Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

HIV Symptomen

HIV
shana
4 min read

Nadat je besmet bent met het Hiv-virus dan zul je daar in het begin weinig van merken. In bepaalde gevallen kun je last krijgen met griepachtige symptomen (dit is de zogenaamde fase van acute hiv-infectie). Na enige tijd, in sommige gevallen pas na enkele jaren, kunnen er echter wel ernstige symptomen de kop opsteken. Het Hiv-virus heeft dan namelijk je afweersysteem voor een groot gedeelte weten te vernietigen. Je lichaam zal als gevolg daarvan zich dan niet meer kunnen beschermen tegen ziekten, die gezonde personen zelden of nooit, krijgen. Dit is het moment waarop er sprake is van aids.

Symptomen van hiv

Een aantal weken, nadat je besmet bent geraakt met het Hiv-virus, zul je last krijgen van symptomen die toegeschreven kunnen worden aan acute hiv. Dit zal overigens ook het moment zijn waarop je van hiv-negatief naar hiv-positief overgaat. Hiv positief wordt ook vaak met de term seropositief aangeduid. In een groot deel van de gevallen zal er in dit stadium van de ziekte niet snel aan een hiv-besmetting worden gedacht omdat de symptomen te veel lijken op griep, of op de ziekte van Pfeiffer. De symptomen zullen overigens na verloop van een aantal weken weer spontaan zijn verdwenen.

Een infectie met het Hiv-virus kan na de acute fase op twee manieren verlopen:

1. Je weet niet dat je seropositief bent.

Op het moment dat je seropositief bent dan heb je niet meteen of altijd klachten. Dikwijls zul je in het begin niet veel merken van de hiv-infectie zodat je geruime tijd zonder symptomen verder kunt leven. Wel zal er altijd de kans aanwezig zijn dat je een ander met het virus besmet tijdens onbeschermde seks.

Wanneer je geen Hiv-remmers gebruikt, dan kan het virus zich na verloop van tijd gaan vermeerderen. Je afweersysteem zal dan aan worden getast zodat je uiteindelijk klachten gaat ontwikkelen. De periode dat je geen klachten hebt na een besmetting met het Hiv-virus kan van geval tot geval behoorlijk uiteenlopen.

Een vergevorderde Hiv-infectie brengt een aantal symptomen met zich mee. Hierbij kun je onder andere denken aan:

  • Je voelt je vermoeid,
  • Je hebt last van nachtzweten,
  • Je verliest lichaamsgewicht zonder dat daar een duidelijk reden voor aangewezen kan worden,
  • Je lichaamstemperatuur is verhoogd (koorts),
  • Je hebt last van een hardnekkige vorm van diarree,
  • Je bent kortademig.

De diagnose aids zal overigens gesteld worden op het ogenblik dat het hiv-virus je immuunsysteem zodanig heeft beschadigd dat je ziek wordt door infecties die normaal gesproken geëlimineerd kunnen worden door je immuunsysteem. De goede behandelingsmogelijkheden met hiv remmers zorgt er vandaag de dag voor dat aids in ons land slechts sporadisch voorkomt. 

2. Er is een hiv-test gedaan en je weet dat je seropositief bent

Zodra je weet dat je seropositief bent, zal een hiv-infectie op een andere wijze verlopen. Je zult immers meteen door worden verwezen naar een hiv-behandelcentrum. In een dergelijk centrum zal regelmatig een controle plaatsvinden van je bloed om zo het verloop van je hiv-infectie in de gaten te kunnen houden. Op het moment dat het nodig is zul je behandeld worden om te voorkomen dat de eerder genoemde klachten voorkomen kunnen worden.

Hiv en SOA

Er bestaat helaas een vervelend verband tussen Hiv en seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA). Op het ogenblik dat je namelijk lijdt aan een seksuele overdraagbare aandoening dan kun je tijdens een onveilige vrijpartij eenvoudiger met Hiv besmet worden. Omgekeerd is echter ook mogelijk: je kunt niet alleen hiv maar ook een andere seksueel overdraagbare aandoening hebben. De overdracht van het Hiv-virus zal dan gemakkelijker plaats kunnen vinden.

In het bijzonder syfilis zal het risico op besmetting met het Hiv-virus groter maken. Ook kan een seksueel overdraagbare aandoening, bij iemand die met het Hiv-virus is besmet, een ernstiger verloop hebben. Doordat je weerstand al is aangetast heeft de veroorzaker van de seksueel overdraagbare aandoening ook vrij spel gekregen in je lichaam. 

Door shana

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…