Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

5 dingen die je echt moet weten over antikleefpannen

Lore
4 min read

Niets zo vervelend tijdens het koken als eten dat aan de pan blijft plakken. Een antikleefpan is daarom ideaal, maar er zijn wel wat dingen die je moet weten over dit specifieke type pannen. Ontdek er hieronder vijf.

1. Niet alle antikleefpannen zijn veilig

Helaas zijn niet alle antikleefpannen veilig. We kunnen deze pannen namelijk opdelen in twee groepen:

  • Pannen met een antikleeflaag van synthetisch materiaal
  • Pannen met een antikleeflaag van natuurlijk materiaal

Tijdens de productie van pannen met een synthetische laag worden er vaak schadelijke stoffen gebruikt (PFAS). Bij het gebruik van die pannen kunnen ook giftige stoffen vrijkomen bij oververhitting.

2. Geen schadelijke stoffen bij keramische pannen 

Welke pannen zijn dan wel een veilige keuze? Wij raden je aan om voor pannen met een keramische antikleeflaag, zoals de pannen van GreenPanTM, te gaan. Een keramische antikleeflaag wordt namelijk gemaakt van natuurlijke materialen: de basisgrondstof is zand. Deze pannen kan je met een gerust hart goed laten verhitten, er zullen nooit schadelijke stoffen vrijkomen.

3. Minder vet nodig

Als je in een antikleefpan bakt, heb je minder vet of olie nodig. Een koffielepeltje vetstof is meestal al genoeg. In sommige pannen heb je zelfs helemaal geen vet of olie nodig. De antikleeflaag zorgt ervoor dat je vlees of vis niet aankoekt. Laat de pan wel goed warm worden en zorg ervoor dat je vis of vlees op kamertemperatuur is. Als de pan niet goed op temperatuur is of als je eten nog bevroren is, kan het namelijk toch wat aan de pan plakken.

4. Een lekker korstje?

Er wordt wel eens gezegd dat je met een antikleefpan geen lekker krokant korstje op je eten kunt krijgen. Dit is niet waar. Ook met een antikleefpan kan je jouw vlees, kip, vis en gebakken aardappeltjes een lekker krokant laagje geven.

5. Zo gaat je antikleefpan lang mee

Een antikleefpan gaat helaas iets minder lang mee dan een pan zonder antiaanbaklaag. Wil jij zo lang mogelijk genieten van je antikleefpan? Dan is het belangrijk om geen metalen kookgerei in de pan te gebruiken. Hier kan je namelijk krasjes mee maken. Plastic, siliconen of houten lepels en spatels zijn een beter idee.

Daarnaast kan je de pan het beste met de hand afwassen. Veel antikleefpannen mogen gewoon in de vaatwasser, maar dit kan er wel voor zorgen dat de pan sneller verslijt. Laat de pan ook altijd afkoelen voor je hem afwast, daarmee voorkom je een thermische schok.

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…