Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe voorkom je gehoorschade

Olivier
3 min read

Festivals, concerten, te luide koptelefoons, motorrijden zonder gehoorbescherming: zomaar een greep uit een lange lijst van lawaaihinder waar we ons gehoor dagelijks aan blootstellen. Op zich is dit harde geluid geen probleem voor ons gehoor. Het wordt pas een probleem wanneer je voor langere tijd wordt blootgesteld aan een decibelniveau van tachtig of meer, dit resulteert dan in onherstelbare gehoorschade. Bij 1 op 4 jongeren vindt er gehoorschade plaats, denk dus niet dat enkel oudere mensen door ouderdomsslechthorendheid getroffen worden.

Voorkomen is beter dan genezen

Ook voor gehoorschade geldt: voorkomen is beter dan genezen. Omdat gehoorschade onomkeerbaar kan zijn is preventie heel erg belangrijk.

Gehoorverlies is het gevolg van schade aan de haarcellen in het slakkenhuis. Dat zijn minuscule trilhaartjes in onze oren. Wanneer die teveel en te lang geluid te verduren krijgen, zullen ze overbelast raken en afsterven. Omdat er geen nieuwe cellen worden aangemaakt, raak je zo gehoorvermogen kwijt.

Eenvoudige tips

  • Draai de volumeknop van je TV niet te hoog. Zorg ervoor dat je met iedereen rond het toestel op een normale toon nog een gesprek kan voeren.
  • Sta op concerten of op feestjes niet te dicht bij de luidsprekers en las nu en dan een rustpauze in.
  • Geef de voorkeur aan een koptelefoon wanneer je naar muziek luistert met je iPod. Oordopjes worden immers rechtstreeks in je gehoorgang ingebracht wat resulteert in een veel hoger geluidsniveau. Zet het volumeniveau ook niet hoger dan 60%.
  • Gebruik op festivals of plaatsen met geluidsoverlast steeds kwalitatieve en eventueel op maat gemaakte gehoorbescherming. Raadplaag hiervoor een gespecialiseerd hoorcentrum. Hou er ook rekening mee dat je oren na een luid en langdurig concert of festival minimaal 24 u moeten ‘uitrusten’.
  • Raadpleeg steeds je arts indien je door de inname van medicijnen een verminderend gehoor ondervindt, medicijnen kunnen immers leiden tot gehoorverlies.
  • Eet gezond en rook niet! Een gezond lichaam recupereert beter.

Wekelijks wordt er in de media gewaarschuwd over de schadelijke gevolgen van de zogenaamde ‘lawaai-oren’, maar in de praktijk negeren we maar al te vaak deze berichten.

Alarmerende cijfers bewijzen dit: driekwart van de jongeren kampen met tijdelijk oorsuizen en zoals eerder vermeld kampen 1 op 4 jongeren met permanente tinnitus.

Gun je gehoor dus de rust die het verdient en leer ook te genieten van de stilte!

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…