Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Liesbreuk

De medische term van een liesbreuk is hernia linguinalis. Bij een liesbreuk is er een opening tussen de buikwand die de buikholte scheidt van de benen. Hierdoor kan een stuk van het buikvlies en soms ook een deel van de darmen in de lies zakken. Liesbreuken kunnen op alle leeftijden ontstaan en komen zowel voor bij mannen als bij vrouwen, maar over het algemeen hebben mannen vaker last van een liesbreuk dan vrouwen. Zo krijgt twintig procent van de mannen te maken met een liesbreuk, terwijl dit bij vrouwen maar twee procent is. Dit komt omdat de buikwand van mannen minder sterk is dan de buikwand van vrouwen, waardoor er sneller een gat kan ontstaan in de buikwand van mannen.

Op deze pagina lees je meer over een liesbreuk. Zo kom je op deze pagina te weten wat de oorzaken van een liesbreuk zijn en wat de symptomen van een liesbreuk zijn. Omdat een liesbreuk zo veel voorkomt, en voornamelijk bij mannen, is het verstandig je goed te verdiepen in de symptomen van een liesbreuk. Op basis van deze symptomen kun je namelijk bepalen of jij ook te maken hebt met een liesbreuk.

De oorzaken van een liesbreuk

Er zijn verschillende oorzaken van een liesbreuk aan te wijzen. Zo kan een liesbreuk ontstaan door een verzakking van de buikwand, omdat er te veel druk op de buikwand komt te staan. Het verzakken van de buikwand kan komen door overgewicht, te zwaar tillen, langdurig hoesten, langdurig niezen of te hard persen (bijvoorbeeld bij obstipatie of urineren). Ook kan een liesbreuk ontstaan door een aangeboren afwijking, waarbij men een aangeboren zwakke plek heeft in de buikwand. Dit kan onder andere komen omdat het kanaal waardoor de balletjes van pasgeboren jongetjes zijn ingedaald, nog niet gesloten is.

Een zwakke buikwand kan overigens ook ontstaan op latere leeftijd, bijvoorbeed door het uitrekken van de buikwand bij overgewicht, zwangerschap of een sportblessure. Tot slot kan een liesbreuk tevens ontstaan door een combinatie van toegenomen druk in de buik en een reeds bestaande zwakke plek in de buikwand. Tot slot is het ook mogelijk om een liesbreuk te krijgen zonder dat hier een exacte oorzaak voor aan te wijzen is.

De symptomen van een liesbreuk

Als je een liesbreuk hebt, heb je te maken met verschillende symptomen of klachten. De symptomen die mensen met een liesbreuk kunnen ervaren, zijn de volgende:

  • Een bobbel in de lies, die kan verdwijnen als je gaat liggen. De bobbel is het best zichtbaar als je rechtop staat, vooral tijdens het hoesten
  • Een zeurderig gevoel in de lies
  • Een branderig gevoel in de lies
  • Een pijnlijk gevoel in de lies

Niet iedereen met een liesbreuk heeft te maken met alle klachten. Zo is het mogelijk om wel een bobbel in de lies te zien, maar geen pijn te hebben in de lies. Ook kun je pijn hebben in de lies zonder dat je hier een bobbel in kan onderscheiden. Daarom is het soms lastig om een liesbreuk te ontdekken. Daar komt nog bij dat sommige mensen helemaal geen klachten hebben door een liesbreuk. Deze mensen komen er vaak achter dat zij een liesbreuk hebben bij een routinecontrole bij de dokter.

Mogelijke complicaties bij een liesbreuk

Sommige mensen met een liesbreuk krijgen te maken met één of meerdere complicaties door de liesbreuk. Zo kan de darm bekneld raken in de opening bij deliesbreuk, waardoor de bloedtoevoer naar dat deel van de darm belemmerd wordt. Hierdoor kan het deel van de darm dat bekneld zit zelfs afsterven. Omdat dit natuurlijk erg schadelijk is voor het lichaam, is direct medisch ingrijpen vereist als er sprake is van een beknelling van de darm.