Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gokverslaving Symptomen

Gokken zit in de aard van de mens en kan zelfs worden beschouwd als een bewezen factor voor succes bij ondernemers. Maar op het ogenblik dat gokken dwangmatig van aard wordt, is er sprake van een gokverslaving. Plezier zal in dat geval geen rol meer spelen en zowel winnen als verliezen zal een reden zijn verder te gokken en meer geld in te zetten. Wanneer je gokverslaafd bent dan zul je zonder twijfel op een bepaald moment in geldproblemen komen, die je doorgaans met gokken weer probeert op te lossen.

Wat is een gokverslaving?

Gokverslaafd zijn, ofwel pathologisch gokken, behoort tot de psychische aandoeningen die ingedeeld kunnen worden bij de stoornissen in de impulsbeheersing. Als je gokverslaafd bent, kun je geen weerstand bieden aan de drang om te gokken. Vaak zal deze aandoening dwangmatig van aard worden en kan er gesproken worden van een verslaving. Als gokverslaafden houd je je gedrag dikwijls verborgen voor je omgeving om problemen te voorkomen. De meeste gokverslaafden zijn overigens mannen, terwijl vrouwen in een vergelijkbare situatie, eerder koopverslaafd worden.

Drie fasen van een gokverslaving

Je kunt meestal drie fasen onderscheiden als het gaat om een gokverslaving:

  • De winnende fase: je gokt nog voor het plezier. Als je wint, zie je dat echter niet als toeval, maar als een geleverde prestatie. Verlies is daarentegen pech die je kunt verhelpen.
  • De verliezende fase: je gedrag is gericht op het terugwinnen van een verlies. Je verwaarloost steeds meer je werk en gezin en je bouwt dikwijls al schulden op. Bovendien staat plezier niet meer op de eerste plaats tijdens het gokken.
  • De wanhoopsfase: je bent helemaal door het gokken in beslag genomen, belandt in een sociaal isolement en je kunt zelfs in de criminaliteit belanden om aan voldoende geld te komen.

Het gevaar van een gokverslaving

Naast het hebben van gokschulden kun je, als je gokverslaafd bent, met nog een aantal andere problemen (of zelfs gevaren) te maken krijgen, zoals depressiviteit en gedachten aan zelfdoding. Als gevolg van schaamte over je problemen kan tevens ervoor zorgen dat je in een isolement terechtkomt. Een dergelijk geïsoleerd bestaan kan er op zijn beurt weer toe leiden dat je verslaafd raakt aan drank en/of drugs. De ontstane problemen worden op die manier erg complex en zijn zelfs voor de meeste hulpverleners lastig aan te pakken. Het is dus van groot belang dat je, als je merkt dat je verslaafd bent geraakt aan gokken, zo snel mogelijk professionele hulp inroept.

Een gokverslaving herkennen

Om hulp in te kunnen schakelen is het essentieel om de symptomen van een gokverslaving te herkennen. Op het moment dat je gokverslaafd bent dan:

  • gok je vaker en langer dan je eigenlijk van plan was,
  • blijf je dikwijls met gokken doorgaan tot al je geld op is,
  • kun je niet om eigen beweging stoppen met gokken,
  • leen je regelmatig geld om te kunnen gokken,
  • gok je regelmatig om aan je financiële verplichtingen te kunnen voldoen,
  • heb je bij een stoppoging te maken met zogenaamde onthoudingsverschijnselen. Hierbij kun je denken aan:
    • je hebt last van slapeloosheid,
    • je raakt snel geïrriteerd,
    • je reageert paniekerig,
    • je hebt last van hoofdpijn.

Deskundige hulp inschakelen

Indien je denkt dat je gokverslaafd bent dan dien je zo snel mogelijk hulp in te schakelen. Via je huisarts kun je in contact komen met de juiste deskundige hulpverlener op dit gebied. Veel gokverslaafden denken dat ze hun probleem zelf goed in de hand hebben, of kunnen houden, maar niets is helaas minder waar. In de regel lukt het een gokverslaafde niet om de verslaving en de daarbij komende problemen de baas te worden.

Niets gevonden