Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Blaasontsteking

Je urinewegen bestaan uit je:

  • nieren,
  • urineleiders,
  • urineblaas
  • urinebuis.

Je urinewegen zorgen ervoor dat er afval uit je lichaam af wordt gevoerd. Je nieren, een tweetal organen dat een beetje op een boom lijken, liggen aan de achterkant van in je bovenbuik, en zorgen voor de filtering van afvalstoffen uit je bloed. Verder passen je nieren de samenstelling van een heleboel belangrijke stoffen, die voorkomen in je lichaam, aan. Je urineleiders zijn dunne buisjes die verantwoordelijk zijn voor de afvoer van urine van je nieren naar je urineblaas. In je urineblaas zal de urine vervolgens op worden geslagen. Deze urine zal je lichaam verlaten langs de urinebuis op het moment dat je gaat plassen.

Wat is een blaasontsteking?

Een blaasontsteking wordt in de medische wereld ook vaak cystitis genoemd en is een probleem dat frequent optreedt. De ontsteking van de urineblaas is in het gros van de gevallen veroorzaakt door een bacteriële infectie. Een blaasontsteking wordt overigens vaker waargenomen bij vrouwen dan bij mannen. Zowel mannen als vrouwen hebben echter te maken met dezelfde symptomen als hun urineblaas is ontstoken, namelijk:

  • er bestaat een grote drang om te plassen ook al heb je onlangs je blaas leeg geplast,
  • een branderig gevoel, of zelfs pijn, tijdens het plassen.

Bacteriële blaasontsteking

Bacteriële blaasontstekingBacteriële blaasontsteking is in de regel het gevolg van bacteriën die langs de urinebuis binnen zijn gekomen en zich zijn gaan vermenigvuldigen. Je urinewegen zijn overigens wel geconstrueerd om dit soort ziekteverwekkers zoveel mogelijk buiten te houden. Zo scheidt je urineblaas bijvoorbeeld een beschermend laagje af dat moet voorkomen dat bacteriën zich aan de wand van de urineblaas kunnen hechten. Daarnaast heeft urine eveneens een aantal antibacteriële eigenschappen die de bacteriegroei belemmeren. Bepaalde factoren kunnen echter het risico vergroten op een bacteriële infectie.

Een bacteriële blaasontsteking kan bij een vrouw bijvoorbeeld ontstaan door het hebben van geslachtsgemeenschap. Bij seksuele activiteiten worden bacteriën dan langs de urinebuis in de urineblaas gebracht. Dit wil overigens niet zeggen dat meisjes en vrouwen die niet seksueel actief zijn geen bacteriële blaasontsteking op kunnen lopen. Het gebied rondom de vrouwelijke geslachtsorganen bevatten namelijk vaak bacteriën die een blaasontsteking kunnen veroorzaken.

In het gros van de gevallen zal een bacteriële blaasontsteking worden veroorzaakt door bacteriën zoals:

  • Escherichia coli (vaak beter bekend als E. coli): een bacteriesoort die erg vaak aan wordt getroffen in de buurt van de geslachtsorganen. Door een nieuwe stam van antibiotica-resistente E. coli bacteriën is het alsmaar moeilijker geworden om de oorzaak van bacteriële blaasontstekingen bij een vrouw te behandelen.

De twee belangrijkste soorten van bacteriële blaasontsteking zijn:

  • Blaasinfecties na geslachtsgemeenschap

Het vaakst zal deze vorm worden aangetroffen bij vrouwen die tussen de 30 en 50 jaar oud zijn. Slechts sporadisch zal deze vorm van blaasontsteking bij een man, in dezelfde leeftijdscategorie, zich voordoen. Indien een man de 50 is gepasseerd dan loopt hij echter wel meer risico deze vorm van blaasontsteking omdat zijn prostaat dan vaker vergroot is waardoor de urinestroom geblokkeerd kan raken.

  • Ziekenhuis-verworven, of nosocomiale. Blaasontsteking

Een dergelijke ontsteking treedt op bij personen die in een medisch zorgcentrum, bijvoorbeeld een zieken- of verpleeghuis verblijven. Vaak komt deze vorm van blaasontsteking voor bij mensen die langs de urinebuis een katheter in de urineblaas hebben gekregen. Het plaatsen van een katheter wordt vaak gedaan om urine op te vangen voor een operatie en om bepaalde diagnostische testen uit te kunnen voeren.

Niet-infectieuze vormen van blaasontsteking

Hoewel een bacteriële infectie de vaakst voorkomende oorzaak van een blaasontsteking is, zijn er ook nog een aantal, niet infectieuze, factoren die ook een blaasontsteking tot gevolg kunnen hebben.

  • Interstitiële blaasontsteking: dit is een chronische ontsteking van de urineblaas, ook bekend als het pijnlijke blaas syndroom, waarvan de oorzaak nog niet duidelijk is. Deze vorm van blaasontsteking komt het meest voor bij vrouwen en kan lastig te diagnosticeren en te behandelen zijn.
  • Drug-induced cystitis is een ontsteking van je urineblaas die door medicijngebruik is veroorzaakt. Sommige geneesmiddelen, vooral middelen die gebruikt worden bij chemotherapie, zoals cyclofosfamide en ifosfamide, kunnen een blaasontsteking tot gevolg hebben.
  • Blaasontsteking als gevolg van straling is het gevolg van een radiotherapie (bestraling) in het bekkengebied waardoor ontstekingen in het blaasweefsel ontstaan.
  • Blaasontsteking veroorzaakt door een (lichaams)vreemd voorwerp kan bijvoorbeeld ontstaan als je langere tijd een katheter gebruikt. Hierdoor kunnen er immers bacteriële infecties ontstaan die leiden tot beschadiging van weefsels. Deze beide factoren kunnen een blaasontsteking tot gevolg hebben.
  • Chemische blaasontsteking ontstaat als je gevoelig bent voor bepaalde chemische stoffen. Hierbij kun je denken aan stoffen die zijn verwerkt in bijvoorbeeld intieme hygiënespray voor vrouwen of in een zaaddodende gel. Dergelijke producten kunnen een allergische reactie in de urineblaas uitlokken en zelfs een blaasontsteking veroorzaken.