Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Lepeltjesnagels

Lepeltjesnagels worden in het Latijn ook wel Koilonychia genoemd. Dit is de medische term van deze aandoening, die zowel bij volwassenen als bij kinderen voorkomt. Iemand die lepeltjesnagels heeft, heeft een afwijking aan de nagels in de vorm van dunne en holronde nagels. Deze afwijking kan veroorzaakt worden door onderliggende aandoeningen, maar ook door het in contact komen met agressieve chemische stoffen.

Wil je meer weten over lepeltjesnagels? Lees dan onderstaande tekst goed door, want hier wordt deze afwijking aan de nagels geheel behandeld. Zo lees je op deze pagina wat lepeltjesnagels precies zijn, hoe lepeltjesnagels veroorzaakt worden en wat de symptomen van lepeltjesnagels zijn. Tot slot lees je of lepeltjesnagels gevaarlijk zijn, of niet.

Wat zijn lepeltjesnagels?

In het Latijn worden lepeltjesnagels ook wel Koilonychia genoemd. Deze benaming komt van de Griekse woorden Koilos (hol) en Onyx (nagels). Iemand met lepeltjesnagels heeft namelijk dunne en holronde nagels, die er wat anders uitzien dan gewone nagels. Omdat de meeste mensen een milde vorm van de aandoening hebben, zie je bijna geen verschil tussen de nagels van mensen met lepeltjesnagels en de nagels van mensen met gewone, gezonde nagels. Alleen bij wat heftigere gevallen van deze afwijking zie je duidelijk het verschil. Meer over het uiterlijk van de nagels van mensen met lepeltjesnagels, lees je in de alinea met de symptomen van deze afwijking.

De oorzaken van lepeltjesnagels

Lepeltjesnagels kunnen zowel voorkomen bij kinderen als bij volwassenen. Kinderen met lepeltjesnagels hebben deze afwijking vaak al bij de geboorte. Deze afwijking is niet gevaarlijk en verdwijnt vanzelf. Kinderen met lepeltjesnagels hebben deze afwijking in de meeste gevallen bij de nagels aan de duimen en de grote tenen.

Volwassenen die te maken hebben met lepeltjesnagels, krijgen deze afwijking meestal door een bepaalde oorzaak. Zo komen lepeltjesnagels vaak voor bij mensen die regelmatig met olie, zeep of agressieve oplossingsmiddelen werken. Hierbij kun je denken aan mensen die als vak schilderen of schoonmaken uitvoeren. Ook kun je als volwassene te maken krijgen met lepeltjesnagles door een interne oorzaak, dus een oorzaak die vanuit je lichaam komt. Voorbeelden van oorzaken die vanuit het lichaam komen, zijn een tekort aan ijzer en een auto immuunziekte. Tot slot kan de afwijking veroorzaakt worden door erfelijkheid. In dit geval is er geen echte oorzaak aan te wijzen, maar heb je deze afwijking meegekregen van je ouders of voorouders.

Enkele aandoeningen die lepeltjesnagels kunnen veroorzaken, zijn de volgende:

  • IJzergebreksanemie
  • IJzertekort zonder anemie (bloedarmoede)
  • Plummer-Vinson syndroom
  • Schildklierziekten
  • Nierinsufficiëntie
  • Ziekte van Raynaud
  • Trauma (letsel aan de nagel)
  • Malnutritie (ondervoeding)
  • Nail-patella syndroom
  • Systemische lupus erythematodes

De symptomen van lepeltjesnagels

Lepeltjesnagels zijn over het algemeen gemakkelijk te herkennen, omdat je deze aandoening terugziet in het uiterlijk van de nagels. Sommige mensen met lepeltjesnagels hebben echter een wat minder heftige versie van deze aandoening, waardoor je dus minder goed ziet dat men kampt met lepeltjesnagels.

Mensen met normale nagels hebben nagels met een licht bollende kromming van de nagelplaat. Bij mensen met lepeltjesnagels is dit niet het geval. De nagels van mensen met lepeltjesnagels zijn in het midden juist wat meer verzonken, om vervolgens aan de buitenkant weer iets omhoog te lopen. Zo ziet de naam eruit als een lepeltje, waar als het ware een druppel water in kan blijven liggen. Dit is overigens alleen het geval bij mensen met een heftigere vorm van de afwijking.

Zijn lepeltjesnagels gevaarlijk?

Lepeltjesnagels zijn niet gevaarlijk. Wel kunnen lepeltjesnagels een indicatie zijn van een onderliggende aandoening, die wel gevaarlijk kan zijn voor het lichaam. Daarom is het verstandig om bij een ernstig geval van lepeltjesnagels naar een huisarts te gaan, want het ondergaan van onderzoeken om te ontdekken waar de lepeltjesnagels vandaan komen kan nooit kwaad.

Niets gevonden