Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Enkelbreuk

Een enkel kan op een aantal verschillende plaatsen breken. De breuk kan bij een enkel niet alleen aan de buitenzijde (dus het onderste gedeelte van het kuitbeen) ontstaan maar ook aan de binnenzijde (dus een gedeelte van het scheenbeen) en in bepaalde gevallen kan de enkel zelfs breken aan de achterzijde. Uiteraard is het ook mogelijk dat de enkel op meerdere van deze plaatsen tegelijk breekt, eventueel gepaard gaand met letsel aan de enkelbanden. De meest voorkomend enkelbreuk is de breuk aan de buitenzijde (van het kuitbeen). Een dergelijke enkelbreuk is dikwijls het gevolg van een ernstige verzwikking, een val of wanneer je je verstapt.

De symptomen van een enkelbreuk

In tegenstelling tot de meeste letsels aan je enkelbanden kun je met een gebroken enkel vaak niet meer op het aangedane been staan of lopen. Ook zal er meestal sprake zijn van een flinke bloeduitstorting en een heleboel pijn als je je enkel beweegt. Maar ook op het moment dat er druk op je enkel uit wordt geoefend zal de pijn opspelen als je enkel is gebroken.

Om er zeker van te zijn dat je werkelijk met een gebroken enkel te maken hebt, is het nodig om een röntgenfoto te laten maken in een ziekenhuis. Op een röntgenfoto kan dikwijls worden gezien op welke locatie(s) het bot is gebroken.

Behandelen van een enkelbreuk

Om een gebroken enkel te behandelen zal eerst de exacte breukplaats moeten worden vastgesteld. Naast deze plaats is ook de stand van de breuk van groot belang bij het bepalen van de juiste behandelmethode.

  • Gips: een groot aantal gevallen van enkelbreuk kunnen behandeld worden met behulp van gips. Dikwijls is de duur van een dergelijke gipsbehandeling ongeveer vier tot acht weken. Op het ogenblik dat de enkelbreuk niet zo ernstig is, kan er worden besloten om (bij kleinere breuken de duur van de behandeling met gips te verkorten).
  • Operatie: op het moment dat een enkel op meerdere plaatsen gebroken is, of als de breuk verplaatst is en de enkelvork niet langer in lijn staat dan zal er in de regel besloten worden om te gaan opereren. Slechts in sporadische gevallen hoeft een dergelijke operatieve ingreep direct uit te worden gevoerd. In een heleboel gevallen zal een chirurg besluiten om je enkel tijdelijk in te gipsen zodat de zwelling kan afnemen. Je wordt dan meestal wel binnen twee weken ingepland voor een operatie. Hoewel er technisch meerdere operaties mogelijk zijn, wordt er doorgaans gebruik gemaakt van een speciaal plaatje dat vast wordt gezet met schroeven. Op die manier zal dan de breuk gefixeerd worden. In sommige gevallen (in het bijzonder wanneer je huid en de omliggende spieren eveneens ernstige schade op hebben gelopen) wordt er gebruik gemaakt van een zogenaamde externe fixatie.

Herstel van een enkelbreuk

Het herstel van een enkelbreuk hangt sterk af van het soort breuk. Eenvoudige breuken die behandeld worden met gips, zijn over het algemeen na ongeveer zes weken weer vastgegroeid. Daarna zul je, eventueel met behulp van fysiotherapie, moeten oefenen in het lopen. Je enkel zal doorgaans na 3 tot 6 maanden vaak weer de oude zijn.

Op het ogenblik dat je te maken hebt met een ernstige breuk en er een operatie uit is gevoerd dan kan de herstelperiode langer duren. Natuurlijk zal er altijd een zekere kans bestaan dat je enkel niet meer wordt zoals deze was voor de breuk.

Niets gevonden