Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat botontkalking voor jou kan betekenen

Camille
5 min read

Botontkalking is een vervelende aandoening die ook wel osteoporose wordt genoemd. Iedereen kan botontkalking krijgen, maar voornamelijk mensen van 50 jaar en ouder lopen risico op deze aandoening. Zo heeft 1 op de 3 vrouwen van deze leeftijdsgroep te maken met botontkalking, terwijl dit bij de mannen ongeveer 1 op de 5 is. Heb jij te maken met botontkalking of ken je iemand met botontkalking en wil je meer te weten komen over deze aandoening? Lees dan meer over osteoporose in dit artikel.

Wat is osteoporose?

Heb je osteoporose, dan wordt er meer bot afgebroken dan er door het lichaam wordt opgebouwd. Zo ontstaat botontkalking. Dit komt omdat je niet voldoende calcium binnen krijgt of omdat het lichaam moeite heeft het calcium op te nemen, bijvoorbeeld door een verstoring in de hormoonbalans. Door het tekort aan calcium, ontkalken de botten en dit betekent simpelweg dat de botten minder sterk worden.

Heel wat factoren spelen hierbij een rol: leeftijd, menopauze, roken, alcohol, te weinig calcium, onvoldoende vitamine D3, te weinig beweging etc. Typische osteoporosebreuken zijn wervelindeukingen (die dan rugpijn veroorzaken), polsbreuken en heupbreuken. Vooral een gebroken heup is een ernstige verwikkeling.

Wat zijn de gevolgen van osteoporose?

1. Botbreuken

Het grootste gevolg van osteoporose is minder sterke botten waardoor je botten makkelijker kunnen breken. Daarmee gaat de pijn en ongemakken die deze fracturen met zich meebrengen gepaard. Bij ouderen zijn botbreuken veel ingrijpender omdat het bot dan minder snel geneest en dit er vaak toe leidt dat de persoon langer of blijvend afhankelijk is van hulp bij bepaalde dagelijkse activiteiten. De levenskwaliteit gaat dan ook vaak heel sterk achteruit, ten gevolge van osteoporose.

2. Wervelfracturen

Vanaf 55 jaar stijgt de kans op wervelfracturen. Dit kan leiden tot chronische pijn die de levenskwaliteit gevoelig kan verminderen. Indien meerdere wervelfracturen optreden dan kan de persoon een kromme rug krijgen en sneller krimpen.

3. Heupfracturen

Deze komen vaak voor en hebben de zwaarste gevolgen. Hierbij is een hospitalisatie noodzakelijk. Een jaar na de heupfractuur is 80% van de patiënten nog niet volledig hersteld waarbij 1 op 4 vrouwen voor de eerste keer wordt opgenomen in een rusthuis als gevolg van zo’n heupbreuk. Tot slot zijn heupfracturen ook verantwoordelijk voor een verhoogd sterfte.

Andere mogelijke gevolgen van osteoporose zijn

  • Acute en langdurige rugpijn
  • Verminderde zelfstandigheid
  • Minder goed stappen
  • Verlies van lichaamslengte (krimpen)
  • Kromme rug
  • Versnelde aftakeling

Wat kun je doen tegen osteoporose?

Osteoporose heeft verschillende oorzaken. Het verlies van de sterkte van je botten is niet altijd te wijten aan een tekort aan calcium, hoewel het een belangrijke rol speelt. Alleen zorgdragen voor voldoende calciuminname is onvoldoende na je 35ste. Door de daling van het oestrogeen- en progesteronniveau wordt het moeilijker voor je botten om het calcium op te nemen, waardoor het sneller weer ‘wegspoelt’ of moeilijker op de juiste plaats terecht komt. Opname is dus belangrijker dan inname.

Dit heb je nodig om je botten sterk te houden en ervoor te zorgen dat calcium wordt opgenomen door je lichaam:

  • Vitamine D3
  • Vitamine K2
  • Magnesium

1.Vitamine D3

Vitamine D zorgt er o.a. voor dat calcium in het botweefsel wordt opgenomen, waardoor je sterke botten en tanden krijgt. Vitamine D kun je op verschillende manieren binnen krijgen. Eén van de manieren is via de huid. Onder invloed van zonlicht wordt in de huid vitamine D aangemaakt. Daarnaast zit vitamine D in vlees en vette vis, zoals haring, makreel en zalm.

2. Vitamine K2

Vitamine K2 blijkt ook een belangrijke rol te spelen bij calciumverlies bij vrouwen na de overgang. Deze mineraal is nodig om ervoor te zorgen dat kalk door de botten wordt opgenomen.

3. Magnesium

Als laatste hebben we ook magnesium nodig voor een goede opname van calcium. Veel mensen hebben hiervan een tekort, dit komt o.a. door stress. Mensen met veel stress hebben vaak een magnesium tekort. Hiervoor kan je gerust magnesiumsupplementen voor innemen. Overleg dit echter altijd met je arts.

Niet alleen een evenwichtige voeding en vitamines zijn belangrijk, ook lichaamsbeweging mag zeker niet vergeten worden. Vooral sporten waarbij je spieren en botten belast worden, verkleinen de kans op osteoporose op latere leeftijd

Lees ook

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…