Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Golfarm

Als er wordt gesproken van een golfarm dan wordt er een irritatie bedoeld op de plek waar je onderarmspieren aan je elleboog vastzitten (de binnenste elleboogknobbel). Bij een golfarm is het maken van bepaalde bewegingen zal deze plek pijnlijk zijn waarbij de pijn uit kan stralen naar je onderarm. Een golfarm heeft dus niet direct iets met de sport golfen te maken. In principe kan iedereen dan ook met deze aandoening te maken krijgen.

Symptomen van een golfarm

Een golfarm veroorzaakt pijn op het ogenblik dat je:

  • je de hand aan de aangedane zijde dichtknijpt,
  • je de pols aan de aangedane zijde naar voren buigt,
  • je een binnenwaartse draaibeweging maakt met je onderarm aan de aangedane zijde
  • er druk op de aangedane binnenste elleboogknobbel uit wordt geoefend.

Het ontstaan van een golfarm

Tot op de dag van vandaag is het nog niet volledig duidelijk hoe een golfarm ontstaat. Waarschijnlijk is er sprake van een overbelasting van de onderarmspieren die aan de binnenzijde van je elleboog vastzitten. Dit kan een gevolg zijn door met je pols telkens weer dezelfde beweging te maken, zoals het onderhands tillen of dragen. Maar ook kun je last krijgen van en golfarm door een plotselinge, zware belasting van de niet opgewarmde spieren. In dergelijke gevallen kunnen er kleine scheurtjes in de pezen ontstaan waarmee deze spieren aan je elleboog vastzitten.

Zelfhulp bij een golfarm

Een golfarm zal vanzelf genezen, al kan het genezingsproces soms maanden in beslag nemen. Je kunt het natuurlijk herstel dus gewoon afwachten. Er zijn bovendien geen behandelingen of therapieën bekend die de genezing zouden kunnen bespoedigen.

Tijdens het herstel kun je echter wel voorkomen dat je arm stijf wordt door deze zo veel mogelijk normaal te blijven gebruiken. Zelfs je arm bewegen als je pijn hebt, kan geen kwaad. Op deze manier houd je zelfs je spieren in betere conditie dan wanneer je bijvoorbeeld je arm in een draagdoek zou hangen. Wel dien je pijnlijke bewegingen geleidelijk en voorzichtig uit te voeren en wanneer het zetten van kracht of iets tillen te pijnlijk is, kun je proberen of het met je arm in een andere houding wel lukt.

De pijnlijke plek aan de binnenzijde van je elleboog, die kenmerkend is voor een golfarm, kun je eventueel koelen met een icepack of koude kompressen. Daarentegen kun je beter geen steunband, tape, spalk of gips dragen. Ook het ondergaan van laserbehandelingen en/of acupunctuur zijn bij een golfarm naar alle waarschijnlijkheid evenmin nuttig.

Geneesmiddelen bij een golfarm

Indien je golfarm voor veel pijn zorgt dan kunt je eventueel paracetamol innemen volgens de voorgeschreven dosering. Indien je deze pijnstiller op vaste tijden inneemt dan voorkom je dat de pijn terugkeert. Op het ogenblik dat paracetamol de pijn niet voldoende vermindert dan kun je je arts vragen wel pijnstiller je het beste kunt gebruiken. Soms kun je een pijnstiller in de vorm van gel, zalf of crème aanbrengen op de pijnlijke plek in plaats van deze oraal in tabletvorm in te nemen. Sommige sterkere pijnstillende medicijnen, die oraal ingenomen dienen te worden, kunnen immers klachten veroorzaken in je maag en/of darmen.

In zeldzame gevallen zal de pijn niet overgaan en zelfs je dagelijkse activiteiten gaan belemmeren. In dit geval zal een arts soms besluiten om je een injectie met een ontstekingsremmer, zoals corticosteroïd, toe te dienen. Van deze injectie is echter niet bewezen dat de golfarm er eerder door zal genezen. Wel staat vast dat de pijn soms tijdelijk zal verdwijnen. Het volledig herstel van een golfarm kan, na één of meerdere van deze injecties, zelfs wat langer duren.

Niets gevonden