Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Lumbale spondylolisthesis: Als een wervel in het onderste deel van de rug verschuift

Olivier
3 min read

Lumbale spondylolisthesis klinkt je waarschijnlijk niet bekend in de oren. Het is namelijk de medische term voor een aandoening aan de ruggenwervel, om precies te zijn een verschuiving van de wervels in het onderste deel van de rug. In dit artikel lees je wat spondylolisthesis precies is, welke gradaties er zijn en hoe het behandeld kan worden.

Wat is lumbale spondylolisthesis?

Lumbale spondylolisthesis is een aandoening aan de ruggenwervel in het onderste deel van de rug. Er zijn dan twee wervels verschoven ten opzichte van elkaar in voorachterwaartse richting. Voorachterwaartse richting wil zeggen dat de ene wervel ten opzichte van de andere is verschoven naar de voor- of achterkant. Een verschuiving van de wervel naar de zijkant, valt niet onder lumbale spondylolisthesis.

Voor- of achterwaarts?

Bij spondylolisthesis wordt een onderscheid gemaakt tussen een voorwaartse en achterwaartse verschuiving. Deze twee verschillende soorten hebben beide hun eigen benaming:

  • Indien de bovenliggende wervel ten opzichte van de wervel eronder naar achteren is verplaatst, spreken we van retrolisthesis.
  • Indien de bovenliggende wervel ten opzichte van de wervel eronder naar voren is verplaatst, spreken we van anterolisthesis.

De symptomen van lumbale spondylolisthesis

Een verschuiving van de ruggenwervels geeft niet altijd klachten, waardoor de aandoening lange tijd onopgemerkt kan blijven. In sommige gevallen zorgt spondylolisthesis echter wel voor klachten. Het gaat dan voornamelijk om pijnklachten. Men kan last krijgen van (lage) rugpijn, maar de pijn kan ook in één of beide benen gevoeld worden. Ook kan spondylolisthesis voor gevoelloosheid in de benen zorgen.

Indien spondylolisthesis pijn of gevoelloosheid in de benen veroorzaakt, is er sprake van lumbale spinaal kanaal stenose of lumbale foraminale stenose. Dit wil zeggen dat er druk veroorzaakt wordt op de zenuwwortels.

Verschillende gradaties van lumbale spondylolisthesis

Een verschuiving van de wervels in het onderste deel van de rug komt in verschillende gradaties voor:

  • Gradatie 1: een verschuiving van de wervel tot maximaal 25%
  • Gradatie 2: een verschuiving van de wervel van 26% tot 50%
  • Gradatie 3: een verschuiving van de wervel van 51% tot 75%
  • Gradatie 4: een verschuiving van de wervel van 76% tot 100%
  • Gradatie 5: een verschuiving van de wervel van meer dan 100%

Hoe kan lumbale spondylolisthesis behandeld worden?

De behandeling van lumbale spondylolisthesis hangt af van de pijn die de aandoening veroorzaakt. Indien er geen pijnklachten of andere symptomen zijn, wordt er doorgaans voor gekozen om de aandoening niet te behandelen.

Zijn er wel aanhoudende symptomen? Dan zijn de volgende behandelingen mogelijk:

  • Rust
  • Kinesitherapie om instabiliteitsklachten tegen te gaan
  • Pijnstillers om de pijnklachten te verminderen
  • Indien bovengenoemde behandelingen onvoldoende zijn, kunnen de ruggenwervels tijdens een operatie vastgezet worden (lumbale fusie)

Indien er sprake is van sterke uitstralingspijn naar één of beide benen, kan er daarnaast gekozen worden voor een lokale verdoving door middel van een injectie.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…