Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Elleboogkneuzing

Pijn aan je elleboog kan het gevolg zijn van onder andere een val of stoot. Je kunt zo bijvoorbeeld je elleboog breken of kneuzen waardoor er pijn optreedt. In een heleboel gevallen zul je dan last hebben van pijn als je je arm strekt of buigt. Ook wanneer je je arm draait zal er vaak pijn optreden.

Wat is een elleboog?

Met de elleboog wordt het gewricht bedoeld dat de verbinding vormt tussen je boven- en je onderarm. Het ellebooggewricht zorgt ervoor dat je onderarm kan buigen ten opzichte van je bovenarm. Een dergelijke buiging zal in alle gevallen naar binnen toe plaatsvinden. Door het ellebooggewricht ben je verder nog in staat om je onderarm, ten opzichte van je bovenarm, te draaien. De twee botten die zich in je onderarm bevinden, kunnen met dank aan je elleboog over elkaar heen draaien. Pijn aan je elleboog, bijvoorbeeld als gevolg van een kneuzing, kan er echter voor zorgen dat je je arm (tijdelijk) minder goed, of soms zelfs helemaal niet, kunt bewegen.

Een gekneusde elleboog

Over het algemeen is een ferme stoot tegen je elleboog de oorzaak van een elleboogkneuzing. Als er sprake is van een kneuzing dan zijn weefsels met veel kracht tegen elkaar aan gedrukt en als gevolg daarvan beschadigd. Hierbij kunnen echter ook je bot, je spieren, je pezen en/of je huid beschadigd raken. De symptomen van een gekneusde elleboog zijn:

  • pijn,
  • zwelling,
  • dikwijls een bloeduitstorting (blauwe plek).
  • de pijn wordt erger bij het buigen van je arm,
  • de pijn wordt erger bij het strekken van je arm,
  • de pijn wordt erger bij het draaien van je arm.

Naar de dokter

Om het letsel aan je elleboog te bepalen dien je een arts te bezoeken. Deze zal je elleboog onderzoeken en in sommige gevallen zelfs een röntgenfoto laten maken. Op het moment dat er op een röntgenfoto geen breuk waar te nemen is dan zal al snel de diagnose elleboogkneuzing gesteld kunnen worden. Een gekneusde elleboog geneest in de regel vanzelf als je voldoende rust neemt. Je dient echter wel rekening te houden met een vrij lange periode met pijn. De pijn bij een elleboogkneuzing kan zelfs nog erger zijn dan wanneer er sprake is van een botbreuk aan je elleboog.

Vermindering van klachten

Door je elleboog te koelen, met een koud kompres, zal de zwelling in de regel minder worden. Ook zal een koud kompres de pijn aan je elleboog verlichten. Helaas kleeft er ook een nadeel aan het koelen van een gekneusde elleboog: er worden dan namelijk minder witte bloedcellen aangemaakt. De witte bloedcellen spelen echter een essentiële rol bij een snelle genezing. Om de pijn te verlichten van een elleboogkneuzing kan je arts je eveneens zogenaamde NSAID’s voorschrijven. Dit zijn ontstekingsremmende geneesmiddelen die tevens pijnstillend werken. Ook kan er bij een kneuzing van je elleboog een drukverband aan worden gelegd om de zwelling en de pijn te verminderen