Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Borstontsteking

Mastitis is een andere naam voor een borstontsteking. Dit is een ontsteking van een melkklier in de borst. Een melkklier bevindt zich in het vetweefsel van de borst. Door de melkkliertjes lopen melkkanaaltjes, die naar de tepel lopen. Als een melkkanaaltje in het melkkliertje verstopt raakt, spreek je van een borstontsteking.

Op deze pagina kom je meer te weten over mastitis, ofwel een borstontsteking. Zo lees je wat de oorzaken zijn van het ontstaan van mastitis, hoe een borstontsteking zich ontwikkelt en wat de symptomen van mastitis zijn.

De oorzaak van het ontstaan van mastitis

Een borstontsteking wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een stilstand van melk in de borst. Daarom komt een borstonsteking doorgaans het meest voor bij zwangere vrouwen. Stilstand van melk in de borst kan veroorzaakt worden door verkeerd of te weinig aanleggen of het niet goed leegdrinken van de borst door de baby. Zo kan er een infectie ontstaan, die meestal ontstaat via een huidbeschadiging. De veroorzaker van een borstontsteking is in de meeste gevallen de bacterie stafylococcus.

Ook vrouwen die geen borstvoeding geven, kunnen een borstontsteking krijgen. Bij deze vrouwen ligt de oorzaak van het ontstaan van mastitis meestal bij huidproblemen van de borst, een eerdere operatie of afwijkingen in de melkklieren. Hierdoor kan de eerder genoemde bacterie zich in de melkklieren van de borst nesteren, waardoor er een ontsteking ontstaat.

Tot slot kan een borstontsteking tevens ontstaan door borstkanker. Dit komt echter niet vaak voor. Blijft een borstontsteking ook na de behandeling nog langere tijd zitten, dan kan er wellicht meer aan de hand zijn dan een borstontsteking. In dit geval is verder onderzoek bij de dokter dan ook zeker aan te raden.

Het verloop van mentitis

De borstontsteking start met het warm en rood worden van de boezem. Aanraken kan pijn doen, maar er is nog geen sprake van een zwelling. Deze komt pas als de ontsteking zich verder ontwikkelt. Wordt de borstontsteking niet behandeld, dan kan er een abces vol pus gevormd worden. Deze abces kan barsten, waardoor alle etter er in één keer uit komt. Bij vrouwen die geen borstvoeding geven, ontstaat de ontsteking in de borst meestal in de melkgang. Daarom hebben deze vrouwen meestal ook een verharding vlakbij de tepel.

De symptomen van mentitis

Je kan een borstontsteking gemakkelijk herkennen. Zo heb je in het geval van een borstontsteking te maken met de volgende symptomen:

  • Een pijnlijke borst
  • Een gezwollen borst
  • Een rode borst
  • Een warme borst
  • Verhoging of koorts
  • Pijnlijke tepel(s)
  • Griepachtige verschijnselen, zoals spierpijn en koude rillingen

Als een borstontsteking niet behandeld wordt, kan er een abces gevormd worden. Dit is een holte die met vocht gevuld is. Deze abces kan een pijnlijke, vaste zwelling in de borst veroorzaken. Soms kan er ook wat bloed of vocht uit de tepel komen, afkomstig van de abces.

Wat te doen bij mentitis?

Als je jezelf herkent in één of meerdere van de volgende symptomen van mentitis, kun je naar de huisarts gaan om je borst te laten onderzoeken. Als je inderdaad een borstontsteking hebt, bepaalt de huisarts vervolgens of deze behandeld moet worden. Meestal gaat een borstontsteking vanzelf over, maar het komt ook voor dat de huisarts antibiotica voorschrijft om de borstontsteking te bestrijden. Dit komt meestal voor bij mensen die een vergevorderde borstontsteking hebben of bij mensen die veel last hebben van koorts door de borstontsteking. Is dit niet het geval, dan laat de dokter de borstontsteking meestal vanzelf over gaan.