Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Leverkanker

Er zijn twee soorten leverkanker, namelijk primaire leverkanker en secundaire leverkanker. Op deze pagina lees je meer over beide soorten leverkanker, zodat je meer inzicht krijgt in deze ziekte. Zo lees je op deze pagina wat primaire en secundaire leverkanker zijn, wat de oorzaken van beide soorten kanker zijn en wat de symptomen en klachten van leverkanker zijn.

Wat is leverkanker?

Bij de diagnose en behandeling van leverkanker wordt er altijd onderscheid gemaakt tussen primaire leverkanker en secundaire leverkanker. Bij primaire leverkanker ontstaat er een kwaadaardige tumor in de lever. Dit kan komen door een ziekte in de lever, zoals levercirrose of chronische Hepatitis B en C.

Secundaire leverkanker is leverkanker die ontstaat door uitzaaiingen van kanker, elders in het lichaam. Zo kan de kanker ontstaan zijn in de dikke darm, de alvleesklier of de maag, om uit te zaaien naar de lever. Dit komt omdat losgeraakte kankercellen via de lymfevloeistof en het bloed naar de lever worden getransporteerd, waar deze kankercellen nieuwe tumoren vormen. Deze vorm van leverkanker komt vaker voor dan primaire leverkanker.

De oorzaken van leverkanker

De oorzaken van leverkanker zijn afhankelijk van de soort leverkanker die een patiënt heeft. Zo heeft primaire leverkanker andere oorzaken dan secundaire leverkanker. Primaire leverkanker wordt in de meeste gevallen namelijk veroorzaakt door een chronische leverziekte, zoals levercirrose. Levercirrose is bij meer dan 80 procent van de patiënten met primaire leverkanker de oorzaak. Levercirrose ontstaat weer uit leverziekten als chronische Hepatitis B, chronische Hepatitis C en alcoholische Hepatitis. Dit zijn dan ook indirecte oorzaken van primaire leverkanker.

Secundaire leverkanker wordt veroorzaakt door het uitzaaien van kanker in een andere plek in het lichaam. Zo kan men in eerste instantie kanker hebben in de darm of de maag, waarbij deze vervolgens uitzaait naar de lever. Dit komt omdat kankercellen los kunnen raken en terecht kunnen komen in de lever, waar de cellen nieuwe tumoren vormen. Omdat er veel bloed door de lever heen gaat en kankercellen vaak worden vervoerd door bloed, is de lever een vatbare plek voor uitzaaiingen. Secundaire leverkanker is dan ook de meest voorkomende vorm van leverkanker.

De symptomen van leverkanker

Welke klachten of symptomen patiënten met leverkanker ervaren, is afhankelijk van de grootte van de tumor of tumoren, het aantal tumoren en de plaats van de tumor of tumoren in de lever. Zo kan men last krijgen van de volgende symptomen:

  • Vage buikpijn
  • Een opgezette lever
  • Misselijkheid
  • Braken
  • Minder eetlust
  • Jeuk
  • Geelzucht
  • Algehele zwakte en vermoeidheid
  • Gewichtsverlies

Niet iedereen met leverkanker heeft last van dezelfde symptomen. Omdat sommige mensen met leverkanker slechts van enkele symptomen in verminderde mate last hebben, is het bij hen lastig te zien dat zij leverkanker hebben. Daarom is het aan te raden bij het ontdekken van kleine symptomen direct naar de huisarts te gaan, zodat de leverkanker niet kan verergeren.

Een andere klacht van leverkanker is dat de functie van de lever kan verslechteren, bijvoorbeeld als de levertumor groeit of de levercirrose in de lever zich verder uitbreidt. Als de lever zijn functie niet meer goed kan uitvoeren, kunnen er ernstige klachten ontstaan. Hierbij kun je denken aan spataderen in de slokdarm en maag en vochtophopingen in de buik. Tot slot kan er tevens een stapeling van giftige stoffen ontstaan als de lever zijn ontgiftende functie niet meer goed kan uitvoeren. Als deze stapeling van giftige stoffen in de hersenen terecht komt, kan de patiënt verward raken en uiteindelijk zelfs in coma raken.