun je vervolgens eenvoudig bepalen of je een melanoom hebt, zodat je direct actie kan ondernemen om verdere verspreiding tegen te gaan.

Wat is een melanoom?

Een melanoom ontstaat in de pigmentcellen van de huid. Hier ontstaat een melanoom omdat cellen in deze pigmentcellen ongecontroleerd gaan delen, waardoor er een overschot aan cellen komt. Zo ontstaat er een tumor, die in de breedte of in de diepte kan groeien. Hoe een melanoom groeit, is afhankelijk van de soort melanoom.

Een melanoom kan op iedere plaats van het lichaam voorkomen, maar melanoom hebben wel voorkeurslocaties. Zo komen melanoom vaker voor in de benen bij vrouwen en in de rug bij mannen. Daarnaast kunnen melanoom ook voorkomen op de

  • armen
  • het hoofd
  • in de hals
  • op de voetzolen
  • de handpalmen
  • en de slijmvliezen

Melanoom komen het meest voor bij mensen vanaf veertig jaar. Vrouwen hebben vaker te maken met melanoom dan mannen. Kinderen hebben vrijwel nooit melanoom, maar dit is niet onmogelijk. Als een melanoom in een vroeg stadium wordt ondekt, is de kans op genezing het grootst. Meestal bestaat deze bestrijding van de melanoom in de vorm van een operatie, waarbij de melanoom wordt verwijderd. Hierbij is de kans op genezing ongeveer 95 procent.

Verschillende soorten melanoom

Er zijn verschillende soorten melanoom. Dit zijn de volgende soorten:

  1. Oppervlakkig spreidend melanoom: 70 procent van de mensen met een melanoom, hebben deze vorm van melanoom. Een oppervlakkig spreidend melanoom is een langzaam groeiende melanoom, die het meest voorkomt bij mensen van veertig tot 60 jaar.
  2. Modulair melanoom: dit is de meest agressieve vorm van melanoom. Dit komt omdat deze soort melanoom erg snel groeit, waardoor men snel over moet gaan op behandeling van de melanoom.
  3. Lentigo meligna melanoom: een lentigo meligna melanoom is een minder agressieve vorm van melanoom. Deze groeit namelijk langzamer, waardoor er minder snel sprake is van uitzaaiing.
  4. Acrolentigineus melanoom: dit is een zeer zeldzame vorm van melanoom, die aanwezig kan zijn op de tenen en de nagels. De soort is moeilijk te herkennen, maar zaait gelukkig langzaam uit en kan daarom gemakkelijker bestreden worden.
  5. Amelanotisch melanoom: een amelanotisch melanoom is een ongepigmenteerde melanoom. Hierdoor is het moeilijker om deze melanoom te herkennen.

De symptomen van een melanoom

Per soort melanoom zijn er andere symptomen om op te letten, om te herkennen of je te maken hebt met een melanoom. Over het algemeen is het wel aan te raden om eens in de twee of drie maanden goed naar je huid te kijken, om te controleren of hier veranderingen in waar te nemen zijn. Hierbij is het voornamelijk belangrijk om goed naar moedervlekken te kijken. Let bijvoorbeeld op de volgende zaken:

  • Een ongelijkmatige toename in grootte of dikte van een moedervlek.
  • Een verandering van de kleur van een moedervlek.
  • Een verandering in de omtrek van een moedervlek.
  • Een bloedende moedervlek.
  • Een moedervlek met een zweertje of korstje.

Ook als je een lichte huid hebt met rossig of lichtblond haar, is het belangrijk om je huid goed in de gaten te houden. In dit geval heb je namelijk een verhoogd risico op het ontstaan van melanoom. Dit geldt ook voor mensen bij wie een melanoom veel voorkomt in de familie.