Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Likdoorn

Een likdoorn wordt ook wel een eksteroog genoemd en is een pijnlijke eeltplek die naar binnen is gegroeid. Een likdoorn komt meestal voor op de voeten en tussen de tenen, maar kan ook voorkomen op de handpalmen. Vooral het centrum van de likdoorn is pijnlijk, omdat hier dode huidcellen ophopen die druk uitoefenen op de huid. En omdat een likdoorn meestal ontstaat op de voeten, hebben mensen met een likdoorn moeite om zich prettig voort te bewegen. Dit komt omdat de likdoorn bij iedere stap een pijnlijk gevoel geeft, wat lopen erg onprettig maakt.

Op deze pagina lees je meer over likdoorns. Zo lees je hoe likdoorns ontstaan, wat de symptomen zijn van likdoorns en hoe likdoorns verwijderd worden. Tot slot lees je kort wat de verschillen zijn tussen een wrat en een likdoorn, omdat wratten en likdoorns nog wel eens door elkaar worden gehaald.

Hoe ontstaat een likdoorn?

Een likdoorn ontstaat meestal door wrijving en druk op bepaalde plekken op het lichaam waar dit niet zou moeten zijn. In de meeste gevallen worden likdoorns veroorzaakt door slecht zittend of knellend schoeisel, waarbij de voeten continu geïrriteerd worden en wrijving en druk ervaren. Een andere oorzaak van het ontstaan van een likdoorn, is een afwijking in de stand van de voeten. Deze afwijkende stand van de voeten veroorzaakt namelijk druk in de schoenen op plekken waar geen druk zou moeten staan. Hierdoor kunnen likdoorns ontstaan. Tot slot kunnen likdoorns ontstaan door overgewicht.

De symptomen van een likdoorn

Likdoorns zijn pijnlijke plekken, die tussen de tenen, op de tenen of onder de voetzool kunnen zitten. Meestal zien likdoorns er als volgt uit.

  • Likdoorns zijn cirkelvormig
  • Likdoorns zijn hard
  • Likdoorns zijn gelig van kleur
  • Likdoorns hebben een centrum, dat vaak wat dieper in de huid ligt en hard aanvoelt

Heb jij een plek op je tenen zitten die aan deze symptomen voldoet? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met een likdoorn. In onderstaande tekst lees je wat je moet doen om deze likdoorn te laten verdwijnen.

De behandeling van een likdoorn

Een likdoorn kan op verschillende manieren behandeld worden. De behandeling die je dient te ondergaan om een likdoorn te laten verdwijnen, hangt onder andere af van het type likdoorn en de eigenschappen van de likdoorn. Zo zijn sommige likdoorns groot, terwijl andere likdoorns nauwelijks zichtbaar zijn. Daarnaast liggen sommige likdoorns diep in de huid, terwijl andere likdoorns meer aan de oppervlakte liggen. Ook de overlast die je ondervindt aan de likdoorn is een belangrijke determinant voor de behandeling. Zo kan er bij het behandelen van de likdoorn gekozen worden voor verwijdering of verlichting, waarbij het lichaam zelf van de likdoorn af moet komen.

Het voorkomen van het ontstaan van een likdoorn kan gemakkelijk gerealiseerd worden door goed passend schoeisel te dragen. Dit is namelijk in de meeste gevallen de oorzaak van het ontstaan van een likdoorn.

Is het een likdoorn, of is het een wrat?

Soms is het lastig om een likdoorn te onderscheiden van een wrat. Het verschil tussen een likdoorn en een wrat, is dat een likdoorn ontstaat door druk en wrijving. Wratten daarentegen worden veroorzaakt door een virus. Dit wil echter niet zeggen dat likdoorns en wratten er heel anders uit zien.

Omdat een likdoorn duidelijk iets anders is dan een wrat, is het aan te raden om voor meer informatie even langs de huisarts te gaan. De huisarts kan vervolgens bepalen of er sprake is van een likdoorn of een wrat, om vervolgens een behandeling voor de verwijdering van de likdoorn of wrat te starten.

Niets gevonden