Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Brandend Maagzuur

middelen-tegen-brandend-maagzuur.jpgAls je last hebt van brandend maagzuur, voel je een branderig gevoel in de slokdarm. Brandend maagzuur wordt ook wel reflux genoemd, maar de meeste mensen kennen deze klacht onder de naam ‘brandend maagzuur’.

Op deze pagina lees je meer over brandend maagzuur, een klacht waar veel mensen dagelijks mee te maken hebben. Zo lees je in dit artikel hoe brandend maagzuur veroorzaakt wordt, maar ook welke symptomen je ervaart bij reflux, hoe je brandend maagzuur zelf kunt verminderen en wanneer je naar de dokter moet met reflux.

De mogelijke oorzaken van brandend maagzuur

Brandend maagzuur wordt veroorzaakt omdat er maaginhoud met onder andere maagzuur van de maag naar de slokdarm terugstroomt. Maagzuur is een vloeistof die bij iedereen in de maag zit en de maag helpt met het verteren van voedingsmiddelen. In de maag zit een beschermende laag slijm om te voorkomen dat het maagzuur het orgaan kan beschadigen, maar in de slokdarm is dit niet het geval. Komt het maagzuur in de slokdarm, dan heb je hier dus last van.

De maaginhoud stroomt niet zomaar vanuit de maag terug naar de slokdarm. Hier zijn diverse oorzaken voor, namelijk:

  • Een slecht werkende slokdarmkringspier. Als de spier die de slokdarm sluit niet goed werkt, kan er voedsel met maagzuur doorheen komen.
  • Te veel druk op de buik. Zaken als een zwangerschap en overgewicht geven extra druk op de buikholte, waardoor de inhoud van de maag omhoog kan stromen.
  • Een scheurtje in het middenrif. Als er een scheurtje in het middenrif zit, kan een deel van de maag door het middenrif omhoog komen en hierdoor wordt de inhoud van de maag omhoog geduwd.
  • Het nuttigen van bepaalde voedingsmiddelen. Scherp eten, alcohol, chocolade, pepermunt, koolzuurhoudende dranken en sinaasappelsap zorgen voor maagklachten, waaronder brandend maagzuur.
  • Bepaalde leefgewoonten. Rook je, draag je te strakke kleding, gebruik je bepaalde medicijnen of eet je te veel en/of te snel, dan kun je ook te maken krijgen met reflux.

Je kunt ook te maken krijgen met brandend maagzuur door een combinatie van bovenstaande factoren, zoals een slecht werkende slokdarmspier in combinatie met te veel en/of te snel eten.

De symptomen van brandend maagzuur

Als je brandend maagzuur hebt, krijg je te maken met verschillende klachten. Welke klachten je ervaart, is afhankelijk van de hoeveelheid maagzuur die in de slokdarm terugstroomt. Zo kun je last krijgen van maagpijn, maar kun je ook te maken krijgen met een brandende pijn achter het borstbeen die steeds erger wordt. Enkele andere klachten die je kunt ervaren bij brandend maagzuur of reflux, zijn de volgende: misselijkheid, borrelende darmen, een opgeblazen gevoel, vieze boeren laten, een onfrisse mondgeur, zure oprispingen in de mond en steken rondom het hart (pijn rond de borst, vaak verward met hardproblemen).

Als je vaker last hebt van brandend maagzuur, kan de slokdarm ontstoken raken. Heb je een ontstoken slokdarm, dan worden de klachten nog erger.

Brandend maagzuur verhelpen: Tips

Er zijn enkele tips die je kunt raadplegen om het brandende gevoel in de slokdarm door reflux te verminderen. De vijf beste tips, worden hieronder beschreven.

  1. Tip 1: neem geen grote porties en vermijd vette maaltijden. Je krijgt sneller last van brandend maagzuur als je te veel eet of als je vette voedingsmiddelen eet.
  2. Tip 2: ga niet meteen liggen na het eten. Ga je meteen liggen, dan kan er meer brandend maagzuur terugstromen naar de slokdarm en worden de klachten erger. Houd je borst altijd hoger dan je buik na het eten.
  3. Tip 3: zet het hoofdeinde van je bed wat hoger. Blijft de borst hoger dan de buik, dan kan er minder brandend maagzuur terugstromen in de slokdarm en heb je minder of helemaal geen last meer van reflux.
  4. Tip 4: buk niet na het eten. Buk je, dan komt er meer maaginhoud in de slokdarm terecht.
  5. Tip 5: houd een gezonde leefstijl aan. Rook niet, probeer voldoende te bewegen en eet gezonder en je hebt minder last van reflux.

Naar de dokter met brandend maagzuur

Meestal hoef je niet naar de dokter als je brandend maagzuur hebt, maar in sommige gevallen is het wel verstandig om naar de huisarts te gaan. Heb je plotseling een heftige pijn bovenin de buik of achter het borstbeen, moet je bloed overgeven, is de ontlasting gitzwart of heb je enkele weken lang last van aanhoudende maagklachten, dan wordt aangeraden om naar de dokter te gaan. Heb je aanhoudend last van brandend maagzuur of wordt het steeds erger, dan kun je ook naar de dokter gaan om hier medicijnen voor te krijgen.