Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Slokdarmkramp

De verbinding tussen je mond en je maag wordt aangeduid als je slokdarm. Deze gespierde buis heeft een lengte van circa dertig centimeters en zorgt ervoor dat het voedsel dat wordt doorgeslikt actief naar de maag wordt getransporteerd. Het verplaatsen van het voedsel gebeurd door de samentrekkingen van de spieren in de slokdarmwand. Je voedsel valt dus niet door een gladde buis naar beneden om vervolgens in je maag terecht te komen. De slokdarm bestaat uit verschillende lagen, van buiten naar binnen gezien zijn dat:

  • een spierlaag,
  • een bindweefsellaag,
  • een slijmvlieslaag.

Wat is slokdarmkramp?

Slokdarmkramp, ook wel aangeduid als slokdarmspasme, is een stoornis die betrekking heeft op de motoriek (beweging) van je slokdarm. Als je last hebt van slokdarmkramp dan verkrampen de spieren in de wand van je slokdarm van het ene op het andere moment en in de vorm van aanvallen.

In de meeste gevallen zullen slokdarmkrampen optreden in het onderste deel van de slokdarm. Bij erg hevige slokdarmkrampen kan het onderste gedeelte van de slokdarm de vorm aannemen van een kurkentrekker, of zelfs van een notenkraker. Tijdens dergelijke aanvallen kan de slokdarmdoorgang erg nauw worden zodat eten dan niet goed kan passeren. Bij bepaalde mensen zullen de aanvallen regelmatig voorkomen, terwijl bij anderen zelden problemen ontstaan.

Wat is de oorzaak van slokdarmkramp?

Hoe onstaat een slokdarmkramp? Vandaag de dag is er (nog) geen duidelijke oorzaak aan te wijzen voor het ontstaan van slokdarmkramp. Wel is bekend dat er in bepaalde gevallen aanvallen uitgelokt zullen worden door factoren zoals stress, spanningen, emoties of voedsel. Er wordt vermoed dat het eten, of drinken, van iets erg warms of juist erg kouds, een aanval van slokdarmkramp kan uitlokken.

Symptomen van slokdarmkramp

Er zijn mensen die maar zelden te maken krijgen met een aanval van slokdarmkramp. Andere personen hebben daarentegen vrij frequent klachten. Door slokdarmkramp kun je onder andere last krijgen van de volgende symptomen:

  • pijn in de buurt van het borstbeen.
  • Uitstralende pijn naar de schouderbladen, de armen en de keel.

Bij hevige slokdarmkramp kun je last hebben van:

  • een benauwd gevoel,
  • een verkrampt gevoel.

Tijdens een aanval van slokdarmkramp kan het gebeuren dat voedsel, zowel vast als vloeibaar, niet goed zakt. De doorgang is tijdens een aanval immers vernauwd. Zodra de slokdarmkramp weer is gestopt, dan zullen de klachten in de meeste gevallen tamelijk snel weer verdwenen zijn. De klachten waarmee slokdarmkramp gepaard gaan, worden in sommige gevallen onterecht verward met hartklachten. Tijdens een dergelijke aanval ervaar je immers ook pijn op de borst. In alle gevallen is het echter altijd beter om een arts te raadplegen en hartklachten uit te sluiten.

De diagnose slokdarmkramp stellen

Om een diagnose slokdarmkramp te kunnen stellen is het noodzakelijk om een drukmeting van de slokdarm uit te laten voeren. Een dergelijke drukmeting wordt eveneens vaak als manometrie aangeduid. Tijdens dit onderzoek zal een arts drukveranderingen in de slokdarm meten. Verandering in de druk in je slokdarm kan namelijk ontstaan als je slokdarmspieren verkrampen zoals wanneer je last hebt van een aanval van slokdarmkramp.

Om een drukmeting van de slokdarm uit te kunnen voeren zal er via je neus een slangetje in worden gebracht en opgeschoven worden tot in het onderste deel van je slokdarm. De druk die in de slokdarm wordt gemeten zal vervolgens om worden gezet in een elektrisch signaal en door een computer worden afgelezen. Een standaard onderzoek om de druk in je slokdarm te meten, zal meestal circa 20 minuten in beslag nemen. Er bestaat echter ook de mogelijkheid om de druk in je slokdarm te meten voor de duur van 24 uur.

Behandelen van slokdarmkramp

Slokdarmkramp kan op verschillende manieren behandeld worden:

  • Medicijnen: deze worden door een arts voorgeschreven als je last hebt van hevige pijn door de verkramping van de slokdarmspieren. Deze medicijnen zullen de spieren laten ontspannen en de klachten verminderen.
  • Het oprekken van de slokdarm (pneumodilatatie van de slokdarm): gebeurt door het, via de mond, een flexibel slangetje (endoscoop) met een ballonnetje in de slokdarm in te brengen. Het ballonnetje wordt voor de duur van een korte tijd in de slokdarm opgeblazen waardoor deze op zal rekken. Over het algemeen zullen er drie tot vier oprekkingen nodig zijn om het gewenste resultaat te bereiken. Er zal dan bij elke sessie een wat grotere ballon worden gebruikt.
  • Klieven van de slokdarmspieren (myotomie): is in bepaalde gevallen noodzakelijk en wil zeggen dat de slokdarmspieren, op de plaats van de verkramping, in de lengterichting worden ingesneden. Hierdoor zal de slokdarmkramp op worden geheven.

Tips bij slokdarmkramp

Bij slokdarmkramp is het goed om:

  • stress en spanningen zoveel mogelijk te vermijden,
  • erg warm, of erg koud, voedsel en/of drank niet gebruiken.
  • rustig en bedeesd eten,
  • je eten altijd goed kauwen voordat je het doorslikt.
Niets gevonden