Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Meest voorkomende kwaaltjes tijdens je zwangerschap

Camille
4 min read

Iedere vrouw krijgt te maken met verschillende vervelende kwaaltjes tijdens de zwangerschap. Welke klachten je precies ervaart tijdens de zwangerschap en in welke mate, is geheel afhankelijk per persoon. Wel zijn er enkele kwaaltjes die we bij de meeste zwangere vrouwen terugzien:

1: Vermoeidheid

Als je zwanger bent, wordt er een kindje gevormd in je buik. Hier is uiteraard energie voor nodig. De energie die je kindje gebruikt om te groeien, wordt uit de energievoorraad van de moeder gehaald. Dit betekent dat jij continu moe bent tijdens je zwangerschap, ook als je helemaal niet veel doet.

Vooral tijdens de eerste 3 maanden van je zwangerschap heb je het gevoel dat je wel constant zou kunnen slapen. Zorg er dus voor dat je zowel je lichaam als je geest tot rust laat komen, vooral tijdens de laatste weken van je zwangerschap.

Tips om meer energie te hebben

  • Doe een middagdutje
  • Eet gevarieerd
  • Te weinig ijzer kan ook voor vermoeidheid zorgen. Eet ijzerrijk voedsel zoals noten, vlees, broccoli
  • Beperk het eten van suikerrijk voedsel
  • Maak een frisse wandeling

2: Ochtendmisselijkheid

Dit is ongetwijfeld de meeste bekende en een van de vervelendste zwangerschapskwaaltjes. Veel vrouwen hebben vaak last van ochtendmisselijkheid in de eerste 4 maanden van de zwangerschap. Er valt hier niet zo veel aan te doen, behalve iets eten voor je ’s morgens op staat. Eet een cracker of beschuit en laat dit ongeveer een kwartiertje ‘zakken’. Probeer daarnaast het eten en drinken in kleine hoeveelheden over de hele dag te verspreiden. Een gevolg van misselijkheid is braken. Dit is op zich niet ernstig, maar let hierbij wel op dat er geen uitdroging optreedt.

3: Vaak moeten plassen

In de eerste fase van de zwangerschap moet je vaak naar het toilet door de aanmaak van bepaalde hormonen in het lichaam. Als deze hormonen eenmaal in mindere mate aanwezig zijn in je lichaam, verdwijnt dit kwaaltje echter niet. Als je ongeboren baby groter wordt, gaat de baarmoeder meer op de blaas drukken. Je blaas heeft minder ruimte en daarom krijg je sneller en vaker het gevoel dat je moet plassen. Het is een vervelend kwaaltje, die helaas de gehele zwangerschap aan blijft houden.

4: Pijnlijke borsten

De meeste toekomstige mama’s hebben in de eerste 4 maanden van de zwangerschap te maken met gespannen en/of pijnlijke borsten. Dit komt door de hormonale schommeling waar je lichaam mee te maken krijgt. De pijn wordt meestal veroorzaakt door de hormonen en de toegenomen omvang van de borsten. Kies daarom tijdig een grotere, comfortabele bh om dit ongemak te verlichten.

5: Brandend maagzuur

Ook een typisch kwaaltje van het laatste trimester. Je baarmoeder is dan zo groot dat ze tegen je maag aan drukt, waardoor er soms wat maagzuur in je slokdarm terecht kan komen. Tips om dit te verlichten:

  • Cafeïne kan brandend maagzuur veroorzaken. Probeer dit te vermijden.
  • Let op met zure citrusvruchten en vruchtensappen
  • Eet veel vezels: brood, zilvervliesrijst, muesli, volkoren producten, groenten en fruit
  • Eet niet te veel chocolade
  • Rust voor en na je maaltijd
  • Eet niet te vet

6: Constipatie

Veel mama’s hebben tijdens hun zwangerschap last van contispatie. Dit is niet alleen te wijten aan de voeding, maar ook aan de hormonen. Je lichaam maakt extra progesteron aan waardoor de spieren verslappen, zodat je baby kan groeien in de buik. Maar dit zorgt ervoor dat de samentrekking van de darmen minder krachtig is, waardoor de doorgang van het voedsel vertraagt. Daarnaast heeft 70% van de zwangere vrouwen ook last van aambeien. Dit komt ook door de zwangerschapshormonen. Obstipatieklachten kunnen deze aambeien ook nog eens verergeren. Aambeien kunnen verholpen worden door er zalf op te doen.

7: Rugpijn

Door de veranderende hormonen kan je ook last krijgen van rugpijn en pijn in het bekken. De rugklachten kunnen ook ontstaan door het toenemende gewicht van de buik. Tips bij rugpijn:

  • Neem een warm bad
  • Een massage
  • Een buikband
  • Regelmatige beweging
Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…