Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Muggen en muggenbeten: feiten en fictie

Camille
3 min read

Nu de zomer in aantocht is, laten ook de muggen, wespen, hommels en andere insecten van zich horen. Insecten hoeven echter niet altijd vervelend te zijn. Komen muggen op licht af? Word je in het buitenland meer gestoken? Trekt zweet muggen aan? Hieronder ontmaskeren we alle feiten en fabels over muggen.

Muggen en muggenbeten: vijf belangrijke feiten

Niet alles wat er over muggen en muggenbeten wordt gezegd is inderdaad waar, maar de volgende zaken zijn wel op waarheden gebaseerd:

1. Alleen vrouwtjesmuggen bijten

Zij doen dit om proteïnen te verzamelen, die ze gebruiken om eitjes te leggen. De mannetjes houden zichzelf in leven door zichzelf te storten op de sappen van bloemen en planten.

2. Niet iedereen is even aantrekkelijk voor de mug

Dit heeft niet alleen te maken met je bloed, maar ook met je lichaamswarmte die gebruikt wordt om jou als doel te detecteren.

3. Je kunt allergisch reageren op muggenbulten

Dit kan komen door een overdreven reactie van je afweersysteem na de beet van een mug, maar ook door bepaalde stoffen in het speeksel van de mug die een allergische reactie uitlokken.

4. Tropische ziekte

Je kunt een tropische ziekte krijgen door de beet van een mug, namelijk als de mug besmet is met deze ziekte en jou steekt.

5. Bulten zijn een reactie van je immuunsysteem

De mug versnijdt de haarvaten met haar zogezegde injectienaald. Hierdoor ontstaat een poeltje van bloed, dat zich onderhuids bevindt. Hier injecteert de mug twintig verschillende eiwitten, waardoor het bloed niet kan stollen. Je immuunsysteem reageert hierop met een bult als gevolg.

Muggen en muggenbeten: vijf bekende fabels

Sommige dingen die over muggen en muggenbeten gezegd worden, zijn helemaal niet waar. Hieronder alvast een lijst met de meest voorkomende fabeltjes:

1 Muggen komen op licht af.

Dit is niet waar, want ze detecteren hun prooien door gebruik te maken van hun reuk, hun warmtereceptoren en hun visuele vermogen.

2. Muggen houden van zoet bloed

Zoet bloed bestaat niet en muggen maken geen verschil tussen zoet en zuur. Muggen komen af op uitgeademde kooldioxide en bepaalde geurstoffen. Niet iedereen ruikt hetzelfde waardoor de een meer of juist minder wordt gestoken. Veel douchen helpt niet tegen muggen. Het is echt de geur van het lichaam wat ze aantrekt.

3. Hoge tonen schrikt af

Helaas, muggen zijn niet af te schrikken met geluid of hoge tonen.

4. Na je reis word je minder gestoken.

Dit klopt niet. Je wordt misschien minder gestoken omdat je je beter beschermt of omdat de zomer ten einde loopt, maar dit heeft verder niets te maken met de mug zelf.

5. Bloedgroep O trekt aan

Dat muggen of andere insecten een voorkeur zouden hebben voor mensen met bloedgroep O is een fabeltje. Bloedgroep 0 komt veel meer voor dan A, B of AB, dus is het normaal dat meer mensen met bloedgroep 0 gestoken worden.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…