Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat te doen tegen koortsblaasjes

Camille
3 min read

Koortsblaasjes zijn vooral bekend als een koortslip. Het is een vervelende aandoening die wordt veroorzaakt door het besmettelijke herpesvirus.  Meestal gaat het om het herpes simplex virus type 1. Een gelijkaardig virus, het herpes simplex virus type 2, veroorzaakt meestal blaasjes ter hoogte van de slijmvliezen van de geslachtsorganen, maar kan ook blaasjes veroorzaken ter hoogte van de lippen of de mond.

Oorzaak koortsblaasjes

Koortsblaasjes krijg je meestal van jongs af aan. Het virus wordt overgedragen door intiem contact zoals bijvoorbeeld zoenen. Soms veroorzaakt dit eerste contact met het virus meteen een algemene infectie of een ontsteking in en rond de mond. Maar meestal zal deze besmetting onopgemerkt verlopen. Na de besmetting blijft het virus levenslang in het lichaam aanwezig. Vooral op momenten van een verminderde weestand zoals bij ziekte, stress of vermoeidheid, kan het virus sneller actief worden.

Naar schatting zou ongeveer 8 op de 10 Belgen drager zijn het virus. 1 Belg op 4 heeft antistoffen. Gemiddeld krijgt een ‘koortsblaaslijder’ 2 tot 3 keer per jaar een ‘aanval’.

Besmettelijk

Telkens je een koortsblaasje hebt, ben je opnieuw besmettelijk. Elk koortsblaasje bevat miljoenen virussen die zich kunnen verspreiden via de slijmvliezen of de beschadigde huid. Het virus wordt overgedragen door intiem contact (bv. zoenen), maar kan ook gebeuren via:

  • Je handen
  • Gemeenschappelijk gebruik van handdoeken, glazen of bestek.

Symptomen

Enkele uren tot een dag voor het verschijnen van de blaasjes, ervaar je een branderig en tintelend gevoel. Vervolgens verschijnen er geelachtige, met vocht gevulde blaasjes die later korstjes vormen. Bij kinderen kan het gepaard gaan met koorts. In feite hebben koortsblaasjes niet veel te maken met koorts. Ze kunnen wel optreden tijdens een koortsaanval, mits je dan ook een verminderde weerstand hebt. Maar koortsblaasjes kunnen zeker ook ontstaan zonder koorts.

Koortsblaasjes kunnen omwille van de pijn en het branderig gevoel erg lastig zijn, maar doorgaans zijn ze niet gevaarlijk. Ze zijn wel besmettelijk. Door te krabben of te prutsen aan een koortsblaasje verhoog je niet alleen het risico op verspreiding naar andere plaatsen, maar kan er ook een bijkomende bacteriële infectie op het koortsblaasje ontstaan. 

Koortsblaasjes en lysine

Geen enkel geneesmiddel kan ervoor zorgen dat het virus uit je lichaam verdwijnt. Eens je besmet bent, blijft het virus in je lichaam aanwezig.  Er bestaan ook geen geneesmiddelen die ervoor zorgen dat het kwaal minder frequent doorbreekt.

Maar indien je vaak last hebt van terugkerende koortsblaasjes en/of een verzwakt immuunsysteem, kan je wel kiezen voor een L-lysine supplement. L-lysine is een essentieel aminozuur dat het lichaam gebruikt om gezonde weefsels te creëren, calcium te absorberen en het immuunsysteem en vele andere functies ondersteunt. L-lysine verbetert het immuunsysteem en helpt bij wondheling, wat ervoor zorgt dat je minder snel last krijgt van koortsblaasjes en ze sneller verdwijnen.

 

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…