Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe kun je zadelpijn het best behandelen?

Olivier
4 min read

Als eerste is het belangrijk om aan de hand van de symptomen van zadelpijn te achterhalen wat de oorzaak is. Als je de oorzaak achterhaald hebt dan kan je zadelpijn natuurlijk het beste behandelen. Je weet dan precies hoe je het probleem moet aanpakken. Vaak weten mannen en vrouwen niet dat er een onderliggende oorzaak is van hun probleem. Ze zijn vaak bang dat het door hun conditie komt. Uiteraard kan dit meespelen, maar er kan ook een andere reden zijn waarom je last hebt van zadelpijn.

Een zadel op maat

Eén van de ideale manieren om zadelpijn voorgoed aan te pakken is een zadel op maat. Iedereen heeft twee zitbotjes waarop we zitten tijdens het fietsen. Als we niet regelmatig wielrennen of fietsen dan hebben we hier vaak nog niet veel zitvlees opzitten. We hebben dus extra zitvlees nodig om de inspanningen op de fiets op te vangen.

Naast zitvlees is het belangrijk dat ons zadel past bij onze zitbotjes. Deze zitten bij iedereen weer op een ander formaat. Bij een professionele fietsenwinkel kan je de zitbotjes laten opmeten. Aan de hand van de breedte van de zitbotjes wordt vervolgens een zadel erbij gepakt. Daarnaast speelt het materiaal waaruit het zadel gemaakt is mee bij het comfort op de fiets.

Talgkliercyste behandelen

Zadelpijn kan absoluut verleden tijd zijn als je de talgkliercyste laat behandelen. Vooral als je last hebt van een grote cyste kan dit redelijk wat pijn bij het fietsen geven. Een dokter zal een klein sneetje maken in de talgklier. Hierdoor kan de talg weglopen en zal de pijn en zadelpijn verdwijnen. Meestal wordt er niets aan een talgkliercyste gedaan tenzij je er dus last van hebt in het dagelijkse leven. Bijvoorbeeld als je gaat fietsen en hierdoor last hebt van zadelpijn.

Furunkels behandelen

Een furunkel gaat meestal vanzelf weg en meestal heb je er niet veel last van. Als de druk eraf is dan zal de pijn snel weer weggaan. Het is slim om de furunkel gewoon met rust te laten. Heb je er toch teveel last van doordat je bijvoorbeeld niet meer kan fietsen van de pijn? Ga dan naar de huisarts die zal de pus eruit halen met een kleine incisie. Het is belangrijk dat je niet zelf gaat proberen om de furunkel uit te knijpen. Dit kan gevaarlijk zijn en als je dit niet goed aanpakt. Een arts heeft hier ervaring in en kan professioneel de furunkel weghalen.

Karbonkel behandelen

Karbonkels komen helaas regelmatig voor bij wielrenners en kunnen het je heel lastig maken om nog op de fiets te springen. Vaak genezen de karbonkels vanzelf binnen enkele weken. Het is hiervoor wel belangrijk dat er rust is om te genezen. Als het gaat om grote plekken en het je werk als wielrenner ernstig belemmerd dan kunnen ze medisch weggehaald worden.

Het is belangrijk dat zodra een karbonkel begint te lekken je deze goed afdekt met een gaasje. Bij een medische behandeling wordt de karbonkel opengesneden en wordt een drainage aangebracht om het vocht en pus veilig te laten weglopen. Soms wordt er na de behandeling van een ernstige karbonkel een antibioticakuur voorgeschreven.

Zadelpijn bij beginners behandelen

Als je nieuw op de fiets bent dan kan je een zadel op maat laten aanmeten en goede kleding aanschaffen, maar de kans is groot dat je zadelpijn hebt. De zadelpijn kan tot wel een paar dagen aanhouden en je hebt niet veel zin meer om op de fiets te springen. Met deze tips kan je de zadelpijn behandelen en langzaam wennen aan het fietsen van grote afstanden:

  • Breng wat talkpoeder aan voor het fietsen.
  • Verander van fietshouding tijdens het fietsen.
  • Bouw je conditie voor je zitvlak langzaam op.
  • Gebruik eventueel pijnstillende crème.

Leuk weetje: Zoveel calorieën verbrand je tijdens het fietsen

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…