Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Bewegen tijdens de zwangerschap

Olivier
5 min read

Als je het gewend bent om veel te sporten, is het vreemd en zelfs vervelend om je gewoonten een tijdje te laten varen. Het is dan ook niet zo raar dat sportieve vrouwen die zwanger zijn, het fijn vinden om ook tijdens de zwangerschap te blijven sporten. Sommige mensen denken dat dit gevaarlijk is en dat het niet goed is voor het kind om te blijven sporten tijdens de zwangerschap, maar dit is niet het geval. Je kunt sporten tijdens de zwangerschap, als je dit maar op de juiste manier en op het juiste moment doet. Meer over sporten tijdens de zwangerschap, lees je op deze pagina.

Bewegen en sporten tijdens de zwangerschap: wanneer niet?

Over het algemeen is het prima om te sporten tijdens de zwangerschap, maar er zijn enkele momenten waarop je beter thuis kunt blijven om lekker rustig op de bank te gaan liggen. Voel je je duizelig en/of misselijk, dan is het beter om niet intensief te gaan bewegen. Heb je plotseling last van hoofdpijn, heb je terugkerende harde buiken of verlies je bloed, dan is het ook beter om (tijdelijk) niet te bewegen. Wat ook belangrijk is, is dat je genoeg zuurstof hebt tijdens het bewegen. Voel je je kortademig, dan kun je jouw sportkleding beter even in de kast laten liggen.

Let wel goed op, want hoe dichter je in de buurt van de bevalling komt, hoe weker de pezen en gewrichten worden. Zijn je pezen en gewrichten weker, dan ben je ook gevoeliger voor blessures. Dit betekent dat je extra goed moet opletten tijdens het sporten, want je wil natuurlijk niet (langdurig) geblesseerd raken tijdens de zwangerschap en net voor de bevalling.

Welke sporten kun je wel doen tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap kun je veel sporten gewoon blijven doen. Denk hierbij aan:

Sporten die wat meer risicovol zijn, kun je beter een tijdje niet doen. Denk hierbij aan paardrijden, maar ook aan skiën en boksen. Fitness mag dus wel, maar je moet wel goed opletten dat je niet te intensief traint. Hierbij is het belangrijk dat je niet oververhit raakt, want dit is niet goed voor de baby en voor je eigen gezondheid. Hardlopen mag wel, maar je moet er wel rekening mee houden dat je buikspieren worden opgerekt. Dit betekent dat er meer druk komt te staan op de buik tijdens het lopen, waardoor veel vrouwen het niet prettig vinden om te blijven lopen tijdens hun zwangerschap.

Buikspieren trainen tijdens de zwangerschap: welke spieren wel en niet?

Je mag je buikspieren trainen tijdens de zwangerschap, maar je mag niet zomaar alle buikspieren trainen. Het is goed om je schuine buikspieren te trainen, want hiermee wordt de buik juist goed ondersteund tijdens de zwangerschap. De rechte buikspieren kun je beter even laten, want deze spieren verschuiven tijdens de zwangerschap juist naar de zijkant van je buik om meer ruimte te maken voor je baby. Doe daarom geen oefeningen op je rug en doe ook geen sit-ups, want dit is niet goed voor de baby.

Speciale sporten voor zwangere dames

Er zijn diverse sportieve activiteiten die speciaal bedacht zijn voor zwangere vrouwen. De drie populairste sporten die je kunt doen als je zwanger bent en een sport zoekt die speciaal voor jou als zwangere vrouw is bedacht, worden in onderstaande alinea’s beschreven.

1. Zwangerschapsgym

Veel vrouwen doen mee met zwangerschapsgym als ze zwanger zijn. Zwangerschapsgym of zwangerschapsgymnastiek wordt vaak door een fysiotherapeut gegeven en bestaat uit speciale oefeningen voor zwangere dames. Je doet niet alleen goede oefeningen voor zwangere vrouwen, maar leert ook meer over de veranderingen in je lichaam die je ervaart als je zwanger bent.

2. Bekkenfysiotherapie

Heb je last van bekkeninstabiliteit (pijn in de onderrug en/of de benen), dan kun je bij de fysiotherapeut terecht voor bekkenfysiotherapie. Bij de fysiotherapeut krijg je speciale oefeningen om je buikspieren, je bilspieren, je beenspieren en je bekkenbodemspieren te trainen en je klachten op deze manier te verminderen. Door de bekken te ondersteunen, heb je minder last van klachten en wordt de zwangerschap draaglijker.

3. Zwangerschapsyoga

Tot slot is er nog de mogelijkheid van zwangerschapsyoga. Bij zwangerschapsyoga ligt het accent op het bewust worden van je eigen lichaam en de baby in je buik, maar ook van de spanningen in je lichaam. Door bepaalde oefeningen en ademhalingstactieken te doen, leer je jezelf te ontspannen en kom je de zwangerschap veel gemakkelijker door.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…