Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Allergie voor huisstof en/of huisdieren

Olivier
5 min read

Sommige mensen kunnen in allerlei panden verblijven zonder ergens last van te hebben, terwijl andere mensen bij een kleine hoeveelheid stof of dierenharen al meteen de hele dag moeten niezen. Heb je te maken met perenniale allergische rihinitis, dan heb je een langdurige of zich vaak herhalende allergie voor huisstof en/of huisdieren. Je hebt langer dan vier weken of regelmatig te maken met een verstopte neus, een loopneus, niezen of jeuk in de neus en dit komt door een allergie voor de huisstofmijt en/of de huidschilfers van dieren.

Op deze pagina lees je meer over een allergie voor huisstof en/of huisdieren. Zo lees je welke symptomen je ervaart als je deze allergie hebt, hoe de allergie wordt veroorzaakt en wat je zelf kunt doen om de klachten van de allergie te verminderen.

Symptomen van een allergie voor huisstof en/of huisdieren

Perenniale allergische rihinitis, ook wel een langdurige allergie voor huisstof en/of huisdieren genoemd, kenmerkt zich door enkele symptomen:

Je hebt deze klachten niet zomaar een keer, maar hebt hier langer dan vier weken last van of hebt steeds opnieuw last van de klachten als de klachten even zijn verdwenen. Heb je de klachten alleen in het voorjaar en/of in de zomer, dan heb je hoogstwaarschijnlijk een allergie voor pollen. Deze allergie wordt ook wel hooikoorts genoemd en betreft een hele andere allergie dan de allergie voor huisstof en/of huisdieren.

Mensen met een allergie voor huisstof en/of huisdieren hebben in de zomer juist minder klachten, omdat het huis dan wat vaker gelucht wordt en ze bovendien meer buiten te vinden zijn. Om erachter te komen of je inderdaad allergisch bent en waar je dan allergisch voor bent, kun je het beste naar de dokter gaan voor onderzoek.

Ontstaan van een allergie voor huisstof en/of huisdieren

Heb je een allergie voor huisstof en/of huisdieren, dan komt het allergeen (de huisstofmijt of de huidschilfers van het huisdier) door inademing in contact met het slijmvlies in de neus, ook wel het neusslijmvlies genoemd. Door de binding van allergenen aan de antilichamen in het neusslijmvlies, komt histamine vrij in de neus. Histamine veroorzaakt een grotere doorgang in de bloedvaten die in de neus zitten en prikkelt bovendien de in de neus aanwezige zenuwuiteinden. Hierdoor heb je meer vochtuitscheiding, maar ook meer jeuk en moet je vaak niezen.

Bij ongeveer 50 procent van de mensen met een allergie voor huisstof en/of huisdieren, treedt naast de directe reactie op het allergeen ook nog een late allergische reactie op. Hierbij raakt het slijmvlies in de neus ontstoken, waardoor je nog gevoeliger bent voor een nieuw contact met het allergeen.

De neiging allergisch te reageren op allergenen, is erfelijk bepaald. Hierdoor kunnen allergieën veel voorkomen in hetzelfde gezin, al dan niet voor dezelfde allergenen. Verder zijn omgevingsfactoren in de eerste levensjaren ook van belang bij het ontstaan van een allergie, waarbij vooral aanwijzingen zijn op het gebied van infecties, sigarettenrook en luchtverontreiniging.

Ik heb een allergie voor huisstof en/of huisdieren: wat kan ik zelf doen?

Als je een allergie hebt voor huisstof en/of huisdieren, kun je ervoor kiezen om jouw allergie door de dokter te laten onderzoeken. Is er meer inzicht in jouw allergie, dan kun je een medicijn krijgen om jouw allergische reacties te beperken. Wil je geen medicijnen slikken, maar wil je wel dat jouw klachten wat verminderen? Dan zijn er ook andere dingen die je zelf kunt doen als je een allergie hebt voor huisstof en/of huisdieren. De belangrijkste tips die je zelf kunt gebruiken om je klachten te verminderen, worden in onderstaande tekst beschreven.

  1. Tip 1: Maak je omgeving helemaal stofvrij, zodat je zo min mogelijk blootgesteld wordt aan huisstofmijt. Dit betekent simpelweg dat je veel schoon moet maken en dan voornamelijk de gladde oppervlakken in huis. Poets deze oppervlakken twee tot drie keer per week met een vochtige doek en stofzuig twee tot drie keer in de week en je hebt veel minder klachten.
  2. Tip 2: Stofzuig liever niet zelf, maar laat dit door iemand anders doen als je zelf niet thuis bent. Bij stofzuigen komen veel allergenen vrij, die ervoor kunnen zorgen dat je veel klachten ervaart door het poetsen van het huis.
  3. Tip 3: Neem een niet-stoffen vloerbedekking en zeker in de slaapkamer. Denk hierbij aan zeil of laminaat en neem zeker geen tapijt in huis, want hier gaan alle stoffen en allergenen in zitten.
Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…