Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hyperventilatie

Hyperventillatie kent verschillende oorzaken. De symptomen zijn meestal erg duidelijk waardoor je snel kunt overgaan tot een behandeling. Wanneer je vaak hyperventilleert is het raadzaam je omgeving hierover in te lihten en hen informeren over hoe ze jou het best kunnen helpen op zo’n moment.

Wat zijn de Oorzaken van Hyperventilatie?

Waar komt hyperventilatie vandaan? Het kan veroorzaakt worden door onder andere stress, maar zeker ook door oververmoeidheid. Maar ook erge kwaadheid, extreem verdriet en hevige paniek kunnen hyperventilatie veroorzaken. Op dat moment maakt je lichaam heel veel adrenaline aan. Ter voorbereiding op een zeer zware inspanning. Je gaat veel sneller ademen en je bloeddruk stijgt flink. Je hartslag neemt toe en je gaat erg zweten. Vaak schrik je hier zelf heel erg. En dan loop je dus kans om een aanval te krijgen. Daar ga je al, hyperventilatie!

A. Stress

Iedereen zal het beamen, het gaat meestal om stress. Dat is dan ook de meest voorkomende oorzaak van hyperventilatie.  Zeker als je jezelf te zwaar inspant, met geest of lichaam. En deze spanning een flinke periode achter elkaar voelt. Een moeilijk examen, de spannende operatie van een kleinkind, die langdurige liefdesproblemen of geldproblemen. Maar ook fysiek ziek zijn. En we moeten zeker niet vergeten de spanning door te veel en te vaak overwerken. Die hoge spanning laat je lichaam stresshormonen aanmaken, onder andere adrenaline. Je lichaam spant zich extra in. En als lichamelijke reactie kan je dit in hevige mate aangrijpen. Je raakt in paniek. En door al die stress ga je dus hyperventileren. Vaak zijn juist de heftige emoties als kwaadheid, boosheid, verdriet en teleurstelling de oorzaken van hyperventilatie. In de medische wereld is dit al vaak gesignaleerd. Die hevige emoties kunnen ook vaak optreden door een echtscheiding of door ontslag. Maar ook door het overlijden van een vriend en zeker door niet verwerkte problemen uit het heden of verleden. Als je je emoties opkropt en niet uit, dan groeit langzaam de spanning in je lichaam. En opeens neemt je lichaam het zelf over.

B. Angst

Heel veel mensen noemen ook angst als de oorzaak van hyperventilatie. Angst is inderdaad een alarmbel die in je lichaam afgaat in situaties dat er nood dreigt. Het zorgt er dan voor dat grote hoeveelheden adrenaline vrijkomen. Maar ook in niet dreigende situaties kan die angst optreden. Gewoon als je in je eentje in een lift staat, of in een overvolle trein stapt. Of dus gewoon midden in de eigen vertrouwde supermarkt. Plotseling voel je dat je wordt overvallen door een onwerkelijke angst. Opeens raak je in paniek. En je krijgt direct een hyperventilatie-aanval. En ja hoor, je hart gaat weer als een gek te keer. Je voelt je ademhaling gigantisch versnellen. En je gaat heftig trillen en heel erg transpireren. Je word duizelig en je krijgt bijna geen adem meer. Mensen geven vaak aan op dat moment te denken gek te worden of zelfs te denken dat ze dood gaan. Het is niet echt duidelijke waarom sommige mensen dat opeens ervaren en anderen helemaal nooit. Wetenschappers en onderzoek tonen aan dat hierbij zeker wel erfelijkheid een grote rol kan spelen. Maar dus ook oververmoeidheid, grote psychische druk en vervelende niet verwerkte ervaringen. En ook je opvoeding kan een rol spelen bij die angst.

C. Herhaling

Veel mensen hebben een onverwachte aanval van hyperventilatie gehad. Ze zijn dan in veel gevallen bang dat ze nogmaals zullen hyperventileren. Die herhalingsangst is een zeer belangrijke oorzaak van hyperventilatie bij mensen. Die eerdere hyperventilatie-aanval vinden de mensen heel bedreigend. Ze willen proberen niet meer in deze bepaalde situaties te geraken. Ze worden bang voor een nieuwe aanval. Gevolg is dat ze al snel in de bekende vicieuze cirkel belanden. De paniek slaat meteen toe, als ze alleen al aan die vorige situatie denken. En ze gaan weer hyperventileren. De angst kan zich zelfs gaan ontwikkelen in een fobie. Het is bekend gegeven dat hyperventilatie bij bepaalde angststoornissen heel vaak voorkomt. De meest bekende zijn claustrofobie, hoogtevrees en verschillende sociale angsten.

Behandeling van Hyperventilatie

Iedereen kan bedenken dat hyperventilatie eigenlijk ongevaarlijk is. Maar het is natuurlijk wel vervelend. En je hebt er natuurlijk erg veel last van. Maar op welke tijden en waar precies heb je er last van? Als je dat weet kan je ook acties ondernemen om zelf op tijd je klachten te onderkennen. En op die manier probeer je een aanval te voorkomen. Je kunt op veel verschillende manieren de symptomen bestrijden. Maar grip krijgen op je ademhaling is toch wel het belangrijkste. Beweging is daarnaast ook zeer belangrijk. Het helpt erg goed om de allereerste symptomen van hyperventilatie te bestrijden. Want beweging ontspant namelijk je lichaam. Het leidt je gedachten prima af en wat nog beter is, het regelt bovendien uitstekend je ademhaling. Kom maar op met die kniebuigingen en ga 3 kilometer hardlopen. Even een sprintje trekken met je fiets of baantjes trekken in het zwembad is ook uiterst goed. Maar je kunt ook op heel andere manieren je hyperventilatie de baas worden. Luister met veel aandacht naar de schitterende tekst van je favoriete dichter of tel met je ogen dicht tot tweehonderd. Concentreer je vervolgens vooral op de oorzaken van hyperventilatie. Heb je inderdaad last van angst of stress. Probeer dan vat te krijgen op deze stress of angst.