Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Fibromyalgie

Op het moment dat je lijdt aan aanvallen van pijn en stijfheid dan kan er een bindweefselontsteking je parten spelen. De medische benaming van een bindweefselontsteking is fibromyalgie. De term fibromyalgie betekent pijn (algie) in bindweefsel (fibro) en spieren (myo).

Symptomen van een bindvliesontsteking

Bij een ontsteking van het bindweefsel zijn de symptomen te vergelijken met die van de spierpijn die je ervaart tijdens griep maar dan zonder de verhoogde lichaamstemperatuur (koorts). In een groot deel van de gevallen zijn er voortdurend klachten. De mate van de pijn en de stijfheid kan echter wel variëren. Door rust te nemen kan de stijfheid erger worden en door te gaan bewegen kun je deze klachten juist verminderen.

Als je lijdt aan een bindvliesontsteking dan zul je te maken krijgen met de volgende symptomen

  • Een diffuse (geen scherp begrensde) pijn in de buurt van de gewrichten, in het bijzonder op de plaatsen waar de spieren aan de pezen hechten.
  • In vrijwel alle gevallen heb je last van stijfheid, vooral in de ochtend, voor de duur van één tot twee uur, en na een lange periode in eenzelfde positie hebben gestaan, gezeten of gelegen,
  • Je voel je vaker dan normaal moe. Sommige patiënten ervaren deze vermoeidheid zelfs als hinderlijker dan de pijn,
  • Bij overbelasting nemen de eerder genoemde symptomen toe. Dit gebeurt overigens niet op het moment van overbelasting maar doorgaans pas in de avond, of zelfs de dag erna.
  • Bij kou, vocht en een combinatie van deze twee factoren nemen de symptomen eveneens toe.
  • Soms worden spanningen eveneens als een factor genoemd die de symptomen laat verergeren,
  • In het gros van de gevallen zullen er ook slaapproblemen optreden. Maar als het je lukt om goed te slapen dan zal dit vaak betekenen dat je een poosje minder klachten hebt. Er is dus waarschijnlijk een wisselwerking tussen de pijn en het minder goed slapen.
  • Een erg specifiek kenmerk van bindvliesontsteking zijn de zogenaamde “tenderpoints”. Een heleboel van deze punten staan in verband met aanhechtingen van spieren en pezen. Deze anatomische plaatsen zijn erg gevoelig voor zogenaamde drukpijn,
  • Bij een bindvliesontsteking zal er bij bloedonderzoek of op röntgenfoto’s niets gevonden worden dat kan duiden op een deze ziekte, zoals een ongewone slijtage. Bindvliesontsteking wordt om die reden vaak vastgesteld door middel van uitsluiting van andere aandoeningen.

In de regel zullen er klachten spontaan optreden en geleidelijk erger worden. Dit geldt ook voor bindvliesontsteking in een later stadium: er zal dan ook niets wijzen op slijtage, een ontsteking of een andere vorm van beschadiging in je lichaam.

Bij bindvliesontsteking zul je pijn voelen in je spieren en bij de plaatsen waar de spieren aan de botten zitten gehecht. Locaties waar deze pijn zich doorgaans voordoet zijn:

  • de voorzijde van de elleboog,
  • het heupgewricht,
  • de achterkant van je schouder,
  • de achterkant van je knie
  • de onderzijde van je nek,
  • langs je wervelkolom.

De pijn kan ook het gevolg zijn van sterk vermoeidheid in je spieren en bij een langdurige spierspanning.

Hoe krijgt je bindvliesontsteking?

Een ontsteking van je bindvlies ontstaat niet door een besmetting. Wel kan mentale stress of een trauma wel van invloed zijn op de ontwikkeling van een dergelijke ontsteking. In principe kun je met de klachten van een bindvliesontsteking gewoon al je dagelijkse activiteiten uit blijven voeren. Wel kun je jarenlang last blijven houden van klachten, en een heleboel ergernis, tijdens het doen van je dagelijkse dingen.

Bindvliesontsteking komt op alle leeftijden en bij allebei de geslachten voor. Toch lopen vrouwen op middelbare leeftijd extra risico op het ontwikkelingen van een dergelijke ontsteking.