Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

HIV Symptomen: Last van Afscheiding?

HIV
Olivier
4 min read

Iemand die is besmet met HIV (Human Immunodeficiency Virus) hoeft nog niet meteen Aids te krijgen, de ziekte die vaak in één adem met HIV wordt genoemd. Aids wordt gezien als het laatste stadium van HIV. Wanneer je eenmaal Aids hebt gaat je gezondheid snel achteruit. Doordat het lichaam nauwelijks nog weerstand heeft kan de minste geringste infectie al dodelijk zijn. Maar tot het zover is kun je nog een hele lange tijd, soms wel tientallen jaren, leven zonder klachten. Voorwaarde is wel dat je HIV remmers slikt. Eén van de symptomen van een HIV besmetting is witte afscheiding uit de vagina of uit de anus.

Soms zijn er geen verschijnselen

Het komt ook voor dat iemand een HIV besmetting oploopt zonder noemenswaardige verschijnselen te krijgen. Soms treedt er enkele weken na de besmetting een soort griep op, maar wanneer je niet het idee hebt een HIV besmetting te hebben opgelopen zul je daar waarschijnlijk geen acht op slaan of gealarmeerd raken dat er misschien meer aan de hand is dan een normaal griepje. Zo lang je niet weet dat je HIV besmet bent, zul je waarschijnlijk je leven voortzetten zoals je dat altijd hebt gedaan.

Hier zit dus een risico in, want als je een besmetting hebt opgelopen kun je vanaf dat moment ook anderen besmetten. Daarom is het altijd aan te raden om bij ieder seksueel contact een condoom te gebruiken. Ook vaginale afscheiding alleen hoeft nog geen reden te zijn om gealarmeerd te zijn over een mogelijke HIV besmetting.

Wanneer is nader onderzoek nodig?

Vaginale afscheiding hoeft zeker niet op een HIV besmetting te wijzen. Er kan ook sprake zijn van een schimmelinfectie die met een eenvoudig middeltje van de drogist of van de huisarts te genezen is. Nader onderzoek is nodig als je regelmatig klachten hebt of wanneer je behalve last van afscheiding ook andere symptomen hebt die op een HIV besmetting zouden kunnen wijzen. Je moet dan onder andere denken aan:

Heb je één of meerdere van deze symptomen en is er eveneens sprake van witte afscheiding, dan zou er sprake kunnen zijn van een HIV besmetting. Je kunt dit uitsluiten dan wel bevestigd krijgen door een test te laten doen. Dit kan bij je huisarts, maar er zijn ook mogelijkheden om je anoniem te laten testen

De test is positief. Wat nu?

Heb je een HIV test laten doen en is de uitslag positief, dan is dat natuurlijk een enorme schok. Wanneer je weet bij wie je de besmetting hebt opgelopen is het altijd verstandig om deze persoon in te lichten. Want als je de besmetting hebt opgelopen via seksueel contact, dan is de ander dus zeker ook besmet.

Wanneer hij of zij dit niet weet is het heel belangrijk het te zeggen, zodat deze persoon maatregelen kan nemen om niet nog meer mensen te besmetten. Daarnaast zal ook deze sekspartner met de verschijnselen van HIV te maken krijgen en daarvoor in de toekomst medicijnen moeten gaan gebruiken.

Vaginaal vocht is besmettelijk

HIV wordt in verschillende studies aangetoond in vaginaal vocht. Dit betekent dat je eenvoudig een besmetting kunt oplopen, ook bij oraal seksueel contact. Het is dus verstandig om ook hierbij maatregelen te nemen om rechtstreeks contact te vermijden. Hiervoor zijn materialen in de handel, ook verkrijgbaar bij online winkels wanneer je het gênant vindt om ernaar te vragen in een gewone winkel. Het is erg belangrijk om bij elk sekscontact dat je hebt als drager van HIV passende maatregelen te nemen.

HIV-remmers

Een HIV besmetting hoeft nog niet meteen te betekenen dat je doodvonnis is getekend. Er zijn tegenwoordig heel goede en effectief werkende medicijnen op de markt die de werking van het virus sterk kunnen remmen. Er zijn patiënten bij wie deze medicijnen zo goed werken dat ze nog tientallen jaren leven zonder dat ze Aids krijgen. Maar het gebruik van de medicijnen is wel een zware belasting, zowel voor je lichaam als voor je sociale leven. Je moet de medicatie namelijk één of tweemaal daags slikken en dan bij voorkeur op een vast tijdstip.

De medicijnen zijn bovendien erg kostbaar, al is het in de westerse landen gelukkig niet zo dat ze aan patiënten onthouden worden om die reden. In Derde Wereldlanden komt dit helaas zeer regelmatig voor, terwijl HIV en Aids daar zeer wijd verbreid zijn als gevolg van gebrekkige kennis en voorlichting onder de bevolking.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…